What's on
News overview

Cedric Burnside is de ware erfgenaam van de blues

15 May, 2019

Cedric Burnside 2019

Cedric Burnside (40) mocht opa zeggen tegen R.L. Burnside. Deze slapende reus van de blues werd in de jaren negentig in de herfst van zijn carrière ‘wakkergemaakt’ door het Fat Possum label, waarna hij alsnog bekend werd bij een kleine kring van fanatieke liefhebbers. Bij kleinzoon Cedric is het muzikale klimaat wat minder gunstig voor zo’n bescheiden doorbraak. Maar je zou met een beetje goede wil de tekst van het nummer We Made It als zodanig kunnen opvatten. Stug doorzetten heeft Benton County Relic zijn eerste plaat onder eigen naam opgeleverd. Op 6 juni rockt Cedric Burnside de kleine zaal.

Mississippi Hill Country variant

Cedric Burnside’s carrière laat hem vooral zien als drummer van anderen. Dat drummen zit in z’n DNA, want z’n vader Calvin Jackson was een gerespecteerd bluesdrummer. Als soloartiest is hij een heuse frontman die zingt en gitaar speelt. Het drummen besteedt hij dan uit aan zijn handlanger Brian Jay, die ook slide gitaar speelt. Zo doen ze dat ook op Cedrics late solodebuut Benton County Relic op Single Lock Records (2018). Zijn zeven voorgaande platen maakte hij met o.a. Lightnin' Malcolm en Cedric Burnside Project. De soort blues waar hij zich mee bezighoudt is de zogenaamde Mississippi Hill Country variant, waar zijn grootvader ook in uitblonk. De track Death Bell Blues is zelfs een cover van R.L. Burnside.

Blues explosie

Opa kwam in de jaren negen nog weleens naar Nederland. Ik herinner me een show in de Melkweg in oktober 1996 met diens geestverwanten van Jon Spencer Blues Explosion. Later zou onze protagonist Cedric Burnside ook nog een tijdje fungeren als drummer van the Blues Explosion. Zo zie je maar hoe dicht het allemaal bij elkaar zit. Burnside juniors muziek past heel goed in dat straatje, zij het dat hij veel minder opgefokt is dan Jon Spencer. De directe en rauwe benadering van de materie is vrijwel identiek.

Bittere armoede

Dat nummer We Made It, waar hierboven aan gerefereerd werd, gaat natuurlijk niet over zijn laat op stoom komende carrière. Maar je zou het zo kunnen uitleggen. In werkelijkheid gaat het over de bittere armoede waarin Afro-Amerikanen altijd geleefd hebben in de Mississippi Delta en die de voedingsbodem vormde voor de blues.

Cedric Burnside (40) mocht opa zeggen tegen R.L. Burnside.

We Made It

Accept the preferences cookies to view the video.

Komt van diep in de zwarte ziel

In de video voor het nummer Hard To Stay Cool introduceert hij het nummer met zijn definitie van de bleus: ‘Blues voor mij gaat over een manier om moeilijke tijden door te komen. Blues kwam van Afro-Amerikanen. Het komt van diep in de ziel van zwarte mensen.’ Dan begrijp je dat het soms moeilijk is om kalm te blijven. Hij behoudt de rust niettemin in een semi-akoestische setting met mooie slidepartij.

Cedric Burnside (40) mocht opa zeggen tegen R.L. Burnside.

Hard To Stay Cool)

Accept the preferences cookies to view the video.

Hard en zacht

De meeste nummers zijn elektrische blues, maar There Is So Much is helemaal akoestisch. Call On Me is ook een rustig nummer, dat is geïnspireerd door zijn drie dochtertjes. Op slotrack Ain't Gonna Take No Mess gaan nog even alle registers open voor het meest rockende nummer van de plaat, die van begin tot eind weet te overtuigen.

Dit is het echte werk

In het licht van de recente Rhythm & Blues Night in de Groningse Oosterpoort, waar maar één zwarte artiest (Lucky Peterson) optrad in een verder geheel blank veld – waar ik verder niks mee wil zeggen, maar goed het viel wel op - is het ook weleens leuk om een nazaat van een echte bluesman te zien. De intensiteit en de beleving van Cedric Burnside staan ver boven de wat vrijblijvende invulling die toch vaak aan het genre gegeven wordt. Altijd lekker hoor, zo’n biertje erbij. Maar het mag ook weleens een keertje ergens over gaan. Dat is nou net wat Cedric Burnside zo goed maakt. Bij hem geen blues die goed valt in het hockeyclubhuis of op de braderie. Nee, dit is het echte werk. Je voelt en hoort het verschil direct. Daarom ook raden wij het zo sterk aan om hem te gaan zien op 6 juni in de kleine zaal.

Tekst door: Robbert Tilli
Foto door: Abraham Rowe

Koop hier je kaarten voor Cedric Burnside in de kleine zaal op 6 juni.