Programma
3 Ernst Haeckel boven

On-demand: Paradisolezing Veelzijdig Leven - Dirk van Delft

On-demand: Paradisolezing Veelzijdig Leven - Dirk van Delft

zondag 21 maart 2021

zondag 21 maart 2021

Zaal open: 10:45, Hoofdprogramma: 11:00

Regulier: €17,-
Vrienden V&S | VPRO-leden | Quest-lezers: €14,50
Student: €5,50
 • Beperkt aantal tickets per persoon
 • Tickets alleen online verkrijgbaar

Deze livestream is on-demand terug te kijken via https://live.paradiso.nl tot en met zondag 21 maart 2021. Hiervoor kun je je eerder ontvangen code gebruiken, of een nieuwe code aankopen via de Tickets-knop op deze pagina. Bekijk deze pagina voor informatie en een FAQ.

Op zondag 14 maart 2021 houdt Prof. dr. Dirk van Delft (Universiteit Leiden) de eerste Paradisolezing in de serie ‘Veelzijdig leven’. Zijn lezing geeft een microscopische blik op het begin en het belang van de microbiologie en is getiteld: ‘Kleijne diertgens – Antoni van Leeuwenhoek en de ontdekking van onzichtbaar leven’. 

Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) zag wat voor hem niemand ooit had gezien: bloedlichaampjes, zaadcellen en ‘kleine dierkens’ – ofwel bacteriën. Als natuuronderzoeker was Van Leeuwenhoek autodidact: de kost verdiende hij met handel in laken en garnituren. Zijn microscoopjes waren opzienbarend in hun eenvoud en kracht. Uitgerust met één lensje, geklonken tussen metalen plaatjes, vergrootten ze objecten tot 250 keer. Voor die tijd was dat fenomenaal. Onderzoek in Rijksmuseum Boerhaave – dat er vier in zijn collectie heeft – en aan de TU Delft heeft licht geworpen op het geheim dat Leeuwenhoek in zijn graf meenam: hoe hij zijn lensjes maakte.

Dirk van Delft is bijzonder hoogleraar Materieel erfgoed van de natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden en gastonderzoeker bij het Instituut-Lorentz.

Veelzijdig leven
Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

“Don’t miss your brief moment to be alive.”

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Rijksmuseum Boerhaave en de VPRO.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

  Paradisolezingen via livestream

  Onder de geldende coronamaatregelen is het voorlopig niet mogelijk om de Paradisolezingen met publiek te laten plaatsvinden. Daarom is besloten de eerstvolgende vier lezingen live te streamen vanuit Paradiso. Het publiek is dit keer niet aanwezig in de zaal, maar heeft de mogelijkheid om de lezing te volgen vanuit huis. Hiervoor dient een livestream-ticket aangeschaft te worden.

  Het gaat in eerste instantie om de volgende lezingen:

  Na aankoop van een ticket ontvang je voor de betreffende lezing een mail met een link naar de livestream, en een stapsgewijze gebruiksinstructie. Na de lezingen krijgt het publiek net als altijd gelegenheid tot vragen stellen. Bovendien blijft de livestream nog een week online beschikbaar, zodat je deze later nog terug kunt kijken.

  Eerder gekochte tickets voor de lezingen in Paradiso worden automatisch omgezet naar een livestream-ticket. Alle kaartkopers ontvangen hierover bericht per mail.

  Livestream-tickets

  De online lezingen zijn alleen te volgen met een livestream-ticket. Onderstaande prijzen zijn inculsief servicekosten:

  •  Regulier € 17
  •  Vrienden V&S | VPRO-leden | Quest-lezers: € 14,50
  •  Student: € 5,50

  De kaartverkoop start op donderdag 18 februari

  Programma Paradisolezingen 2021: Veelzijdig leven

  Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

  Wetenschap nieuwsbrief Paradiso

  Meld je aan voor de wetenschap nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.

  Paradiso Programme

  Programma