Paradiso

Palabras – de Reünie

Palabras – de Reünie

Sunday 6 March 2016

Sunday 6 March 2016

Performances & open-mic for poets, lyricists & wordsmiths.
Programma met zitplaatsen.

Er is ook een Rap Poetry Workshop door Breis, eerder op de dag van 14.30-16.30.
Zie voor meer informatie, prijzen en aanmelden: facebook.com/events/1715416402014707/

Line-up: Sharrif Simmons (USA), Mike Ladd (USA), Patricia Foster (UK), Breis (UK), Ntjam Rosie (NL), Tjitske Jansen (NL), Marjolijn van Heemstra (NL), Josephine Zwaan (NL), Curtis Worral (NL), dj Lovesupreme en vj Mamamess.

Het is 15 jaar geleden dat Palabras voor het eerst plaats vond in Paradiso en vanaf toen vrijwel maandelijks de bovenzaal vulde met spoken word artiesten uit de hele wereld. Het was een bijzondere tijd, spoken word was nog jong, het was vernieuwend, het was spannend, en heel wat artiesten hebben hier ooit een van hun eerste treden op het podium gezet. Om die tijd te vieren komen oud-artiesten, oud-bezoekers, betrokkenen en geïnteresseerden samen om nog een keer te genieten van een hele speciale Palabras aflevering.

Sharrif Simmons (USA)
Een performance artiest die er al zeker twee decennia heeft opzitten, maar nog steeds een van de belangrijkste stemmen is van de Amerikaanse ‘spoken word movement’. Hij begon zijn carrière in New York op locaties als het Nuyorican Poets Café en toerde ook een aantal keer door Europa. Zijn verschijning en performance doen mensen nogal eens fluisteren dat hij de nieuwe Gil Scott Heron is, en dat zou hij zeker kunnen zijn als hij niet gewoon Sharrif Simmons was, met zijn eigen krachtige stem, zijn sterk ritmische teksten. Hij stond meerdere malen bij Def Poetry Jam en bracht een bundel en een plaat uit.

Mike Ladd (USA)
Dichter, hiphop artiest en producer en volgens Wikipedia ‘king of the hiphop concept’.  Was samen met Sharrif Simmons een van de artiesten van het eerste uur en een redenen van het succes van Palabras. Zijn poëzie heeft zijn weg gevonden in talloze albums en tegenwoordig werkt hij vooral samen met de Jazz-pianist Vijay Iver, met wie hij ook veel optreedt vanuit Parijs, de stad die hij heeft verruild voor zijn vaderland.

Breis (UK)
Breis is wat je noemt een rap-poet, net zo bedreven in de dichtkunst, als in de kunst van rap?. Hij groeide op in Nigeria en in Groot-Brittannië en dat hoor je terug in zijn werk, zijn muziek is een fusie van hiphop, jazz en afro-beat. Hij deelde het podium met artiesten als Tony Allen, Dead Prez, Black Thought en Angie Stone. Daarnaast heeft hij het druk als workshopdocent op scholen door heel Engeland.

Patrica Foster (UK)
Uit het hart van Londen komt deze dichteres, schrijfster en actrice. Al meerdere malen betoverde ze het publiek van Palabras met haar subtiel, gelaagde poëzie. Met haar gedichten reisde ze de wereld over, gaf lessen in Chicago, trad op in de Caraïben en hoorde haar werk terug bij de BBC. Patricia Foster is onderdeel van het gezelschap Malika’s Kitchen, waar een hele hoop goede artiesten uit voort zijn gekomen.

Ntjam Rosie (NL)
Deze Kameroens-Nederlandse jazzzangeres stond als meisje, nog niet afgestudeerd van het conservatorium, op het podium van Palabras. En nu, vier albums verder  en een eigen platenlabel, is ze allang geen rijzende ster meer, maar een gearriveerde jazz/soul zangeres met een zeer eigen geluid.
‘Rosie’s stem danst over de noten met bezieling, vrijheid en controle’ (NRC.next).

Tjitske Jansen (NL)
Zelden werd er zo hard gelachen in de bovenzaal van Paradiso. De gedichten van Tjitske doen het goed op papier maar haar manier van voordragen laat haar teksten helemaal tot leven komen. Maar vergis je niet, haar werk is niet licht, juist de grotere thema’s van het leven vind je terug in haar werk. Ze stond al eerder op Poetry International, Lowlands, de Nacht van de Poëzie en Wintertuin en geeft veel masterclasses in schrijven en voordracht.

Marjolijn van Heemstra (NL)
Marjolijn van Heemstra debuteerde met de bundel 'Als Mozes had doorgevraagd' (2009), die werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs en bekroond met de Jo Peters Poëzieprijs. In 2012 volgde haar debuutroman 'De laatste Aedema' en in 2014 de bundel 'Meer hoef dan voet', die door de jury van de jaarlijkse Awater Poëzieprijs werd verkozen tot een van de beste tien bundels van dat jaar. Als theatermaker is ze verbonden aan het Rotterdamse Ro Theater. 

Josephine Zwaan (NL)
Josephine Zwaan schrijft Nederlandstalige liedjes over het hedendaagse leven, op een intieme en zeer persoonlijke wijze. Met haar warme, heldere stem zingt zij niet alleen over de liefde, die vaker wel dan niet ingewikkeld is. Ook bespreekt zij de overvloed aan keuzes, de drang om alles te begrijpen, en de bijbehorende ongeduldigheid die onze tijd kenmerken. In 2014 haalde zij de finale van De Beste Singer-Songwriter van Nederland.

Curtis Worral (NL)
Deze dichter en schrijver schrijft al langer dan Palabras bestaat en stapte in de loop der jaren meerdere keren het podium op om zijn nieuwe werk uit te proberen, steevast vergezeld door een schare trouwe fans. Het lukte hem keer op keer weer om de zaal stil te krijgen met zijn soms dromerige, altijd spirituele en rake gedichten. Hij heeft een boek uit, schrijft een volgende, heeft een script liggen en werkt samen met muzikanten.

DJ Lovesupreme
Deze muzikale storyteller is met Palabras groot geworden. Ontelbare avonden heeft hij de Palabras avonden aan elkaar gedraaid, de dichters ondersteund en de avond naar de dansvloer begeleidt. Hij werkt als dj veel binnen theater- en dansvoorstellingen. En hij draait gelukkig nog lekker nostalgisch met echt vinyl.

VJ Mamamess
Nirit Peled ofwel Mamamess, audio-visueel artiest vertelt verhalen middels films en documentaires. Ze  maakte de documentaire Say My Name; een serie van portretten van vrouwelijke hiphop artiesten die ze gedurende langere tijd volgde. Als trouw Palabras bezoeker zal zij de oude beelden afstoffen om het nostalgische gevoel van de avond te versterken.

Paradiso Programme

What's on