News overview

Twen betovert ons met hun spannende tegentonen

Twen website

Toen een vroeg live-optreden opgenomen en uitgebracht werd op cassette (hoe indie!) resulteerde dat al in een flinke Amerikaanse tour, nu komt Twen in februari ook live spelen in Europa. In Nederland staan Vera in Groningen en Cinetol in Amsterdam op hun tourschema.

Of ze nou heel tegendraads klinken zoals op de schots-en-scheve titeltrack Awestruck of vederlicht en dromerig zoals op Damsel of het feërieke Make Hard, het indierockkwartet Twen uit Boston gaat altijd op zoek naar aparte, niet direct voor de hand liggende songstructuren op hun grillige, excentrieke maar daardoor juist zeer goed te genieten debuutalbum Awestruck. Er zit flink wat psych-rock en shoegaze in hun sound, maar ook het recalcitrante van klassieke smack-rockduo Royal Trux klinkt soms door in de tegentonen van Twen.

Hqdefault 200129 112713

Twen

Zangeres Jane Fitzsimmons en gitarist Ian Jones vormen de spil van de band die ‘twangende’  gitaren koppelt aan helle zang; in een ander tijdsbestek had dit prima een typische band van het 4AD-label kunnen zijn. Soms heeft de stem van Fitzsimmons iets weg heeft van Kristin Hersh van Throwing Muses, terwijl de muzikale klanktapijtjes soms ook fijn in het verlengde van een band als Beach House liggen.

Tijdens deze Europese tour kan Twen je support trouwens dubbel en dwars gebruiken, want vlak voor vertrek werd er de nodige apparatuur uit hun tourbusje gestolen.

Hqdefault 200129 112713 1

Twen

Make Hard

Het voorprogramma wordt verzorgd door Out Of Order, een garagepunkband uit Groningen, ook wel eens kortweg omschreven als OOO. Dat is een prima combi, want hoewel dit drietal iets meer kort door de bocht ragt en beukt past de ijle zang prima bij die van Twen.

Twen en Out of Order spelen op zondag 2 februari in Cinetol.