What's on
IMG 3807

DIP: Fair Performance Pact

DIP: Fair Performance Pact

dinsdag 11 juni 2024

dinsdag 11 juni 2024

In Paradiso - Upstairs Room

Doors: 19:00, Main programme: 20:00

 • Access 18 years and over only

11 juni staat in het teken van het experiment op het podium. Experimentele podiumkunst kan als niets anders in het moment mensen met elkaar en zichzelf verbinden. Wij roepen op tot een samenspel van makers en toeschouwers. De gezamenlijke levende ervaring, de dialoog tussen artiest en publiek, is een pact voor het leven.

Deze avond is onze bijdrage aan de samenleving. Je gaat iets zien wat nog in ontwikkeling is. Live, direct en multidisciplinair. Wil je meer? Kom maar op, sluit je aan bij FPP!

www.fpp.amsterdam

Line-up

Upstairs Room

  Over de kunstenaars

  Doorlopend
  De formatie PIPS:lab maakt multimediale interactieve installaties. Alle gebruikte software is zelf geschreven en een deel van de hardware is zelf ontwikkeld. PIPS:lab gebruikt uitsluitend live video en audio materiaal in alle shows en installaties en streeft in alles wat ze doen naar interactie met het publiek. Wat ze nu weer hebben bedacht is voor niemand duidelijk.Derdejaars studente Art & Research aan de kunstacademie in Breda Joni van de Griendt maakt interactieve performance-installaties waarin mens en technologie samen gebracht worden om het publiek op poëtische en metaforische wijze aan het denken te zetten. Thema’s als opgroeien, sociale constructen, menselijke connecties en de soms absurde hedendaagse technologie worden op een vaak luchtige en speelse manier verwerkt.

  Performances

  Rita Bifulco is een performance- en geluidskunstenaar. Via beweging, verbeelding en geluid creëert ze voorstellingen waarin het archeologische aspect van persoonlijke herinneringen en mythologische wezens elkaar ontmoeten, in een constante stroom tussen bewuste en onbewuste rijken, gedragen door het lichaam en stukken textiel. Rita’s belangrijkste focus in de performance is afwezigheid en de manifestaties ervan via het lichaam(en) en de verbeelding. Ze is een medeoprichter van de “Mime fabriek”, een platform voor de mime- en performancegemeenschap in Amsterdam.

  Salice Piangente
  (‘treurwilg’)In deze voorstelling nodigt Rita het publiek uit tot de contemplatie van een lichaam dat verlegenheid en waardigheid in zich draagt. Op één plek maakt ze twee stappen vooruit en twee stappen achteruit, waardoor haar hakken een (bijna) monotone en hypnotiserende soundscape creëren. Ze transformeert zichzelf en roept beelden op die over en door haar lichaam stromen.

  ALL US DADA
  is een spoken word concert, gesproken door Gerindo Kartadinata en samengevoegd met de immersive muziek van Gerri Jäger. Het is een verwoede poging, om niet gek te worden door de destructiviteit en tegenstrijdigheid waarin we leven. De realiteit lijkt absurder dan DADA. Oorlog brengt vrede. Censuur een democratisch debat. Identiteit schijnt enkel nog te maken te hebben met individualiteit. Essentiële overtuigingen verdampen als sneeuw voor de zon. De verdraaiing van de taal heeft Orwell al lang ingehaald. ALL US DADA geeft een stem aan de kritiek op het economische systeem en aan de noodzaak om misstanden onder ogen te zien en te overwinnen.

  Rene Twizeye Mungu Bizimana
  , een Amsterdamse danser en choreograaf, brengt zijn Rwandese achtergrond tot leven in zijn werk, waarin hij de kracht van beweging gebruikt om gemeenschappen te verenigen en verhalen te vertellen. Met een vastberadenheid om grenzen te doorbreken en betekenisvolle creaties te maken, reflecteert hij op Afrika's rijke geschiedenis en culturele diversiteit, in de hoop op positieve verandering en begrip. Zijn werk “Strijdtocht” is een poëtische verkenning/onderzoek van de interne conflicten die we doormaken op onze reis naar zelf ontdekking en innerlijke vrede. Door de lens van visuele elementen geïnspireerd door persoonlijke ervaringen, duikt de performance in de complexiteit van menselijke emoties en veerkracht.

  Mr. W
  is een Soundscape Experience. Drie muzikanten laten zich inspireren door geluiden, samples, de omgeving, het publiek en elkaar. Triphoppsychorockdie ontstaat en weer vergaat en daarna nooit meer bestaat.

  Performancekunstenaar Leander Haaitsma ontwikkelde een eigenzinnige taal. Deze kenmerkt zich door een combinatie van intense beelden, gevoel voor detail en wrange humor. Haaitsma manipuleert de manier waarop men waarneemt om een vervorming van de werkelijkheid te bewerkstelligen. PERIOD.is een persoonlijk onderzoek naar haar positie als opgroeiende vrouw in een door mannen gedomineerde maatschappij. Over seksuele objectivering en misbruik. De muziek van de track 'Ik Zei Nee' is van Robert Stadman, tekst en zang van Leander Haaitsma.

  Lux Nautilus
  maakt digitale beelden met behulp van sensors, AI en de input van het lichaam. Beelden die geïnspireerd zijn door natuurlijke processen zoals evolutie en complexiteit en voortkomen uit experiment, zonder begin of einde, soms met de menselijke component, maar vaak ook zonder.

  Voor DIP bundelen performancekunstenaar Leander Haaitsma en digital artist Lux Nautilus hun krachten en bekijken het vrouwelijk lichaam door de ogen van de man, de vrouw, de maatschappij en de machine. We zoomen in op de huid en het onbetamelijke. Een performance over objectificatie en ouder worden in tijden van AI, waarbij er ongetwijfeld een grens wordt overschreden, hoewel we nog niet weten door en van wie.,

  Quartier Mustache en Marc Koolen (aka Crackle Me Pink) verzorgen de soundscapes en sluiten de avond af met dikke dansplaten.

  DIP (Tuesdays In Paradiso)

  DIP (Tuesdays In Paradiso) is a free space in Paradiso's Ustairs Room where creatives are given the opportunity, with the support of Paradiso's expertise, to try out new ideas and to experiment. A place in which organisations, collectives, artists, performers, creators, free spirits and inventors can grow their talent and present their own artistic expressions during Paradiso's Tuesday nights.

  Check the full program of DIP
  Bovenzaal Overlay

  How to get to Paradiso

  Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Free and secured underground bike parking is available on the opposite side of Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

  Paradiso Programme

  What's on