What's on
Header zonder tekst

Classic Voices of the Middle East

Classic Voices of the Middle East

Sunday 12 April 2020

Sunday 12 April 2020

In Paradiso - Main Hall

Doors: 19:00, Main programme: 20:00

 • Program is seated only

(English info below)

Nederlands:
Het concert Classic Voices of the Middle East op 12 april is afgelast. Wegens beperkingen in het vliegverkeer vanwege het coronavirus, is het voor de artiesten helaas niet mogelijk om naar Nederland te komen. 

Gezien de omvang van het programma van Paradiso kan het een aantal weken duren voordat er meer informatie is over de opgeschorte programma’s. Wanneer alle details duidelijk zijn, wordt per programma een e-mail met informatie naar alle ticketkopers verstuurd. Updates over programma’s zullen ook beschikbaar komen op de programma-pagina’s op onze website.
Meer informatie: https://www.paradiso.nl/nl/nie...

English:
The Classic Voices of the Middle East concert April 12th is cancelled. Due to limitations in air traffic because of the coronavirus, it is not possible for the artists to make it to the Netherlands.  

Due to the extensive amount of events in Paradiso, it may take a few weeks before there is more information on the consequences. When more details are known, information will be sent by email to all ticket holders.

More info: https://www.paradiso.nl/en/new...Op zondag 12 april wijden Marmoucha Collective en de zangeressen Abir El Abed en Baidar Al Basri een avond aan de meest toonaangevende zangeressen van de 20e eeuw uit het Midden-Oosten; Fairouz, Warda en Asmahan.

Abir El Abed 
Afkomstig uit het noorden van Marokko, komt Abir el Abed het concert met haar kleurrijke, krachtige en tegelijkertijd zachte stem verrijken. Sinds haar deelname aan Arabs Got Talent, een tv show met meer dan 50 miljoen kijkers in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, wordt de uitzonderlijke stem van Abir El Abed bewonderd in de Arabische wereld.

Baidar Al Basri
Baidar Al Basri (Bagdad, 1980) studeerde opera in Syrië, en, nadat ze in 1997 in Den Haag neerstreek, ook aan het Koninklijk Conservatorium. Een kennismaking met een ontwapenende sopraan die Europa, het Midden-Oosten en Nederland langzaam maar zeker aan haar voeten weet te krijgen. 

Marmoucha Collective
Avishai Darash (arrangementen en piano)
Maripepa Contreras (arrangementen en hobo)
María Cristina González (fluit)
Gidon Nunes Vaz (trompet)
Mohamed Ahaddaf (oed)
Francesco Bongiorno (drums/percussie)
Emad ghajjou  (percussie)
Mohammed zekraoui  Elbaroudi (viool)
Jasper le Clerq (viool)
Noori naser kadhem Ji (viool)
Nuri Ata (viool)
Yassir Bousselam (cello)
Arin Keshishi (bas)

Dit is een programma van Stichting Marmoucha


View event on Facebook

Line-up

Main Hall

  Baidar

  Rotterdams Philharmonisch Orkest & Baidar al-Basri

  Baidar al-Basri

  ​​Over Fairouz, Warda & Asmahan

  Fairouz 

  Fairuz (Arabisch: فيروز), of Fairouz (1933) is een van de beroemdste zangeressen van het Midden-Oosten, samen met de Egyptische zangeres Umm Kulthum. De Libanese zingt in het Arabisch en het Syrisch. In Libanon – en eigenlijk in de hele Arabische wereld – is Fairouz een unicum. “Een zangeres met het aura van Fairouz bestaat in de westerse wereld niet,” zegt modevormgever en kunstenaar Aziz Bekkaoui, “als Fairouz zingt, is er geen oordeel. Het doet er niet toe van welke etnische afkomst je bent. Hoe moet ik dat uitleggen? In Nederland kijken politici nu neer op kunstenaars en kunstenaars op politici. Als Fairouz zingt, zijn dat soort dingen verdwenen. Iedereen is verenigd in de ziel van Fairouz.”

  Fairouz heeft in haar carrière meer dan vijftig miljoen albums verkocht en deed in 2011 Nederland aan voor een optreden tijdens Holland Festival. 

  Warda
  Warda Al-Jazairia (Arabisch: وردة الجزائرية;), beter bekend als Warda (1939 –2012), is beroemd door haar Egyptische muziek en liedjes. Warda werd in Frankrijk geboren uit Libanees-Algerijnse ouders. Ze werd al snel beroemd in Algerije, maar toen ze in 1962 trouwde, mocht ze van haar man niet meer zingen. Tien jaar later ging ze dit op verzoek van de president van Algerije toch weer doen; om de vrijheid te vieren trad ze op met een Egyptisch orkest. Ze had hiermee buitengewoon veel succes, maar het leidde tot een echtscheiding. Ze verhuisde naar Egypte, waar ze trouwde met componist Baligh Hamdi en een grootheid werd in de Arabische muziek.

  Asmahan
  Amal al-Atrash (Arabisch: آمال الأطرش‎), beter bekend onder haar artiestennaam Asmahan (1912-1944), was een in Syrië geboren zangeres. Nadat ze op driejarige leeftijd naar Egypte was geëmigreerd, leerde  haar familie de componist Dawood Hosni kennen en zong ze de composities van Mohamed El Qasabgi, Zakariyya Ahmad,  Mohammed Abdel Wahab en haar broer Farid al-Atrash. Haar stem was een van de weinige vrouwelijke stemmen in de Arabische muziek die als competitie voor Umm Kulthum werd gezien. Door een auto-ongeluk kwam ze op 32-jarige leeftijd om het leven.

  How to get to Paradiso

  Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Free and secured underground bike parking is available on the opposite side of Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

  Paradiso Programme

  What's on