Programma
Image What is Democracy

Documentaire: What is democracy?

Documentaire: What is democracy?

Tuesday 13 November 2018

Tuesday 13 November 2018

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 19:00, Hoofdprogramma: 19:30

 • Programma met zitplaatsen

De democratie staat wereldwijd onder druk. Het populisme heeft de wind in de zeilen, extreemrechtse oproerkraaiers en buitenlandse krachten mengen zich in verkiezingen en de kloof tussen politiek en kiezers leidt tot een legitimiteitscrisis van de representatieve democratie. Astra Taylor’s diepgaande en vaak huiveringwekkende documentaire ‘What is democracy?’ (CA 2018, 107 min.) had niet op een beter moment kunnen uitkomen.

Taylor reist in haar persoonlijke en filosofische verslag door duizenden jaren en langs meerdere continenten: van het baanbrekende experiment in zelfbestuur in de Griekse oudheid tot het ontstaan van capitalisme in het middeleeuwse Italië, van de financiële ineenstorting van het hedendaagse Griekenland tot de toenemende vluchtelingencrisis, en van de Amerikaanse mensenrechtenbeweging uit de jaren 60 tot recente beweringen over kiezersfraude en de groeiende kloof tussen arm en rijk.

Taylor’s overtuigende analyse is ontnuchterend en opwekkend tegelijkertijd. Het is een oproep om iets dat ons zeer dierbaar is maar we als vanzelfsprekend beschouwen te redden.

'What is democracy?' was eerder onder meer te zien op het Toronto International Film Festival. Astra Taylor maakte eerder de documentaires ‘Zizek’ en ‘Examined Life’. 

Met inleiding van Geert Lovink.

Programma in samenwerking met Menno Grootveld, in het kader van de serie 1968-2018. 

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Bovenzaal

  Trailer for Astra Taylor’s documentary What is democracy?

  WHAT IS DEMOCRACY? Trailer | TIFF 2018

  Trailer What is democracy?

  Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

  Route naar Paradiso

  Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

  Paradiso Programme

  Programma