What's on
Image What is Democracy

Documentaire: What is democracy?

Documentaire: What is democracy?

dinsdag 13 november 2018

dinsdag 13 november 2018

In Paradiso - Upstairs Room

Doors: 19:00, Main programme: 19:30

  • Program is seated only

De democratie staat wereldwijd onder druk. Het populisme heeft de wind in de zeilen, extreemrechtse oproerkraaiers en buitenlandse krachten mengen zich in verkiezingen en de kloof tussen politiek en kiezers leidt tot een legitimiteitscrisis van de representatieve democratie. Astra Taylor’s diepgaande en vaak huiveringwekkende documentaire ‘What is democracy?’ (CA 2018, 107 min.) had niet op een beter moment kunnen uitkomen.

Taylor reist in haar persoonlijke en filosofische verslag door duizenden jaren en langs meerdere continenten: van het baanbrekende experiment in zelfbestuur in de Griekse oudheid tot het ontstaan van capitalisme in het middeleeuwse Italië, van de financiële ineenstorting van het hedendaagse Griekenland tot de toenemende vluchtelingencrisis, en van de Amerikaanse mensenrechtenbeweging uit de jaren 60 tot recente beweringen over kiezersfraude en de groeiende kloof tussen arm en rijk.

Taylor’s overtuigende analyse is ontnuchterend en opwekkend tegelijkertijd. Het is een oproep om iets dat ons zeer dierbaar is maar we als vanzelfsprekend beschouwen te redden.

'What is democracy?' was eerder onder meer te zien op het Toronto International Film Festival. Astra Taylor maakte eerder de documentaires ‘Zizek’ en ‘Examined Life’. 

Met inleiding van Geert Lovink.

Programma in samenwerking met Menno Grootveld, in het kader van de serie 1968-2018. 

View event on Facebook

Line-up

Upstairs Room

    Trailer for Astra Taylor’s documentary What is democracy?

    WHAT IS DEMOCRACY? Trailer | TIFF 2018

    Trailer What is democracy?

    How to get to Paradiso

    Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

    Paradiso Programme

    What's on