What's on
News overview

Personal Trainer laat zich niet uit het veld slaan

11 November, 2020

PT 011

Personal Trainer: één van de meest uitzonderlijke en energieke Nederlandse bandjes van het moment. Dit collectief, met Willem Smit aan het hoofd, heeft ons al een tijdje mogen boeien met hun diverse, uiteenlopende sound, wisselende bandleden en levendige live shows. Plots was daar een nieuwe single, 'Politics', een heuse danshit met een baslijn om u tegen te zeggen.

Verder kon de band afgelopen week ook het het heuglijke nieuws delen dat er een nieuwe EP aan gaat komen. De EP zal net als hun vorige single “The Lazer” via het label van Sports Team (Holm Front) worden uitgebracht. Reden genoeg dus om in te checken bij Willem om wat meer te vragen over de nieuwe single en bijbehorende muziekvideo, hoe hun samenwerking met Sports Team tot stand is gekomen en wat er de afgelopen maanden allemaal achter de schermen is gebeurd. Ondanks het coronavirus, lijken de “Trainers” druk bezig zijn geweest met de band en hun eigen soloprojecten. Je leest het allemaal hieronder.

Hey Willem! Hoe gaat het?
Hallo! Het gaat goed. Ik ben hard aan het leren voor mijn auto theorie-examen morgen. Dus dit interview is mijn pauze.

Er is een nieuwe Personal Trainer single uit: Politics! Wat kan je ons allemaal vertellen over dit nieuwe nummer? Waar en wanneer hebben jullie het opgenomen?
Ik heb het, net als de meeste liedjes van Personal Trainer, eerst thuis opgenomen en het vervolgens meegenomen naar Casper van der Lans (MRF Recordings) voor een opknapbeurt. Het lied begon anderhalf jaar geleden met de baslijn. De inspiratie hiervoor kwam uit het laatste Fat White Family album, waar ik erg enthousiast over was. Na de baslijn kwam de rest van het lied vrij snel tot stand. Later heb ik het met Casper nog wat meer opgeruimd en hebben we een Dr.Dre-esque synth partij opgenomen om het tweede couplet en de nep blazers die ik had toegevoegd wat groter te laten klinken. 

Deze single en de nieuwe EP zal via het label van Sports Team (Holm Front) worden uitgebracht. Kan je iets meer vertellen over deze samenwerking met Sports Team en hun label? Hoe is dit tot stand gekomen?
Voor het coronavirus organiseerde ik wel eens bandjes-avonden in de Helicopter oefenruimte in Amsterdam. Het waren meestal Amsterdamse bands en een internationale act. Eén avond speelden wij, Pip Blom en Sports Team. Pip kent Sports Team al vrij goed, omdat ze samen veel hebben gespeeld in Engeland. Ze waren erg enthousiast over onze show en vroegen of we ons nummer The Lazer op 7” wilden uitbrengen op hun label Holm Front.

Henry, van Sports Team, doet hard zijn best om met liefde en tijd onze muziek aan anderen te laten horen, waardoor het op plekken komt waar wij eigenhandig de muziek niet of erg lastig krijgen. Wat natuurlijk hartstikke fijn is. Ik heb veel contact met Henry. We wisselen wel eens muziek van anderen en onszelf uit, en op een gegeven moment was de band erg enthousiast over ons nieuwe nummer Politics en hebben we besloten om een 10” met dat nummer via Holm Front uit te brengen.

PT 012

Beeld: Marieke Hulzinga

Deze week is ook de nieuwe muziek video voor Politics uitgekomen, wat echt een feest was om te bekijken. Hoe zijn jullie op het idee voor de video gekomen?
Ik wilde samen met onze percussionist Kilian Kayser een video maken zonder concept. Het moest tijdens het proces zelf ontstaan en we focusten ons vooral op welke beelden we mooi of grappig vonden, een beetje zoals ik liedjes maak. We zijn toen rond gaan rijden om mij en andere “Trainers” te filmen die onvoorbereid moesten dansen op het nummer. Later leek het ons leuk om de gemaakte beelden af te spelen op een opstelling met beeldschermen in een ruimte met een green screen. Daarna kwamen we op het idee om daar weer voor te gaan staan, dit weer te filmen, etc. Het werd daardoor een beetje een clip over een clip over een clip. Het leek ons leuk om als eindshot een heel lang slow-motion shot te maken waarin er een hoop clips worden gemaakt in het atelier van mijn vader. Dit hebben we met een aantal Trainers en vrienden gefilmd. Als laatst heb ik ook nog een lang gesprek gehad met mijn vrienden Boris en Ruben, waarmee ik in Canshaker Pi heb gezeten. Die gaven feedback op de video, waardoor ik nog het een en ander geschrapt heb. 

Wat kunnen we verwachten van de nieuwe EP 'Gazebo' die begin volgend jaar zal uitkomen?
Het is een redelijk uiteenlopend plaatje geworden met een focus op straightforward pop/rocknummers. Ik zie het als een verzameling zonder concept of overkoepelend thema. Ik heb net als bij de vorige releases het artwork gemaakt en ben blij met hoe het er op mijn beeldscherm uitzag. Dus ik ben erg benieuwd naar het fysieke product!

PT 006

Beeld: Marieke Hulzinga

Hoe gaat het met de rest van de band? Hoe hebben jullie de afgelopen maanden doorgebracht?
We hebben als band de afgelopen maanden een paar optredens met zittend publiek kunnen spelen. Er zijn erg veel mensen die tot nu toe mee hebben gespeeld met Personal Trainer, en ik spreek ze niet allemaal regelmatig, maar ik krijg een hoop mooie dingen mee. Zo heeft toetsenist Abel net met Abel Naturlich zijn eerste liedje uit, werkt Casper van der Lans hard aan verschillende projecten (met Price bijvoorbeeld). Franti nam een EP op onder Bettie Jackhammer, Jilles heeft net een album uit met Global Charming, Winnie werkt aan een EP met The Klittens, Dan heeft net met de band Bull getekend bij EMI en komt binnenkort met een album. Will heeft een miniplaat uit met Home Counties, Cees werkt hard aan een tweede album van Steve French, Sofie opereert in meerdere garagerock outfits, Kilian stuurde me vorige week een Elliot Smith-achtig lied dat hij had opgenomen en zegt een EP te gaan maken, Ruben speelt nu met de band Euroboy mee, Kors en Vincent werken in deze verschrikkelijke live muziek-tijd bij Paradiso, en Pip en Tender hebben net een album opgenomen in Engeland voor Pip Blom. 

Wat kunnen we nog meer van jullie verwachten de komende tijd? Meer singles en dance routines? 
Ons volgende liedje is wat dramatischer en korter. De 10" verschijnt 5 februari. Ik werk op dit moment aan een hoop nieuw materiaal en heb wat plannen voor optredens waar ik ook hard mee aan het werk ben.

Pre-order Gazebo via deze link.

Tekst: Marieke Hulzinga 

Lees hier een interview met de Nederlandse indieband Personal Trainer over hun nieuwe single en komende EP.

Personal Trainer

Politics

Accept the preferences cookies to view the video.