The Inclusion of the Excluded
The Inclusion of the Excluded
Thursday 23 January 2020
Thursday 23 January 2020
In Paradiso - Main Hall
Doors: 20:00, Main programme: 20:30
incl. servicekosten
- Program is half seated, half standing
Hoe kunnen mensen ondanks hun verschillen toch samenleven? Hoe kunnen we ons bewuster zijn van de disharmonische en harmonische processen die ons uit elkaar drijven en dichter tot elkaar brengen? The Inclusion of the Excluded is een surrealistische ervaring vol sociale rituelen en kunst performances die afwijkt van een reguliere avond in een concertpodium, een museum of het theater.
Beeldend kunstenaar en initiatiefnemer Berend Strik presenteert The Inclusion of the Excluded: een avond met één opera en drie performances. Deelnemende kunstenaars en muzikanten zijn Berend Strik, Cindy Moorman, Joan Rincon, Gerri Jäger, Meeus van Dis en sopraan Lies Vandewege.
Voor The Inclusion of the Excluded maakte Berend Strik een opera rondom het thema inclusiviteit, geïnspireerd op het beroemde boek van de New Yorkse kunstenaar Joe Brainard, I remember (1970). Berend Strik schreef hiervoor zijn eigen libretto, en tekende zijn eigen partituur. De tekst en tekeningen zullen worden gezongen door de Vlaamse sopraan Lies Vandewege, bekend door haar samenwerking met Jan Fabre.
Beeldend kunstenaar Cindy Moorman ontwikkelde een scenario in vier scènes, waaronder een nieuwe performance waarin de rol van publiek en performers elkaar afwisselen. Cindy Moorman maakt constructies zichtbaar - uiteenlopend van sculpturale vormen tot sociale rituelen. Met tekeningen, performances, schilderijen, fotografie en interventies is haar oeuvre even formalistisch als sociaal geworteld te noemen.
Componist en drummer Gerri Jäger (o.a. Knalpot) maakt samen met kunstenaar en lichtontwerper Meeus van Dis een nieuwe performance voor The Inclusion of the Excluded. In de performance van Gerri en Meeus worden de elementen licht en geluid ingezet om een surrealistische en filmische ervaring te creëren waarbij het geluid en het licht op zeer gezette momenten een bizarre synchronisatie (orde) en dissynchronisatie (verstoring van de orde) laten zien. Het doel is om een performance te maken die de natuurlijke symbiose van licht en geluid tentoonstelt. De performance zal daarmee symbool staan voor de wisselwerking tussen een harmonische en disharmonische samenleving.
De jonge talentvolle kunstenaar Joan Rincon volgde een Bachelor Fine Art aan ArtEZ in Arnhem, en is gefascineerd door extremen. Voor deze avond ontwikkelt zij een choreografie samen met Underdog Dance Productions voor twee groepen dansers die zich langzaam naar elkaar toe bewegen, en op symbolische wijze met elkaar versmelten waardoor uiteindelijk een diverse en kleurrijke groep ontstaat die zonder strijd weet samen te leven.
Alle performances worden gepresenteerd in één geënsceneerde choreografie, waarbij het uitgangspunt is om het publiek een ervaring te bieden die afwijkt van een reguliere avond in een concertpodium, een museum of het theater.Â
De dramaturgie is in handen van choreograaf Karin Post.Â
Met dank aan het Mondriaan Fonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Niemeijer en Prins Bernhard Cultuurfonds.
Over de deelnemers
Beeldend kunstenaar Berend Strik (Nijmegen, 1960) is met name internationaal en nationaal bekend van zijn borduurwerken, die zijn ontstaan vanuit een verleiding door het gewone en het alledaagse. Minder bekend is dat hij tevens opereert op verschillende terreinen aan de rand van de beeldende kunst, zoals video, performance, fotografie en architectuur. Ook maakt hij sinds de jaren ’80 verschillende opera’s. Zo maakte hij bijvoorbeeld met Aziz Bekkaoui en Nora Fischer de muziekvoorstelling EVERY(WO)MAN, op Hoog Catharijne in Utrecht. In 2004 maakte hij Vita Nova: een voorstelling met de componiste en pianiste Calliope Tsoupaki (momenteel Componist des Vaderlands).
Sopraan Lies Vandewege (BE, 1984) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en vervolmaakte zich aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij José Van Dam. Ze werkte als soliste samen met vooraanstaande dirigenten als Dirk Brossé, Paolo Carignani, Enrico Delamboye, Richard Egarr, Theodor Guschlbaue, Michel Tabachnik en Lawrence Foster. Op haar operarepertoire staan rollen als Dido in Dido and Aeneas, Frasquita in Carmen, Stéphano in Roméo et Juliette en Contessa di Almaviva in Le nozze di Figaro. Ze figureerde bovendien in twee producties van de Vlaamse kunstenaar Jan Fabre.
Modeontwerper Karim Adduchi (Marokko, 1988) kwam in 2010 naar Nederland om aan de Gerrit Rietveld Academie te studeren. Hij studeerde in 2015 af en toonde dat jaar direct zijn collectie tijdens de Amsterdam Fashion Week. Volumineuze silhouetten, ambachtelijke Berber-technieken en maatwerk zorgden voor veel aandacht van nationale en internationale pers (VOGUE, I-D Magazine, Vice). Hoewel Adduchi zich heeft ondergedompeld in de jonge, creatieve culturele wereld van Amsterdam, is hij altijd zijn eigen instinct met betrekking tot mode en kunst blijven volgen. In 2018 wint hij de Amsterdam Cultural Business Award en wordt hij door Forbes genoemd in het lijstje van 30 persoonlijkheden om te volgen. In 2019 toonde Karim Adduchi zijn collectie tijdens de gerenommeerde Paris Fashion Week.
Cindy Moorman (NL, 1976) is beeldend kunstenaar, en werkt vanuit haar studio in Amsterdam-Zuidoost. Zij studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (1999-2003) en studeerde vervolgens aan de Masteropleiding van de Sint Joost in Breda (2003-2005). Moormans werk is onder andere te zien geweest in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Museum Voorlinden, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem.
Het van Abbemuseumkoor uit Eindhoven is opgericht in januari 2013 door dirigente Willy de Rooij. Het is een koor van vrijwilligers die als gastheer of gastvrouw in het Van Abbemuseum werken. Het koor wil door te zingen dichter bij de kunst komen om, net als met lezen over kunst, deze nog beter te leren begrijpen. Het doel van het koor is om een breed publiek binnen en buiten het museum te bereiken en te betrekken.
https://vanabbemuseum.nl/vrien...
Gerri Jäger (OS, 1979) is onder andere bekend van Knalpot, een Amsterdamse underground band die zich bezig houdt met ‘vuige elektronica, wilde improvisaties en dansbare dub’ (de Volkskrant). De van oorsprong Oostenrijkse drummer richtte zich na zijn conservatoriumstudie in Amsterdam op de experimentele muziek en combineert zijn drums met elektronische apparatuur die voor een drummer ongebruikelijk zijn.
Meeus van Dis (NL, 1978) is kunstenaar en lichtontwerper en gespecialiseerd in live performances met ruimtelijke licht composities. Van 2004 tot 2008 was hij curator van het videoprogramma in Club 11. In dit verlengde heeft hij in 2009 het iconische lichtontwerp gemaakt voor TrouwAmsterdam aan de Wibautstraat. Momenteel is hij betrokken bij de vormgeving van de beeldbepalende instellingen Sociëteit Sexyland en Garage Noord. Ook werkt hij in zijn studio aan een serie low-key lichtsculpturen.
De jonge talentvolle kunstenaar Joan Rincon (Aruba, 1995) studeerde aan ArtEZ in Arnhem, en is gefascineerd door extremen. Haar werk beweegt zich tussen een magische en escapistische fantasiewereld enerzijds, en een donkere maatschappelijke realiteit anderzijds. Door middel van installaties, fotografie en schilderwerk creëert Rincon een alternatief universum waar zij kan ontsnappen uit de realiteit en weer kind kan zijn. Ook presenteert Rincon zichzelf regelmatig als kunstwerk en gebruikt ze kleding en make-up om een beeld van zichzelf te realiseren dat als vreemd, andersoortig en kinderlijk omschreven zou kunnen worden.
Mellery Garcia Turbi is als choreograaf verbonden aan Underdog Dance Productions en Korzo Theater Den Haag. Underdog Dance Productions is een dansschool in Arnhem waar diverse Urban en HipHop dansvormen worden onderwezen. De dansschool is als een familie opgezet en levert altijd en overal hoogwaardige kwaliteit danslessen en trainingen.Â
https://underdogdanceproductio...
Danseres en choreografe Karin Post (NL, 1962) initieert samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars uit verschillende disciplines om vanuit die confrontatie performances en presentaties te organiseren. Ze werkt met nieuwe media, doceert, maakt films en is onder meer curator voor kunstinstellingen.
Line-up
Main Hall
How to get to Paradiso
Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Free and secured underground bike parking is available on the opposite side of Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby.Â
Paradiso
56 years of concerts, club nights and culture
Festival
Just confirmed
Mdou Moctar @ 30 jaar TOUTPARTOUT
In Paradiso
15 December
METZ
In Paradiso
20 November
Club night
We Love 00s
In Paradiso
7 September
Concert
Just confirmed
Arin Ray
In Bitterzoet
10 October
Concert
Just confirmed
Melvitto
In Tolhuistuin
4 October
Club night
Just confirmed
Mall Grab
In Paradiso
7 December
Concert
Just confirmed
Jay1
In Bitterzoet
9 February
Knits and Tits: a celebration of craftmanship, art, music, and sexiness
In Paradiso
9 December
Festival
Sugar Mountain x Indiestad met o.a. Andrew Combs, La Luz & The Grogans
In Paradiso
8 September
Just confirmed
Bôa
In Tolhuistuin
4 February
Concert
Just confirmed
Saint Joshua
In Cinetol
17 January
Concert
Just confirmed
Jersey - ADE
In Tolhuistuin
16 October
Festival
Indiestad Fest met o.a. SUUNS, Bess Atwell, Molly Payton en Maple Glider
In Paradiso
14 September
Concert
Just confirmed
Fat Dog
In Paradiso
14 April
Concert
Just confirmed
Arny Margret
In Tolhuistuin
26 November
Concert
Just confirmed
HONNE
In Paradiso
20 February
Yannis & The Yaw
In Paradiso
10 September
Just confirmed
Nadia Reid
In Paradiso
6 March
Just confirmed
Ryan Harris, Hohnen Ford, Jacob Alon
In Paradiso
15 September
Club night
Just confirmed
Bassline
In Paradiso
27 September
Talk
Just confirmed
Brainwash Festival 2024
In Paradiso
27 October
Just confirmed