What's on
Schedel

De Circulaire Kosmos: Paradisolezing Damiaan Denys

De Circulaire Kosmos: Paradisolezing Damiaan Denys

zondag 26 september 2021

zondag 26 september 2021

In Paradiso - Main Hall

Doors: 10:30, Main programme: 11:00

Livestreamtickets:
Regulier: €17,-
Vrienden V&S | VPRO-leden | Quest-lezers: €14,50
Student: €5,50
 • Program is seated only
 • Limited tickets per person
 • Tickets only sold online

Op zondag 26 september 2021 houdt Prof. dr. Damiaan Denys (hoogleraar Psychiatrie, Universiteit van Amsterdam) een Paradisolezing in de serie 'De Circulaire Kosmos'. Zijn lezing is getiteld 'Hoe hersenstimulatie de vrije wil bevordert.'

De mens heeft de aarde in haar greep. Er wordt wel gezegd dat we in het Antropoceen zijn beland – het tijdperk van de mens. Van de circa acht miljoen soorten dieren en planten die de aarde kent, worden er bijna een miljoen met uitsterven bedreigd. De lange – maar in het perspectief van de eeuwigheid nog maar korte – geschiedenis van planeet Aarde heeft soorten zien komen en zien gaan. Is de mens een blijvertje of zijn ook wij gedoemd te verdwijnen? Wanneer we spreken over de kosmos, spreken we per definitie van cycli. Alles komt en gaat, wordt gebruikt en opnieuw gebruikt. In de Paradisolezingen 2020 benaderen acht topwetenschappers verschillende aspecten van de evolutie, het ontstaan en verdwijnen van soorten en de mens in dit geheel.


"Verdrijf de natuur met geweld, steeds keert ze terug." - Heraclitus

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Rijksmuseum Boerhaave en de VPRO.

View event on Facebook

Line-up

Main Hall

  De Circulaire Kosmos

  De mens heeft de aarde in haar greep. Er wordt wel gezegd dat we in het Antropoceen zijn beland – het tijdperk van de mens. Van de circa acht miljoen soorten dieren en planten die de aarde kent, worden er bijna een miljoen met uitsterven bedreigd. De lange – maar in het perspectief van de eeuwigheid nog maar korte – geschiedenis van planeet Aarde heeft soorten zien komen en zien gaan. Is de mens een blijvertje of zijn ook wij gedoemd te verdwijnen? Wanneer we spreken over de kosmos, spreken we per definitie van cycli. Alles komt en gaat, wordt gebruikt en opnieuw gebruikt. 

  In de Paradisolezingen 2020 benaderen acht topwetenschappers verschillende aspecten van de evolutie, het ontstaan en verdwijnen van soorten en de mens in dit geheel. Omdat de lezing van Damiaan Denys vanwege de coronamaatregelen niet kon doorgaan in 2020, is deze nu verplaatst naar zondag 26 september 2021.

  Wetenschap nieuwsbrief Paradiso

  Meld je aan voor de wetenschap nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.

  How to get to Paradiso

  Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Free and secured underground bike parking is available on the opposite side of Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

  Paradiso Programme

  What's on