What's on
News overview

Chris Richter: “Ik vroeg mij nog af of ik hier wel goed aan doe”

18 January, 2024

NEF 3519 Chris Richter

“Het grootste podium voor de aankomende twee jaar”

Gefeliciteerd met het winnen van de vierde voorronde, hoe zag de avond er voor jullie uit?
De band en ik hebben eerst samen gezellig gegeten. Toen we bij 't Zonnehuis aankwamen was alles heel goed geregeld. We speelden als eerste en hadden een lange soundcheck. Daarna waren we trots en konden we genieten van de andere acts.
De winst zagen we totaal niet aankomen. We waren vooral blij en dankbaar om in 't Zonnehuis te mogen staan en dachten dat dit het grootste podium voor de aankomende twee jaar zou zijn.

Speelde je met jouw vaste band?
Ja, alleen kon de vaste bassist er niet bij zijn. De bassist die bij de voorronde meespeelde heeft in drie dagen alles ingestudeerd en we konden maar één keer samen repeteren.

“Er steekt een tijdloze menselijkheid in mythologie”

Naar wat voor muziek luister je zelf?
Over het algemeen luister ik veel naar Thom Yorke en Madison Cunningham. Victoria Canal, daar haal ik ook veel inspiratie uit. Ik hou van muziek met intellectuele referenties en hecht veel waarde aan de tekst en boodschap in muziek. Voor mij zijn de beste stukken muziek raak en eerlijk op een manier die ik nog niet eerder heb gehoord. Maar ook rockmuziek van Nothing But Thieves en De Staat vind ik heel leuk, of gewoon muziek om te dansen, haha.

In jouw eigen muziek refereer je vaak aan verhalen uit de geschiedenis en mythologie. Hoe komt dit samen met jouw eigen leven in de muziek die je maakt?

Ik geloof dat oude volksverhalen blijven hangen, omdat iedere generatie zich er op een manier in kan herkennen. Er steekt altijd een tijdloze menselijkheid in. Wanneer ik dit soort oude verhalen lees zoek ik naar wat blijvend is en passend bij mijn leven. Ik denk dat het als mens heel fijn is om te weten dat je niet de enige bent, dat wil ik mensen laten voelen.
Welk mythologisch verhaal is het meest herkenbaar voor jou?
Dat is er niet perse één. Het is vaak een samensmelting van verschillende verhalen. Het nummer ‘Atlas’ gaat over het mythologische verhaal van de titaan die de wereld op zijn schouders draagt. Het nummer draait het om alleen alle last te dragen, zonder hulp te vragen, terwijl het soms beter is om dat wel te doen. Het is een makkelijke verbinding om te leggen waar veel mensen zichzelf in herkennen.

“Deze gigs zijn significant anders dan optreden in een luidruchtig café”

In 2022 heb je jouw eerste muziek op Spotify gezet, nu ben je geselecteerd voor de finale van Zonneprijs en sta je binnenkort in de Grote Zaal van Paradiso. Hoe voelt dat?
‘t Zonnehuis was voor ons al een heel groot podium. In november vroeg ik mij nog af of ik hier wel het geduld voor heb en of ik hier wel goed aan doe. Maar eind december, of begin januari, werd het ineens opgepikt, dat was heel leuk. Daarvoor ging het allemaal nog niet zo snel. Wanneer we dingen opnamen en uitbrachten, gebeurde er vrij weinig. Nu het begint te lopen, krijg ik het idee: 2024 wordt echt mijn jaar.

Hoe is dat balletje ineens gaan rollen?

Er gebeurden twee dingen tegelijk: we hadden ons aangemeld voor Zonneprijs en Pinguin Radio Showcases, bij Eurosonic Noorderslag, daar zijn we voor geselecteerd doordat fans op ons hebben gestemd. Deze gigs zijn best snel na elkaar en significant anders dan optreden in een luidruchtig café.

Je bent nu ook bezig met het opnemen van je EP, wanneer hoop je deze uit te brengen?

We zijn net klaar met opnemen, nu begint het mixen en masteren. De EP komt 23 februari uit en we zijn nu langzaam een releaseshow aan het plannen. Er komen ook zeker nieuwe nummers tijdens de finale van Zonneprijs.

De finale

Je bent de vierde finalist van Zonneprijs, hoe kijk je naar de andere finalisten?
Ik ben niet bij de andere voorrondes geweest. Het bekijken van video’s brengt ook andere emoties met zich mee dan het zien van een live optreden, dus ik vind het lastig om dat op die manier te beoordelen. Ik wil me vooral focussen op wat ik wil neerzetten.

Wat hoop je neer te zetten bij de finale?

Ik ben tevreden over het contact dat we hadden met het publiek en de band. Ik was alleen echt niet voorbereid op het interview op het podium, ik wist totaal niet wat ik moest doen op dat moment, mezelf verkopen is niet mijn sterkste kant. Hierop ga ik mezelf iets beter voorbereiden voor de finale.

Wat zou je doen met de winst van Zonneprijs?

Mijn band is tot nu toe onbetaald, omdat we geen geld verdienen. Ik hoop iets voor hen te kunnen doen. Ik heb verder genoeg gear, we moeten vooral de studio in.

Op donderdag 6 juni 2024 kun je Chris Richter zien optreden in Paradiso, tijdens de finale van Zonneprijs.

Tekst: Merel Korfage