Programma
Broeder Dieleman CREDIT Mechteld Jansen foto liggend

broeder Dieleman

broeder Dieleman

dinsdag 29 september 2020

dinsdag 29 september 2020

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 19:30, Hoofdprogramma: 20:00

LET OP! DIT EVENEMENT GAAT NIET DOOR EN WORDT UITGESTELD NAAR EEN LATER TE BEPALEN DATUM

Vanwege de maatregelen genomen door de overheid ten behoeve van het indammen van de verspreiding van het coronavirus COVID-19, is dit programma tot nader order uitgesteld. Alle tickethouders worden per mail op de hoogte gesteld.

Gezien de omvang van het getroffen programma van Paradiso kan het een aantal weken duren voordat er meer informatie is over de opgeschorte programma’s. Wanneer de wijzigingen duidelijk zijn, wordt per programma een e-mail met informatie naar alle ticketkopers verstuurd. Updates over programma’s zullen ook beschikbaar komen op deze programmapagina en op deze nieuwspagina. 

---

‘De Liefde is de Eerste Wet’ is de titel van het nieuwe album van de Zeeuwse zanger en verteller broeder Dieleman. Na een succesvolle theatertour in het begin van 2020, en een uitgebreide tour van meer dan derig shows door België en Nederland samen met Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal) en Frans Grapperhaus naar aanleiding van hun release ‘Dit Is De Bedoeling’ in 2019, is er nu een opvolger. 

De titel van het album komt van de knipprenten van Jan de Prenteknipper, een rondreizende kunstenaar uit de 19de eeuw die uit papier prachtige, gekleurde taferelen en symbolen sneed en deze op weg verkocht. De tekst en nu tevens albumtitel ‘De Liefde is de Eerste Wet’ was op veel van deze prenten, die nu nog steeds vele kamers sieren in Zeeland, terug te vinden.

Zijn fascinatie voor deze historische figuur deed Dieleman al eens te voet door Zeeuws Vlaanderen trekken om te voelen hoe het is om van dorp naar dorp te lopen. Daarnaast maakt en verkoopt Dieleman deze dagen ook zelf uit papier gesneden werken, deels om het gebrek aan shows in de tijd van corona te ondervangen. Zo kreeg het verhaal van deze kunstenaar uit de geschiedenis uit noodzaak ineens weer een nieuwe betekenis. 

Naast Jan de Prenteknipper, staat het nieuwe album van broeder Dieleman vol met prachtige verhalen. Zo komt Engel Reinhoudt langs met bolussen. Zie je als je door het raam kijkt Jakob de schaapherder, uit de bijbel, net vertrekken naar zijn oom Laban. Een stem vertelt van een donkere nacht op Poonhaven, het buurtschap dat ooit aan het Hellegat lag. Tagore komt langs, er worden scheppingsverhalen opgedist, en iedereen die langskomt mag zijn verhaal doen.

Al deze verhalen worden verteld vanuit één gedachte: wat het betekent als de liefde de eerste wet is. Dieleman ging zo op zoek naar nieuwe vergezichten in oude verhalen, geschiedenis niet uit nostalgie maar als middel om antwoorden te krijgen. Uiteindelijk zijn het 13 liedjes geworden, vakkundig uitgeknipt door broeder Dieleman en ingekleurd door zijn band, waarmee hij Paradiso weer stil gaat krijgen.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Bovenzaal

  • broeder Dieleman
Hqdefault 200602 155932

Jakobsladder

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.
Hqdefault 200602 155932 1

De Groeten

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Route naar Paradiso

Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

Paradiso Programme

Programma