What's on
Header

Heks! Heks! Heks!

Heks! Heks! Heks!

donderdag 1 juni 2023

donderdag 1 juni 2023

In LAB111

Doors: 19:30, Main programme: 20:00

  • Program is seated only

Jente Posthuma, schrijver van het boek 'Heks! Heks! Heks!' (2023), cureert een avondprogramma over de heks als symbool voor verzet, met voordrachten, een performance en een gesprek. En met een speciale rol voor Stichting Nationaal Heksenmonument.

De geschiedenis van de heksenjachten in Europa en koloniaal Amerika kent talloze slachtoffers. Tienduizenden vrouwen zijn onderdrukt, beschuldigd, gemarteld en vermoord. Ook in Nederland zijn er slachtoffers gemaakt. Nationaal eerherstel is er nooit gekomen, maar de impact is groot.

Deze avond draait om de misogyne aard van deze geschiedenis en de gevolgen daarvan in het heden. Maar ook de religie van de heks komt aan bod en haar relatie tot de natuur. Waarom is de heks een symbool voor verzet en hoe komt het dat ‘het vrouwelijke’ een bedreiging vormt in een maatschappij waarin patriarchale normen heersen? Het programma buigt zich ook over de vraag waarom in sommige landen in Sub-Sahara-Afrika en Zuid- en Zuidoost-Azië nog steeds op heksen wordt gejaagd.

Met bijdragen van onder andere Bregje Hofstede, Susan Smit, Manon Uphoff, Marie Claus, Jente Posthuma, Alma Mathijsen, Manja Bedner, Sophie van Winden en Eva Marie de Waal.

Over Jente Posthuma: 
Jente Posthuma (1974, Enschede) debuteerde in 2016 met Mensen zonder uitstraling. De roman werd genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs, de ANV Debutantenprijs en de Hebban Debuutprijs. Met haar man, fotograaf Bas Uterwijk, maakte ze het kleine fotoboek Probeer een beetje goed over me te denken (2016), over de zelfgekozen dood van Uterwijks vader. Haar tweede roman Waar ik liever niet aan denk (2020) stond op de shortlist van de European Union Prize for Literature en werd vertaald in het Engels, Spaans en Bulgaars. Heks! Heks! Heks! (2023) is een geestige hervertelling van drie Nederlandse sagen.

Over 'Heks! Heks! Heks!' (2023): 
Wie zijn de vrouwen die onze eeuwenoude sagen bevolken? Vaak zijn het lelijke, oude heksen die orgiën houden met de duivel, óf tere, jonge maagden die het van hun lieve gezichtje moeten hebben. Door dit soort verhalen steeds opnieuw te vertellen hebben deze stereotypen zich in ons collectieve geheugen genesteld en diepe sporen in onze samenleving nagelaten. Die krijgen we er alleen maar uit door er andere verhalen tegenover te zetten. 

Op een eigenzinnige en vaak geestige manier laat Posthuma zien wie de vrouwen uit de sagen werkelijk waren: geen monsters of heiligen, maar seksuele wezens – op leeftijd – met een eigen wil, een rijk innerlijk leven en tegenstrijdige eigenschappen. Net echte mensen dus. 

Line-up

Other location

    Sprekers

    Bregje Hofstede is schrijver en activist. Haar vorige roman Drift stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Ze is mede-oprichter van feministisch platform De Bovengrondse en van Stichting Nationaal Heksenmonument, en lid van Extinction Rebellion. Voor De Correspondent schrijft ze over feminisme en nieuwe profeten.

    Manja Bedner
    werkt als actrice, regisseur, schrijver en coach. Ze studeerde af aan de Toneelschool Maastricht en rondde de studie Theaterwetenschappen aan de uva af. Al ruim dertig jaar is ze zelfstandig theatermaker. Ze schreef en speelde meerdere stukken voor zowel kinderen als volwassenen. In 2017 richtte zij met onder anderen Heleen Verburg Theatermakers Achterhoek op. Bij dit gezelschap ging in 2020 'De Heks van Almen' in première, waarmee zij nu voor het vierde jaar door Nederland touren. Manja schreef het stuk en speelt het samen met haar dochter Julia.

    Susan Smit
    studeerde af in Culturele Studies, met als hoofdvak Nederlandse Taal- en Letterkunde, aan de Universiteit van Amsterdam. In 2001 schreef ze het boek Heks, een magische reis door de westerse spiritualiteit, dat nog steeds herdrukt wordt. In 2003 maakte ze haar romandebuut en met de historische roman Vloed (2010) brak ze door naar het grote publiek. Erna volgden bestsellers als Gisèle, Tropenbruid en De heks van Limbricht dat werd vertaald, genomineerd voor de NS Publieksprijs 2022 en wordt verfilmd. Ze ijvert al 23 jaar voor bewustwording over de heksenvervolging, die vrouwenvervolging was, en is voorzitter van de Stichting Nationaal Heksenmonument. Momenteel werkt ze aan een volgende historische roman.

    Alma Mathijsen
    schreef vier romans, een novelle en een verhalenbundel. In 2011 verscheen haar debuutroman Alles is Carmen, gevolgd door De grote goede dingen (2014). In 2017 verscheen Vergeet de meisjes, dat lovend werd ontvangen en op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs terechtkwam. De novelle Ik wil geen hond zijn (2019) is een gedurfd verhaal over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. De Duitse editie is verschenen 2021. In het autobiografische boek Bewaar de zomer (2020) reflecteert Mathijsen op taal, volwassen worden en verlies. Het werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

    Manon Uphoff
    is een Nederlands schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Zij debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI prijs. Het titelverhaal werd bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor literatuur. Haar eerste roman Gemis (1997) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

    Marie Claus
    is schrijver en volgt een opleiding tot ecologisch hovenier. Ze beklom vele podia, waaronder die van Poetry International, de Nacht van de Poëzie, Lowlands en Into The Great Wide Open. Eerder verschenen van haar hand vier dichtbundels en een stemmenspel onder de naam Anneke Claus.

    Sophie van Winden
    studeerde in 2005 af aan de Toneelacademie Maastricht. Ze speelde bij het NNT, Het Nationale Theater, Orkater en Oostpool. Voor haar rol in Leef! won Sophie een Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Samen met Eva Marie de Waal richtte ze in 2015 het eigen collectief op: Waal en Wind. Bij Via Rudolphi maken ze een drieluik over de positie van de vrouw. Ze schreef de korte film Retour, werkt op dit moment aan het scenario van de speelfilm De Moeder met Nina Polak en schrijft samen met Eva Marie alle voorstellingen van Waal en Wind.

    Eva Marie de Waal
    is actrice schrijfster en theatermaker. In 2009 studeert zij af aan de AmsterdamseToneel en Kleinkunst Academie. Zij speelt o.a. bij Het Nationale Theater, Oostpool, Mug Met De Gouden Tand, De Verleiders en in diverse televisie en filmproducties. Zij schreef mee aan vele toneelteksten en schreef zelfstandig de toneeltekst 20X2 in tijden van verwarring. Samen met Sophie van Winden richtte ze in 2015 het eigen collectief op: Waal en Wind. In co-productie met Via Rudolphi werken zij aan een theater-trilogie over de de positie van de vrouw.

    Witch Way Now?

    Witch Way Now? is a multidisciplinary film program from May 1st until June 23rd in collaboration with LAB111. A spellbinding program all about witches and witchcraft with films, talks, music, performances and more.  


    Witch Way Now?

    Witch Way Now?

    Trailer by Tom Ooms

    How to get to LAB111

    LAB111 is a film theatre and restaurant located on Arie Biemondstraat in the Kinkerbuurt in Amsterdam-West. By public transport LAB111 can be reached via Tram 1 and 11 to stop Jan Pieter Heijestraat (5 min walk), tram 3 to stop Overtoom (8 min walk) and tram 7 or 17 to stop Ten Katestraat (5 min walk). Coming by car? Monday to Sunday, you pay six euros per hour from 9:00 (Sunday from 12:00) to 24:00.

    Accessibility:
    Due to the many stairs in the listed building, LAB111 is unfortunately difficult to access for wheelchair users. There is no lift in the building.

    Paradiso Programme

    What's on