News overview

Beetje oud, beetje nieuw op ‘kliekjesdag’ bij ambassadeurs

Sugar Mountain lijstjes januari 2020

Onze ambassadeurs gebruiken hun albumtiplijstjes voor de maand januari vooral voor het onder de aandacht brengen van albums die niet meer in hun jaarlijstjes pasten of daarvoor net iets te laat uitkwamen. Oneerbiedig gezegd doen deze ‘opgewarmde kliekjes’ het nog best deze maand. Er zitten echte parels tussen. Er is ook nieuw werk, onder anderen van DeWolff, onze favoriete ‘boeventronie’ Jake La Botz en de ‘grootste stem’ van het moment, Tami Neilson. Allison Moorer en Ben Lee springen er ook uit.

‘Niet te veel omhaal, gewoon een gave stem en een gitaar met mooie liedjes’

Annika IJdo 
1. Darling West - Hey There
2. Lily Kershaw - Arcade
3. Kesha - Resentment
Voor een keer een single omdat het zo’n bijzondere combinatie is met Sturgill Simpson, Brian Wilson en Wrabel. Echt een heel mooi liedje.
4. Alana Springsteen - Slow Down (Acoustic)
Niet te veel omhaal, gewoon een gave stem en een gitaar met mooie liedjes.
5. Bear’s Den - Only Son Of The Falling Snow


Bas Flesseman
1. Sarah Klang - Creamy Blue
De unieke mix tussen Lana Del Rey en Roy Orbison vindt je in Sarah Klang. Nog een ruwe diamant soms als songwriter maar op weg naar pure grootsheid.
2. Little Richard - The Gospel according to Little Richard
Als we de grootsheid van LR nog moeten duiden...
3. Aaron Neville - Love Letters: The Allen Toussaint Sessions
Zo mooi.
4
. Lankum - The Live Long Day
M’n plaat van 2019 mag ook in januari door drone-en. Ierse kracht.
5. Wilbert Harrison - Let's Work Together
Een oude plaat die ik pas net ontdekte. Oerkracht.


Marga & Ton Derksen
1. Mercy John – Let It Go Easy
2. Tim Knol & Blue Grass Boogiemen - The Deep Dark Woods
3. De Wolff - Tascam Tapes
4. Danny Vera - Pompadour Hippy/The Year Of The Snake 
5. Oscar Benton & Johnny Laporte – Mirrors
Bijna al deze platen waren bubbling under in ons jaarlijstje,  terwijl wij ze harstikke goed vonden. En ze zijn veel gedraaid door ons. Danny en Tim zijn inmiddels nationale beroemdheden geworden.

Onze ambassadeurs gebruiken hun albumtiplijstjes voor de maand januari vooral voor het onder de aandacht brengen van albums die niet meer in hun jaarlijstjes pasten of daarvoor net iets te laat uitkwamen.

Danny Vera - Oblivious Desire | live @ Muziekcafé

‘Stuk voor stuk geweldige literaire verhaaltjes’

Sandra Zuidema
1. Della Mae - Headlight
Dames superband om je vingers bij af te likken.
2. Martyn Joseph - Days Of Decision - A Tribute To Phil Ochs
Geweldige rake ode aan de oerprotestzanger Phil Ochs.
3. The Tillers - the Tillers
Zo vreselijk getalenteerd dat het eigenlijk bij de konijnen af is.
4. Chris Knight – Almost Daylight
Rauwe waarheden als een koe.
5. Allison Moorer – Blood
Hartverscheurend gezongen zodat het kippenvel over je rug schiet.


Patrick van Sante
1. Mike and the Moonpies - Cheap Silver and Solid Country Gold
Hier mijn 5 album tips van najaar 2019 waar ik nog niet goed aan toegekomen was. Deze countryband vond ik eerst wat soft en gelikt, maar heeft me nu helemaal ingepakt met wonderschone liedjes als Cheap Silver en If You Want A Fool Around. En op 9 april komen ze nog naar de Kleine Zaal van Paradiso ook, voor slechts €14,50!!!
2. Stoney LaRue – Onward
Ook Texaan Stoney heeft 2019 achter zich gelaten en gaat onward met deze lekkere 'red dirt' countryplaat. En zijn groovy en swampy Hill Country Boogaloo doet niets onder voor Paul Cauthens Cocaine Country Dancing! Stoney LaRules!
3. Jack Klatt - It Ain't the Same
The Cactus Blossoms hebben nog een broertje en zijn naam luidt Jack Klatt!
4. Dallas Burrow - Southern Wind
Schitterend singer-songwriter debuut van deze Texaan!
5. The Prairie Fire - The Prairie Fire
Lekker ouderwets alt.country rockbandje!


Robbie Klanderman
1. Teardrop City - It's Later Than You Think
Formidabele plaat, van oud-leden van o.a. Neckbones, Blue Mountain and Reverend John Wilkins, waar ouderwetse country, garagerock, Americana, rock 'n' roll en hypnotiserende Hill Country blues hand in hand gaan. Alles deugt eraan. Schrijver Ace Atkins omschreef de muziek als een kruising van Exile On Main Street van de Rolling Stones en Muswell Hillbillies van The Kinks. Ongelooflijk goed en opwindend!
2. Torgeir Waldemar - Love
Torgeir Waldemar, die naast een muzikale carrière ook jarenlang werkte met drugsverslaafden, ontpopt zich steeds meer als de Noorse Neil Young. Afwisselend maakt hij fraaie folk en woeste gitaarrockers. Het komt allemaal perfect samen op Love, zijn nieuwe plaat waarop Crosby, Stills, Nash & Young jaloers zullen zijn.
3. Jake La Botz - They're Coming For Me
De liedjes op zijn nieuwe CD, van het paranoïde titelnummer tot het ontroerende Bankrobber's Lament zijn stuk voor stuk geweldige literaire verhaaltjes en de muziek beweegt zich ergens op de kruising van Dr. John en Tom Waits en is een fijne mix van country, blues en jazz.
4
. Ben Lee - Quater Century Classix
Voor zijn nieuwe soloplaat kijkt Lee terug zijn jongensjaren en covert hij dertien liedjes uit de eerste helft van de jaren negentig. Zoals Speeding Motorcycle van Daniel Johnston, Get Me van Dinosaur Jr. en Sugar Kane van Sonic Youth. Dat doet hij op een zeer relaxte manier, wat een totaal nieuw licht op die nummers werpt. Dat maakt een even verrassende als bevredigende plaat.
5
. Bror Gunnar Jansson - They Found My Body In A Bag
De Zweedse bluesmuzikant Bror Gunnar Jansson is vooral in zijn muzikale thuisland Frankrijk wereldberoemd. Maar voor zijn nieuwe plaat keerde hij terug naar zijn geboorteland. De teksten zijn gebaseerd op waargebeurde criminele verhalen en de muziek is nog steeds de blues, maar wel met een fikse dosis Captain Beefheart en Tom Waits. Experimenteel en meeslepend tegelijk. Een misdadig goede plaat.

Onze ambassadeurs gebruiken hun albumtiplijstjes voor de maand januari vooral voor het onder de aandacht brengen van albums die niet meer in hun jaarlijstjes pasten of daarvoor net iets te laat uitkwamen.

Tami Neilson - Hey, Bus Driver!

‘De top van Kentucky speelt mee’

Runa Stam
1. Grayson Jenkins - Cowboy Dream
Het is slechts een EP, maar het is zijn eerste nieuwe release sinds ik hem ontdekte en er staan zulke lekkere nummers op (net als op vorige 2 albums). Daarbij speelt de top van Kentucky mee: drummer Miles Miller (Sturgill Simpson) en gitarist/fiddler Jesse Wells (Tyler Childers), dus moet wel goed zijn!
2. Nick Dittmeier & The Sawdusters - All Damn Day / Companion
Volgens Spotify was All Damn Day een nieuwe release, een fijn album dat ik direct veel luisterde. Later bleek deze van eind 2018, dus wellicht opnieuw uitgebracht. Toen kwam binnen een maand een EP van hem uit, Companion. Catchy songs, lekkere stem en heel fijn gitaartje.
3. Benjamin Tod - A heart of gold is hard to find
Indrukwekkend, zeer persoonlijk solo album van frontman van Lost Dog Street Band. Godvergeten mooi.
4. Cody Ickerd and the Sidewinders- You Can Find Me In A Honky Tonk
Heerlijke honky tonk.
5. Various Artists - Too Late To Pray: Defiant Chicago Roots
Weer zo'n fijne verzameling van niet eerder uitgebrachte songs door Chicago scene van Bloodshot Records, nu ter ere van hun 25-jarig bestaan. Heel afwisselend. Blij verrast door Freakwater's versie van Sway (Stones).


Eddie Aarts
1. Ben Lee - Quarter Century Classix
2. Allison Moorer – Blood
3. Bonnie Prince Billy - I Made A Place
4. Tami Neilson - Chickaboom!
5. Various Artists - Peaky Blinders, The Official Soundtrack


Robbert Tilli
1. DeWolff – Tascam Tapes
Op 11 januari (morgen dus!) gaat dit meesterwerk van ’s lands beste rockband in première in een uitverkochte grote zaal. Deze plaat is onderweg in de tourbus geschreven en opgenomen, echt waar. Lees hier dit ongelofelijke verhaal.
2. Jake La Botz - They're Coming For Me
Die goeie kop alleen al dwingt me tot een knieval voor deze bluesman, die gevarieerder dan ooit voor de dag komt op zijn nieuwe album. Och…, wát was ie goed in 2018 in de bovenzaal! Kom terug Jake, doe het voor mij en Pat Garrett!
3. Tami Neilson - Chickaboom!
Allemachtig, ze doet het wéér beter dan de vorige keer! Het is net zo imposant als haar B52-kapsel. Met de grootste stem uit de hedendaagse rock ‘n’ roll en haar broer Jay plus Delaney Davidson aan haar zijde, geeft ze een punch die je op je benen laat wankelen. Chickaboom!

3. Bouke Zoete – Million Miles
Zoete, ex-zanger van indie popband The Kevin Costners, is op zijn solodebuut ‘voor gevorderden’ (Excelsior) een singer-songwriter in het gebied dat zich uitstrekt van indiepop, blue-eyed soul tot alt.country. Check die geweldige klapvideo bij de single Sometimes People Clap and Stuff. Op 10 februari staat hij in de kleine zaal.
4. Shovels & Rope – By Blood
Even op herhaling met dit album vanwege hun aankomende show in Paradiso Noord op 27 januari. Waar hun vorige album Little Seeds nog uitkwam bij major indie New West, is dit coolste man-vrouw duo van de Americana nu volledig self-supporting. Ze brachten niet alleen hun stevige nieuwe album zelf uit maar ook een concertfilm en een kinderboek. Lees hier het blog.

Onze ambassadeurs gebruiken hun albumtiplijstjes voor de maand januari vooral voor het onder de aandacht brengen van albums die niet meer in hun jaarlijstjes pasten of daarvoor net iets te laat uitkwamen.

Bouke Zoete - Sometimes People Clap and Stuff

Sugar Mountain Spotify Playlist

Onze Sugar Mountain Spotify playlist wordt elke maand ververst door Runa Stam. De foto bij dit blog wordt altijd gemaakt door Ton Derksen.