What's on
Sciencefictie website header

Science & Fictie #1: De toekomst van de stad

Science & Fictie #1: De toekomst van de stad

dinsdag 19 november 2019

dinsdag 19 november 2019

In Paradiso - Upstairs Room

Doors: 19:00, Doors close: 21:30, Main programme: 19:30

  • Program is seated only

Een talkshow over kunst en wetenschap: hoe vullen ze elkaar aan, hoe helpen ze elkaar vooruit, en hoe ziet de toekomst eruit? We poetsen de glazen bol op, en gaan door middel van feit en fictie vooruit kijken.

Deze keer: De Stad. Hoe ziet Amsterdam anno 2030 eruit? En anno 2100? Van wie is de stad nu, en later? Onder leiding van Teddy Tops gaan we in gesprek met o.a. kunstenaar Yuri Veerman (ontwerper), Massih Hutak (muzikant en schrijver) en Cody Hochstenbach (stadsgeograaf) en Najah Aouaki (urban strateeg). 

Muzikant, schrijver & journalist Aafke Romeijn trapt de avond af met een toepasselijk voordracht en experimenteel muzikant en producer Marlon Penn sluit de avond af met abstracte (toekomstige) geluidswerken.

Yuri Veerman
Yuri Veerman is een kunstenaar, ontwerper en performer die woont en werkt in Amsterdam. Door middel van posters, boeken, video's, websites, campagnes, vlaggen of performances vertelt Veerman ogenschijnlijk eenvoudige verhalen over een wereld die steeds complexer wordt. Veerman ziet zichzelf als een disruptor: iemand die bestaande normen en ideeën bevraagt door te spelen met onze verwachtingen. 

In het voorjaar van 2019 maakte hij een poster met een portret van prins Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven, neef van koning Willem-Alexander, erop.  ‘Nu in Amsterdam: de Prins met 349 huizen. Geen sprookje’, staat erop. Prins Bernhard is succesvol ondernemer en een grote speler op de Amsterdamse vastgoedmarkt. Eind 2017 onthulde het Het Parool dat Bernhard Jr. (mede)eigenaar is van 349 panden in Amsterdam, zowel privé als via bv’s. Daarmee is de prins een van de grootste investeerders op de hoofdstedelijke woningmarkt. En dat deugt niet, vindt Veerman: "Iemand van koninklijke bloede die de sociale infrastructuur gebruikt om geld te verdienen. Ik vind dat niet kunnen.”

Massih Hutak
Massih Hutak is muzikant en schrijver. In 2011 publiceerde hij de roman ‘Toen God nog in ons geloofde’. Daarnaast schreef hij onder andere voor de Volkskrant, Het Parool, Das Magazin, De Correspondent en is hij columnist (druktemaker) voor De Nieuws BV.

Vanaf 2012 gaf hij Nederlands en Maatschappijleer op een vmbo-school in Amsterdam-Noord. In 2016 stopte hij met zijn werk als leraar om zich te kunnen richten op zijn muziek. Datzelfde jaar kwam zijn eerste EP ‘ERROR’ uit.

Hutak werd door Het Parool uitgeroepen tot 1 van de 17 jonge creatieve talenten van 2017.

Cody Hochstenbach
Cody Hochstenbach is stadsgeograaf en postdoctoraal onderzoeker in stedelijke geografie aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in sociale en ruimtelijke ongelijkheden op de woningmarkt en in steden. In 2017 verdedigde hij zijn proefschrift ‘Inequaltiy in the gentrifying European city’ Cum Laude en ontving in 2019 de NWO VENI-beurs, een belangrijke beurs voor net gepromoveerde wetenschappers.

Najah Aouaki
Najah Aouaki is urban strateeg, econoom en creatief entrepreneur die streeft naar een inclusieve stad. In haar werk probeert ze toegankelijke programma’s te creëren voor meer diverse doelgroepen en probeert innovaties te implementeren op het gebied van ondernemerschap.

Met haar project ‘Javakwartier‘ zorgt ze ervoor dat “de komst van de ‘nieuwe bewoners’ de lokale winkeliers niet fataal wordt”.


View event on Facebook

Line-up

Upstairs Room

    How to get to Paradiso

    Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Free and secured underground bike parking is available on the opposite side of Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

    Paradiso Programme

    What's on