Schedel

De Circulaire Kosmos: Paradisolezing Damiaan Denys

De Circulaire Kosmos: Paradisolezing Damiaan Denys

Sunday 26 September 2021

Sunday 26 September 2021

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 10:30, Hoofdprogramma: 11:00

Livestreamtickets:
Regulier: €17,-
Vrienden V&S | VPRO-leden | Quest-lezers: €14,50
Student: €5,50

Belangrijk: je moet het volgende meenemen om binnen te komen:
1. Je ticket voor dit programma.
2. Je persoonlijke coronatoegangsbewijs in de CoronaCheck-app of op papier.
3. Een geldig identiteitsbewijs.

Zonder deze drie items kunnen we geen toegang verlenen. Zet voor je vertrek naar Paradiso de QR-code in je CoronaCheck-app om vertraging aan de deur te voorkomen. Je coronatoegangsbewijs kan een vaccinatie- of herstelbewijs zijn, of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud geboekt via testenvoortoegang.org. Check deze pagina voor meer informatie.

---

Dit is het verplaatste programma van 19 april en 8 november 2020. Eerder gekochte tickets zijn geldig op de nieuwe datum voor het programma in Paradiso, kaartkopers ontvangen hierover per mail bericht. Deze lezing vindt plaats onder de coronamaatregelen die op dat moment gelden. Lees er meer over op deze pagina.

Vanwege gewijzigde coronamaatregelen is de livestream vervallen. Bezoekers met een livestream-ticket kunnen deze gebruiken voor toegang tot de zaal.

 • Programma met zitplaatsen
 • Beperkt aantal tickets per persoon
 • Tickets alleen online verkrijgbaar

Op zondag 26 september 2021 houdt Prof. dr. Damiaan Denys (hoogleraar Psychiatrie, Universiteit van Amsterdam) een Paradisolezing in de serie 'De Circulaire Kosmos'. Zijn lezing is getiteld 'Hoe hersenstimulatie de vrije wil bevordert.'

De mens heeft de aarde in haar greep. Er wordt wel gezegd dat we in het Antropoceen zijn beland – het tijdperk van de mens. Van de circa acht miljoen soorten dieren en planten die de aarde kent, worden er bijna een miljoen met uitsterven bedreigd. De lange – maar in het perspectief van de eeuwigheid nog maar korte – geschiedenis van planeet Aarde heeft soorten zien komen en zien gaan. Is de mens een blijvertje of zijn ook wij gedoemd te verdwijnen? Wanneer we spreken over de kosmos, spreken we per definitie van cycli. Alles komt en gaat, wordt gebruikt en opnieuw gebruikt. In de Paradisolezingen 2020 benaderen acht topwetenschappers verschillende aspecten van de evolutie, het ontstaan en verdwijnen van soorten en de mens in dit geheel.


"Verdrijf de natuur met geweld, steeds keert ze terug." - Heraclitus

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Rijksmuseum Boerhaave en de VPRO.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

  De Circulaire Kosmos

  De mens heeft de aarde in haar greep. Er wordt wel gezegd dat we in het Antropoceen zijn beland – het tijdperk van de mens. Van de circa acht miljoen soorten dieren en planten die de aarde kent, worden er bijna een miljoen met uitsterven bedreigd. De lange – maar in het perspectief van de eeuwigheid nog maar korte – geschiedenis van planeet Aarde heeft soorten zien komen en zien gaan. Is de mens een blijvertje of zijn ook wij gedoemd te verdwijnen? Wanneer we spreken over de kosmos, spreken we per definitie van cycli. Alles komt en gaat, wordt gebruikt en opnieuw gebruikt. 

  In de Paradisolezingen 2020 benaderen acht topwetenschappers verschillende aspecten van de evolutie, het ontstaan en verdwijnen van soorten en de mens in dit geheel. Omdat de lezing van Damiaan Denys vanwege de coronamaatregelen niet kon doorgaan in 2020, is deze nu verplaatst naar zondag 26 september 2021.

  Wetenschap nieuwsbrief Paradiso

  Meld je aan voor de wetenschap nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.

  Route naar Paradiso

  Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). In de buurt van Paradiso zijn ook een aantal parkeergarages.

  Paradiso Programme

  Programma