News overview

Winnaars voorronde Zonneprijs Cardigan Inn: “We dachten dat we heel slecht hadden gespeeld.”

Cardigan Inn 1600x1200

De jonge post-punk bandleden van Cardigan Inn leerden elkaar kennen op school. Ondertussen is de groep uitgegroeid tot vijf nadat gitaarist Joe terugkeerde uit het buitenland. Door de uiteenlopende muzieksmaken van de bandleden vonden zij een sterk, eigen geluid.

De vijfkoppige band bestaat uit Pablo Nollet (leadzang, gitaar), Joe Pilmeijer (zang, gitaar), Miriam Rumora (bass), Igor Jongenelis (drum) en Sidney Francis (gitaar). Als winnaar van de tweede voorronde van de Zonneprijs 2023-2024 zijn zij verzekerd van een plek in de finale. We spreken met de band over de winst, het aankomende debuutalbum en word generators.

Wat anders dan een repetitieruimte

Nog gefeliciteerd met jullie winst van afgelopen donderdag! Hoe hebben jullie de winst gevierd?
Joe
: ‘I’d like to be alive’
Miriam
: Dat is ons anthem. Die draaien we voor en na ons optreden voor een goede vibe. Ook nadat we de voorronde hadden gewonnen, hebben we dat nummer heel hard in de kleedkamer gedraaid en zijn daar los op gegaan.
Pablo
: We hebben ook nog even met de eigenaar gepraat, toen ze gingen afsluiten moesten we weg en zijn we naar huis gegaan.

Wat vonden jullie van de avond?

Pablo
: Ik vond de binnenkomst al indrukwekkend. Het podium was heel ruim. Dat maakte wel dat het geluid lastig te horen was. Dus we dachten eigenlijk dat we heel slecht hadden gespeeld.
Igor
: Wij zijn een kleine repetitieruimte gewend, dit was wel wat anders.

Dus jullie zagen de winst niet aankomen?

Igor
: Nee, niet echt. We denken wel vaker dat het minder lekker gaat, maar we hebben nog nooit echt een slechte show neergezet.
Sidney
: Als je normaal op een bandjesavond speelt, is het na het optreden klaar. Jouw mening over hoe je hebt gespeeld is dan het enige wat dan telt. Nu zijn er andere mensen die zeggen of je goed hebt gespeeld en dat is heel anders.

Cardigan Inn

Cardigan Inn

Live Performance

“Sydney was het ontbrekende Puzzelstukje”

Wat betekent de naam Cardigan Inn voor jullie?
Joe
: Nou het komt van een online random word generator haha. Een van ons was random op zo’n site aan het doorklikken en deze klonk wel oké. Heel lang hadden we het idee dat deze later wel zou veranderen.
Pablo
: We moesten snel een naam hebben voor ons eerste optreden.
Sidney
: Ja, en nu zijn we 5 jaar verder…
Miriam
: Na een tijdje blijft de naam ook plakken bij fans, dan is het beter om daar maar gewoon bij te blijven.

Jullie begonnen als vierkoppige band, nu zijn jullie met vijf. Hoe heeft dit jullie band veranderd?

Joe
: Je kunt gewoon steeds meer doen. We kunnen ook makkelijker extra instrumenten combineren.
Miriam
: Nu Sydney erbij is zijn we compleet, hij was het ontbrekende puzzelstukje. Dit maakt ons écht Cardigan Inn.
Igor
: We begonnen in een kleine slaapkamer. Met 5 paste dat echt niet meer. Dan moet je naar een repetitie ruimte. Daardoor is het ook wel serieuzer geworden.

Tegenwoordig bestaan er heel veel genres en artiesten, hoe vinden jullie daar je weg in?

Sidney
: Jezelf blijven. Als jij je aan een genre hecht, dan ben jij dat genre. Je kunt daar natuurlijk best een beetje van afwijken zolang je maar niet verdwijnt in alle andere muziek.
Pablo
: Bijna niemand hier heeft dezelfde muzieksmaak en sommige hebben ook wel grote verschillen maar omdat je het samen moet doen kom je tot iets aardig nieuws.

Jullie zijn bezig met jullie debuutalbum, hoe pakken jullie dit aan en wat kunnen we daarvan verwachten?

Sidney
: In het voorjaar van 2024 komt er een dubbelsingle aan met video clip. Het is onze eerste videoclip en een voorproefje van ons debuutalbum. Ik denk dat het een hele goede plaat gaat worden.
Miriam
: We nemen onze tijd voor het opnemen. Deels omdat we dat willen, maar ook geld speelt een rol. We willen het niets overhaasten. Het is ons debuutalbum, dat blijft ons altijd bij dus het moet gewoon goed zijn.

Maar wanneer is het dan goed genoeg?

Pablo
: Misschien wel nooit. Of nou ja… Het is wel goed genoeg maar het voelt nooit af. Het leuke van een album is de cohesie, het is ook een herinnering voor jezelf.
Sidney
: Ik denk dat die cohesie ook de grootste uitdaging is. Je kunt 7 singles uitbrengen die niks met elkaar te maken hebben maar om 11 nummers te maken die enigszins op elkaar aansluiten is een stuk moeilijker.

Wat hopen jullie mee te geven aan luisteraars van jullie muziek?

Pablo
: Lang geleden ging ik op vakantie met een vriend van mij en zijn ouders. Het was nacht en de radio stond aan, de sfeer in de auto was ongemakkelijk en stressvol. Toen kwam er een nummer van Rod Stewart op. Dat was een van de favoriete platen van zijn vader. Iedereen luisterde naar de muziek en voelde zich begrepen en iedereen werd rustig. Toen dacht ik: Dit is de kracht van muziek. Ik zou hopen dat andere mensen dat soms ook hebben bij onze muziek. je doet het deels voor jezelf, en daarvoor.

Afstrepen van de bucketlist

Hoe kijken jullie naar de finale in Paradiso?
Miriam
: Het is een kinderdroom die uitkomt, voor mijn gevoel hebben we al gewonnen.
Sidney
: We zijn nu nog niet zenuwachtig daar is het nog te ver weg voor. Dat komt op de dag zelf. Het is een bucketlist moment wat je afstreept.

Is er iets wat jullie anders willen doen dan bij de voorronde?

Joe
: We willen wel zo goed mogelijk daar staan. Daar moeten we deze paar maanden wel voor gebruiken.
Miriam
: Als het aan mij ligt maken we er een grotere show van.


Op donderdag 6 juni 2024 kun je Cardigan Inn in Paradiso zien optreden.

Tekst: Merel Korfage