What's on
News overview

Doubland: "Mijn all time favourite is elke week anders"

13 October, 2023

20231005 39 Doubland Niels Vinck

Doubland is ontstaan gedurende de middelbare schooltijd van de twee vrienden Jorden Dekkers en Roy van Maren. Beiden hebben een jaar op school overgedaan en waren dus een doublant: zo kwam de bandnaam Doubland tot stand. Doubland is niet gebonden aan één genre en zelfs de samenstelling van de band is flexibel.

De huidige formatie, bestaande uit Jorden Dekkers (leadzang, bas), Roy van Maren (leadzang, toetsen), Midas Bremer (gitaar), Stijn Wittenberg (drummer 1) en Tom van Giessen (drummer 2), speelde de sterren van de hemel tijdens de eerste editie van Zonneprijs 2023-2024 en hebben zich daarmee verzekerd van een plek in de finale. Naar aanleiding van hun komende optreden in Paradiso spreken we met de band over hun muziek, inspiratie en dromen die uitkomen.

Een droom die uitkomt

Allereerst gefeliciteerd met jullie overwinning bij Zonneprijs. Hoe vonden jullie het?
Tom
: Chaotisch! Maar ook heel leuk.
Midas
: Ja, het was superleuk. Zonnehuis is ook een heel mooi podium. Ik was best wel verrast door hoe mooi die zaal was. En heel veel toffe bandjes ook die avond, leuk om te zien, zo’n mix van allemaal genres bij elkaar.

Ik hoorde dat dit de eerste keer was dat jullie samen speelden. Speelden jullie dan eerst met een andere samenstelling?

Jorden
: Ja, Roy en ik spelen natuurlijk al heel lang samen, maar afgelopen september hebben we samen met de oude bandleden besloten om toch iets anders te gaan doen. Toen kwam er een fase waarin Roy en ik veel aan het schrijven waren en ook vaak met twee drummers demo’s opnamen en toen dachten we: dit is het moment om het te proberen. En deze twee drummers zitten ook bij mij in de klas op het conservatorium.
Tom
: Voor de Zonneprijs zijn we komen inspringen en toen zijn we in september begonnen met repeteren. We hebben van tevoren in totaal drie keer gerepeteerd, dus Stijn, Midas en ik moesten die nummers heel snel leren.

En blijven jullie nu ook met z’n vijven spelen?

Jorden
: Nou, Roy en ik schrijven de muziek en we hebben nu het idee om een soort sessie-achtige bandvorm aan te houden. Dus dan is het mixen en matchen en we staan nu nog helemaal aan het begin daarvan. Dus niets ligt nog vast. Maar met deze formatie gaan we sowieso in de finale van Zonneprijs spelen.

Wordt de finale voor jullie de eerste keer optreden in Paradiso?

Tom
: Ja, voor ons allemaal wel. Behalve voor Midas, die heeft al een keer eerder in de Grote Zaal gespeeld, met de band ’Asociaal Kabaal’ tijdens het krakersbenefiet in februari.
Jorden
: Het is wel een droom die uitkomt.
Tom
: Ja, voor mij ook! Ik weet niet hoe lang jij die droom al hebt, maar ik denk ik al sinds m’n vijftiende. Toen zag ik Thee Oh Sees -ook toevallig met twee drummers- optreden in Paradiso en toen dacht ik: ik moet hier een keer spelen, dat lijkt me zó vet.

Doubland

Doubland

Off The Peg

Over politiek, Thee Oh Sees en Ovidius

Een van jullie trad dus op tijdens het krakersbenefiet in Paradiso. Op de debuut EP van Doubland zijn ook maatschappij-kritische noten te horen. Speelt politiek voor jullie een belangrijke rol in de muziek?
Roy
: Ja, in zekere zin denk ik wel. We zijn er best wel mee bezig ook in het dagelijkse leven. Je hebt er toch een bepaalde mening over en die wil je dan ook delen met andere mensen.
Jorden
: Ik denk dat het niet per se politiek is, maar meer iets maatschappelijks. Dat het meer gaat om een boodschap uitdragen als: ‘je kan zoveel vette dingen doen, dus ga dat dan doen’.
Roy
: Maatschappelijk inspireren is het denk ik meer, want echt súperpolitiek zijn we ook weer niet. Maar we willen wel gewoon inspireren of een boodschap met maatschappelijke waarde uitdragen.

Zijn er voor jullie grote voorbeelden in de muziekwereld, bijvoorbeeld door maatschappelijke betrokkenheid, of die op een andere manier inspireren?

Jorden
: Nou, onze teksten komen denk ik meer voort uit het lezen van iets, of door een documentaire die je dan net hebt gezien. Muzikaal gezien is het vrij intuïtief wat we doen, dus misschien worden we indirect wel beïnvloed door muziek die we luisteren, maar er is niet een bepaald geluid wat we ‘najagen’, zogezegd. Wat wel inspirerend was voor de dubbele drums, was Thee Oh Sees. Die heb ik hier ook voor het eerst gezien in Paradiso.
Roy
: Ik ben het wel eens met wat Jorden zegt. We proberen altijd wel te focussen om ons eigen ding te doen. Ook in de songwriting. We schrijven gewoon wat wij vet vinden op dat moment.

Kunnen jullie een voorbeeld noemen van zo’n nummer waarbij jullie op deze manier geïnspireerd waren?

Roy
: De eerste single vind ik altijd wel een heel mooi voorbeeld.
Jorden
: Ja, dat was een gedicht. Mijn vriendin was een boek aan het lezen met allemaal verhalen over Ovidius. Zij las toen een gedichtje voor, dat ging over de jaloezie van de tijd en daar zit dan ook zo’n maatschappelijke boodschap achter, dat de dingen die je meemaakt langzaam vervagen en dat je continu in strijd bent met de tijd. Daar gaat het nummer ‘Ovidius’ over. En daar spelen we in de muziek dus ook met de tijd, doordat de drums en de rest van de band in contrasterende ritmes spelen. Als een soort muzikaal beeld van een wedstrijdje met de tijd.

Doubland

Doubland

Ovidius

"Mijn all time favourite is elke week anders"

Naar welke artiesten luisteren jullie zelf vaak?
Roy
: Ik luister heel veel verschillende dingen eigenlijk. Ik wissel continu en volg playlists; naar wat nieuw uitkomt in verschillende genres. Zelfs het genre wisselt dus voortdurend. Mijn ‘all time favourite’ is elke week anders.
Tom
: Ik heb heel veel Nirvana geluisterd, omdat ik heel erg fan ben van Dave Grohl en ook wel van Kurt Cobain, gewoon die manier van songwriten, heel simpel, maar catchy. Ik luister de laatste tijd veel van Steely Dan. En ook heel veel folkmuziek, wat voor een drummer eigenlijk best raar is, maar oude folk van bijvoorbeeld Jackson C. Frank en Nick Drake. Dat zijn mijn favorieten van dit moment.
Jorden
: Mijn all time favourite is denk ik toch wel Bill Withers. Dat hoor je niet per se terug in de muziek, maar de manier waarop hij zingt, dat raakt me. Verder ben ik ook heel erg fan van Mazey Haze en van Mac-de-Marco-achtige dingen.
Midas
: Ik zat net op de fiets naar een keiharde Mexicaanse shoegaze band te luisteren, die heb ik pas geleden ontdekt. Ze heten Margaritas Podridas. Je verstaat geen klap van wat ze zingen, maar het is wel echt super vibey. Verder ben ik echt een oldskool guy, dus al die seventies bandjes zoals Led Zeppelin, Jimi Hendrix, The Who… helemaal plat geluisterd. En m’n Nirvanafase heb ik natuurlijk ook gehad.
Stijn
: Ik heb echt een metal-achtergrond. Dus zware death metal, Gojira enzo, dat soort dingen… Vroeger in ieder geval. Nu luister en maak ik vooral popliedjes. Drum and bass vind ik ook vet. En hyperpop, ook heel nice.

Is er momenteel ook nieuwe muziek in de maak?
Jorden
: Ja, de helft van wat we hebben gespeeld bij Zonneprijs is nieuw, en er ligt nog superveel op de plank. We hebben heel veel muziek geschreven en we moeten dus nog een heel album gaan opnemen.

Dus er is kans dat we tijdens de finale nog meer nieuwe nummers te horen krijgen?

Jorden
: Ja, zeker weten!

Op donderdag 6 juni kun je Doubland in Paradiso zien optreden.


Tekst: Yvonne den Outer