Programma
1968 2018

1968-2018: De ZAD in Amsterdam

1968-2018: De ZAD in Amsterdam

woensdag 10 oktober 2018

woensdag 10 oktober 2018

In Paradiso - Kelder

Zaal open: 20:45, Hoofdprogramma: 21:00

Kaartverkoop alleen aan de deur
  • Programma half zittend, half staand

Terwijl de klimaatcrisis steeds verder om zich heen grijpt, komen her en der mensen in het geweer om te redden wat er te redden valt en alternatieven uit te werken voor een toekomst zonder groei (want dat is waar we naar toe moeten). Een van de beste voorbeelden is de ZAD in Frankrijk, in de buurt van Nantes. Daar werd begin dit jaar een groot succes geboekt doordat de aanleg van een nieuwe grote luchthaven werd tegengehouden. Nu proberen de daar neergestreken activisten het unieke coulissenlandschap met zijn grote biodiversiteit te behouden door er kleinschalige, ecologische landbouw te bedrijven. 

De acties die tegen het vliegveld zijn gevoerd zijn een lichtend voorbeeld voor klimaatactivisten elders, zoals in het Duitse Hambach (net over de grens van Zuid-Limburg). Daar wordt een laatste stuk oerbos bedreigd door grootschalige bruinkoolwinning. Eind oktober vindt op die plek een grote manifestatie (Ende Gelände) plaats om voor eens en altijd een einde te maken aan deze vorm van milieubederf. 

De acties tegen de bruinkoolwinning staan in de context van de acties die ook in Nederland worden gevoerd tegen de gaswinning in Groningen en de opslag van fossiele brandstoffen in de Amsterdamse haven door organisaties als Code Rood en Groen Front. 

En tenslotte is er ook een link met wat een aantal groene plekken aan de rand van Amsterdam, zoals de ADM en de Lutkemeerpolder, boven het hoofd hangt als er geen halt wordt toegeroepen aan het grootstedelijk denken en de bijbehorende mantra van "Groei, groei, groei!"

Op woensdag 10 oktober worden al deze ontwikkelingen op één lijn gezet en besproken, met als gasten John Jordan en Isabelle Fremeaux van de ZAD bij Nantes, Kees van Code Rood / GroenFront, Hay Schoolmeesters van de ADM Amsterdam en Alice Fernhout van Boerderij de Boterbloem in de Lutkemeerpolder. Er zal zeer recent filmmateriaal van de ZAD worden getoond en er is ruimschoots gelegenheid om met de gasten in gesprek te gaan.

Dit is een programma in de serie 1968-2018, gemodereerd door Menno Grootveld

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Kelder

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma