Programma
2 Renée Moezelaar lores

On demand: Paradisolezing Veelzijdig Leven - Martine Maan

On demand: Paradisolezing Veelzijdig Leven - Martine Maan

Sunday 25 April 2021

Sunday 25 April 2021

Zaal open: 10:45, Hoofdprogramma: 11:00

Regulier: €17,-
Vrienden V&S | VPRO-leden | Quest-lezers: €14,50
Student: €5,50
 • Beperkt aantal tickets per persoon
 • Tickets alleen online verkrijgbaar

Deze livestream is on-demand terug te kijken via live.paradiso.nl tot en met zondag 25 april 2021. Hiervoor kun je de eerder ontvangen code gebruiken, of een nieuwe code aankopen via de tickets-knop op deze pagina. Bekijk deze pagina voor informatie en een FAQ.

Prof. dr. Martine Maan (Rijksuniversiteit Groningen) houdt een Paradisolezing in de serie ‘Veelzijdig leven’. Haar lezing ‘Soort maakt soort’ gaat dieper in op partnerkeuze, leefomgeving en het ontstaan van nieuwe soorten.

Er zijn meer dan 10 miljoen soorten planten, dieren en schimmels op onze planeet. Hoe is al die
biodiversiteit ontstaan? En wat bedoelen we eigenlijk precies met ‘soort’? Ons begrip van soorten en hun evolutie is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Soortvorming kan veel sneller gaan dan we vroeger dachten. Aanpassing aan verschillende omgevingsfactoren, in combinatie met selectieve
partnerkeuze, kan het proces enorm versnellen. Martine Maan legt in haar lezing uit hoe dat werkt, en wat je daarvan in je eigen achtertuin kunt zien.

Martine Maan is adjunct hoogleraar Gedragsecologie en Evolutie van Soortendiversiteit aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Veelzijdig leven
Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

“Don’t miss your brief moment to be alive.”

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Rijksmuseum Boerhaave en de VPRO.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

  Paradisolezingen via livestream

  Onder de geldende coronamaatregelen is het voorlopig niet mogelijk om de Paradisolezingen met publiek te laten plaatsvinden. Daarom is besloten de eerstvolgende vier lezingen live te streamen vanuit Paradiso. Het publiek is dit keer niet aanwezig in de zaal, maar heeft de mogelijkheid om de lezing te volgen vanuit huis. Hiervoor dient een livestream-ticket aangeschaft te worden.

  Het gaat in eerste instantie om de volgende lezingen:

  Na aankoop van een ticket ontvang je voor de betreffende lezing een mail met een link naar de livestream, en een stapsgewijze gebruiksinstructie. Na de lezingen krijgt het publiek net als altijd gelegenheid tot vragen stellen. Bovendien blijft de livestream nog een week online beschikbaar, zodat je deze later nog terug kunt kijken.

  Eerder gekochte tickets voor de lezingen in Paradiso worden automatisch omgezet naar een livestream-ticket. Alle kaartkopers ontvangen hierover bericht per mail.

  Livestream-tickets

  De online lezingen zijn alleen te volgen met een livestream-ticket. Onderstaande prijzen zijn inculsief servicekosten:

  •  Regulier € 17
  •  Vrienden V&S | VPRO-leden | Quest-lezers: € 14,50
  •  Student: € 5,50

  De kaartverkoop start op donderdag 18 februari.

  Programma Paradisolezingen 2021: Veelzijdig leven

  Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

  Wetenschapnieuwsbrief Paradiso

  Meld je aan voor de wetenschap nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.

  Paradiso Programme

  Programma