What's on
1968 2018

1968-2018: De ZAD in Amsterdam

1968-2018: De ZAD in Amsterdam

Wednesday 10 October 2018

Wednesday 10 October 2018

In Paradiso - Basement

Doors: 20:45, Main programme: 21:00

Kaartverkoop alleen aan de deur
  • Program is half seated, half standing

Terwijl de klimaatcrisis steeds verder om zich heen grijpt, komen her en der mensen in het geweer om te redden wat er te redden valt en alternatieven uit te werken voor een toekomst zonder groei (want dat is waar we naar toe moeten). Een van de beste voorbeelden is de ZAD in Frankrijk, in de buurt van Nantes. Daar werd begin dit jaar een groot succes geboekt doordat de aanleg van een nieuwe grote luchthaven werd tegengehouden. Nu proberen de daar neergestreken activisten het unieke coulissenlandschap met zijn grote biodiversiteit te behouden door er kleinschalige, ecologische landbouw te bedrijven. 

De acties die tegen het vliegveld zijn gevoerd zijn een lichtend voorbeeld voor klimaatactivisten elders, zoals in het Duitse Hambach (net over de grens van Zuid-Limburg). Daar wordt een laatste stuk oerbos bedreigd door grootschalige bruinkoolwinning. Eind oktober vindt op die plek een grote manifestatie (Ende Gelände) plaats om voor eens en altijd een einde te maken aan deze vorm van milieubederf. 

De acties tegen de bruinkoolwinning staan in de context van de acties die ook in Nederland worden gevoerd tegen de gaswinning in Groningen en de opslag van fossiele brandstoffen in de Amsterdamse haven door organisaties als Code Rood en Groen Front. 

En tenslotte is er ook een link met wat een aantal groene plekken aan de rand van Amsterdam, zoals de ADM en de Lutkemeerpolder, boven het hoofd hangt als er geen halt wordt toegeroepen aan het grootstedelijk denken en de bijbehorende mantra van "Groei, groei, groei!"

Op woensdag 10 oktober worden al deze ontwikkelingen op één lijn gezet en besproken, met als gasten John Jordan en Isabelle Fremeaux van de ZAD bij Nantes, Kees van Code Rood / GroenFront, Hay Schoolmeesters van de ADM Amsterdam en Alice Fernhout van Boerderij de Boterbloem in de Lutkemeerpolder. Er zal zeer recent filmmateriaal van de ZAD worden getoond en er is ruimschoots gelegenheid om met de gasten in gesprek te gaan.

Dit is een programma in de serie 1968-2018, gemodereerd door Menno Grootveld

View event on Facebook

Line-up

Basement

    How to get to Paradiso

    Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

    Paradiso Programme

    What's on