What's on
News overview

Daniel Romano verast altijd en Dale Watson blijft het ‘huismerk’

6 May, 2019

Daniel Romano en Dale Watson 2018

Twee artiesten die in elke vezel zo Sugar Mountain zijn als maar kan, keren terug naar Paradiso Noord, respectievelijk Daniel Romano op 28 mei en Dale Watson op 9 juni. Zowel de Canadese kameleon als de Texaanse countryzanger heeft recentelijk een nieuw album uitgebracht. Precies wat je dacht: weer iets compleet anders van Romano en juist ‘meer van hetzelfde’ bij Watson. Voor de ‘behoudzucht’ van de een valt net zoveel te zeggen als voor de constante vernieuwingsdrang van de ander. Allebei goed. Het is maar waar als luisteraar je kop naar staat. Mooi dat ze allebei zo kort na elkaar te zien zijn.

Eindelijk vrij

Daniel Romano is hier in dit blog al zo vaak aan de beurt geweest, dat we het kort zullen houden: op Finally Free klinkt hij als een bijzonder creatieve hippie die zich op folk stort, ergens op de breuklijn tussen de sixties en de seventies. Niemand gaat deze Canadees vertellen wat hij moet maken. Zou de titel van de plaat slaan op z’n artistieke vrijheid? Zijn publiek zou het liefst willen dat hij nog eens keer zo’n countryplaat zou maken als Come Cry With Me (2013), maar dat doet ie ‘lekker niet’. Hij trekt zijn eigen plan. Afijn, dat is op deze pagina’s de afgelopen jaren al tot in den treure in kaart gebracht.

Twee artiesten die in elke vezel zo Sugar Mountain zijn als maar kan, keren terug naar Paradiso Noord, respectievelijk Daniel Romano op 28 mei en Dale Watson op 9 juni.

Empty Husk

Geen gemakkelijke plaat

Toegegeven, het is geen gemakkelijke plaat die nieuwe. Je moet echt even flink aan de bak om hem echt door te krijgen. Mogelijkerwijs vind je het zelfs bij de eerste beluistering een vreselijke zaagplaat. Maar dan luidt ons advies: volhouden, opnieuw beginnen en daarna nogmaals. Geleidelijk aan zal het kwartje vallen. Is het niet zo dat de beste platen ofwel direct als zodanig gewaardeerd worden of juist een langere incubatietijd nodig hebben? Welnu, Finally Free is van het laatste soort en geeft zijn geheimen maar mondjesmaat prijs. Je geduld wordt uiteindelijk ruim beloond, want het is zijn zoveelste parel.

Twee artiesten die in elke vezel zo Sugar Mountain zijn als maar kan, keren terug naar Paradiso Noord, respectievelijk Daniel Romano op 28 mei en Dale Watson op 9 juni.

There Is Beauty In The Vibrant Form

Op het verkeerde been gezet

Wat zo leuk is aan Romano dat hij niet alleen zijn luisteraars voortdurend op het verkeerde been zet, maar nu zelfs diezelfde luisteraars tegen de schenen lijkt te schoppen. Zo ver gaat hij deze keer. Hij zet de aller zeurderigste stem op. Je moet echt flink doorzetten, maar zoals gezegd, dan krijg je ook wat.

Er is een tijd geweest dat Romano actief was in het segment waar Dale Watson zich normaliter ophoudt, die van de pure country. Wie moeite heeft met die nieuwe folkrichting, kan altijd nog bij Dale terecht.

Dale de geluksvogel

En ja hoor daar is er weer eentje: een nieuw album van Dale Watson. Call Me Lucky heet het kleinood ditmaal. En het is weer meer van hetzelfde: onversneden country gemaakt door onze eigen hofleverancier. Watson zou je het Sugar Mountain huismerk mogen noemen. Vertrouwd spul en altijd van goede kwaliteit. Aan deze man is alles echt. Precies daarom houden onze ambassadeurs ook zo van de man met de sneeuwwitte pompadour. Op 9 juni keert hij terug naar dezelfde plek die hij vorig jaar ‘rokend’ achterliet, Paradiso Noord.

Twee artiesten die in elke vezel zo Sugar Mountain zijn als maar kan, keren terug naar Paradiso Noord, respectievelijk Daniel Romano op 28 mei en Dale Watson op 9 juni.

Call Me Lucky

Nieuwe Truckersong

Voor wie Dale altijd is blijven volgen, vooral ook die onvolprezen Truckin’ Sessions-trilogie, is er goed nieuws: er staat weer een nieuwe truckersong op Call Me Lucky, getiteld David Buxkemper. En deze meneer Buxkemper is een truckin’ farmer dan wel het omgekeerde een farmin’ trucker. Hé, zou je wat anders willen? Het nummer eindigt met Dale’s aanstekelijke lach. Meesterlijk gedaan weer. Hadden we wat anders verwacht dan?

Deze Buxkemper bestaat echt trouwens. We hebben het over een fan van Watson die hem een brief schreef waarin hij hem zijn appreciatie van zijn truckersongs openbaarde. Als dank kreeg hij een lied terug. Kijk, dat vinden wij nou mooi bij Sugar Mountain, artiesten die zo toegankelijk en aaibaar blijven.

Twee artiesten die in elke vezel zo Sugar Mountain zijn als maar kan, keren terug naar Paradiso Noord, respectievelijk Daniel Romano op 28 mei en Dale Watson op 9 juni.

David Buxkemper

Cowboys komen en cowboys gaan

Cowboys komen en cowboys gaan, maar onze Dale blijft altijd bestaan. Je krijgt ook niet de kans om hem te verbannen naar een achterkamertje ergens in je geest, want dan is er altijd wel weer een nieuwe plaat om hem in onze herinnering te behouden. Wat hem zo geliefd maakt, is dat hij in al die jaren dat we hem nu kennen - toch al gauw zo’n vijfentwintig jaar – geen water bij de wijn gooit. Hij blijft erin volharden ‘too country for country’ te zijn. Behalve een bijzonder ontspannen zanger is hij ook een meer dan gemiddelde gitarist, die alle solo’s gewoon zelf voor zijn rekening neemt. Alles lekker uit de losse pols.

Laat die andere muzikanten maar een knieval maken voor de commercie. Dale gooit liever z’n boeltje in een aftandse pick-up truck, om weer een paar honky tonks in zijn eigen Texas en ver daarbuiten te vermaken. Wie hem daar op z’n eigen terrein weleens heeft mogen aanschouwen, weet hoe leuk dat is.

Lone Stars versus voetbalsterren

Alleen te hopen voor Dale Watson & The Lone Stars, Don Pawlak (pedal steel), Mike Bernal (drums) en Chris Crepps (bas), dat als zij het podium in Noord gaan betreden in juni, dat de renaissance die het Nederlandse voetbal doormaakt hen dan niet treft. Het is namelijk op precies hetzelfde moment als waarop de finale van de Nations Cup gespeeld wordt. Vraag maar aan Anouk wat dat betekent...

Tekst door: Robbert Tilli
Foto Daniel Romano door: Lauren Spear

Koop hier je kaarten voor Daniel Romano op 28 mei in Paradiso Noord.
Koop hier je kaarten voor Dale Watson & The Lone Stars op 9 juni in Paradiso Noord.