Programma
1 Paradisolezingen Veelzijdigleven

On demand: Paradisolezing Veelzijdig Leven - Ignas Snellen

On demand: Paradisolezing Veelzijdig Leven - Ignas Snellen

zondag 4 april 2021

zondag 4 april 2021

Zaal open: 10:45, Hoofdprogramma: 11:00

Regulier: €17,-
Vrienden V&S | VPRO-leden | Quest-lezers: €14,50
Student: €5,50
 • Beperkt aantal tickets per persoon
 • Tickets alleen online verkrijgbaar

Deze livestream is on-demand terug te kijken via live.paradiso.nl tot en met zondag 4 april 2021. Hiervoor kun je de eerder ontvangen code gebruiken, of een nieuwe code aankopen via de tickets-knop op deze pagina. Bekijk deze pagina voor informatie en een FAQ.

Op zondag 28 maart 2021 houdt Prof. dr. Ignas Snellen (Universiteit Leiden) een Paradisolezing in de serie ‘Veelzijdig leven’. Zijn lezing is getiteld: ‘Vanaf de Aarde bezien’. Over exoplaneten en de vraag of er buitenaards leven zou kunnen bestaan.

Er is een ware revolutie gaande in het onderzoek aan planeten rond andere sterren dan onze zon. Pas vijfentwintig jaar geleden zijn de eerste exoplaneten ontdekt, en sinds kort weten we al van het bestaan van de eerste op de aarde lijkende planeten rond enkele van onze buursterren. Ook wordt er een enorme vooruitgang geboekt in de karakterisering van de atmosfeer van exoplaneten. Wat voor gassen komen er voor op die andere werelden, wat voor klimaat heerst er? Snellen legt uit hoe deze prachtige ontdekkingen worden gedaan, en wat sterrenkundigen de komende jaren
hopen te gaan onderzoeken. Antwoorden op existentiële vragen lijken binnen handbereik te liggen: bestaat er buitenaards leven, of zijn wij alleen in dit enorme universum?

Ignas Snellen is hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in
exoplanetenonderzoek. Voor zijn onderzoek heeft hij de prestigieuze NWO VICI-beurs en de Advanced Grant van de European Research Council gewonnen, als ook de Hans Sigrist Prize van de Universiteit van Bern in Zwitserland.

Veelzijdig leven
Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

“Don’t miss your brief moment to be alive.”

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Rijksmuseum Boerhaave en de VPRO.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

  Paradisolezingen via livestream

  Onder de geldende coronamaatregelen is het voorlopig niet mogelijk om de Paradisolezingen met publiek te laten plaatsvinden. Daarom is besloten de eerstvolgende vier lezingen live te streamen vanuit Paradiso. Het publiek is dit keer niet aanwezig in de zaal, maar heeft de mogelijkheid om de lezing te volgen vanuit huis. Hiervoor dient een livestream-ticket aangeschaft te worden.

  Het gaat in eerste instantie om de volgende lezingen:

  Na aankoop van een ticket ontvang je voor de betreffende lezing een mail met een link naar de livestream, en een stapsgewijze gebruiksinstructie. Na de lezingen krijgt het publiek net als altijd gelegenheid tot vragen stellen. Bovendien blijft de livestream nog een week online beschikbaar, zodat je deze later nog terug kunt kijken.

  Eerder gekochte tickets voor de lezingen in Paradiso worden automatisch omgezet naar een livestream-ticket. Alle kaartkopers ontvangen hierover bericht per mail.

  Livestream-tickets

  De online lezingen zijn alleen te volgen met een livestream-ticket. Onderstaande prijzen zijn inculsief servicekosten:

  •  Regulier € 17
  •  Vrienden V&S | VPRO-leden | Quest-lezers: € 14,50
  •  Student: € 5,50

  De kaartverkoop start op donderdag 18 februari.

  Programma Paradisolezingen 2021: Veelzijdig leven

  Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

  Wetenschapnieuwsbrief Paradiso

  Meld je aan voor de wetenschap nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.

  Paradiso Programme

  Programma