Paradiso

London Calling vrijdag - live: Spiritualized, Holy Holy, Swim Deep, Circa Waves, The Jacques, Marlon Williams, Mike Krol, Inheaven, The Big Moon, LA Priest en Charlotte O.C.

London Calling vrijdag - live: Spiritualized, Holy Holy, Swim Deep, Circa Waves, The Jacques, Marlon Williams, Mike Krol, Inheaven, The Big Moon, LA Priest en Charlotte O.C.

30 okt 2015

30 okt 2015

Het popfestival London Calling, dat twee keer per jaar plaatsvindt in Paradiso, begon in 1992 als showcasefestival voor de nieuwste beloftes uit Groot-Brittannië. Tegenwoordig biedt London Calling aan nieuwe, spraakmakende alternatieve bands uit het de hele wereld een podium, als springplank naar clubs en festivals. Op het festival hebben al heel wat namen gestaan die later doorbraken bij het grote publiek, zoals: Foster The People, Florence and the Machine, Bombay Bicycle Club, Friendly Fires, The xx, Blur, The Kooks, Editors en Bloc Party.


Vrijdag 30 oktober: Spiritualized, Holy Holy, Swim Deep, Circa Waves, The Jacques, Marlon Williams, Mike Krol, Inheaven, The Big Moon, LA Priest en Charlotte O.C.

Ben je in het bezit van de CJP-pas? Dan kan je een kaart kopen met €2,50 korting. Klik hier voor informatie en tickets.

Nu psychedelische (drone)muziek helemaal terug is en invloedrijke bands als Ride, Slowdive en The Jesus & Mary Chain zich weer doen gelden, is London Calling trots op de komst van Spiritualized met een zeldzaam optreden.  Spiritualized brengt na drie jaar een nieuw album uit, dat rond september wordt verwacht. De band werd opgericht in 1990 door frontman en enige vaste lid Jason Pierce, als voortzetting op Spacemen 3 en staat bekend om de lang uitgerekte, psychedelische nummers. De band is in eigen land enorm bekend en geniet in Nederland een ware cultstatus.

Swim Deep maakt dromerige surfpop en shoegaze, ook wel te omschrijven als ‘beach grunge’. Zelf zegt Swim Deep beïnvloed te zijn door Duran Duran en One Direction. Blogs noemen graag ook The Stone Roses, Wavves, Beach Fossils en Best Coast om het zomerse geluid van Swim Deep te beschrijven. In 2013 stond de band al op London Calling, en nu, twee jaar later, keren ze terug met een nog verfijndere liveshow en sprankelend nieuw materiaal, waaronder de single ‘One Great Song And I Could Change The World’.

De Liverpoolse band Circa Waves heeft een rijtje ongelofelijk goede, snelle Britpopliedjes. De single 'T-Shirt Weather' was al 3FM Megahit en op het debuutalbum ‘Young Chasers’ staat nog veel meer hitgevoelige indie. De band speelde - met maar 1 uitgebracht liedje - al op London Calling in 2013 en deze keer zijn ze helemaal klaar voor de Grote Zaal.

Timothy Carroll en Oscar Dawson uit Melbourne vormen samen de band Holy Holy. Het duo maakt warme, gloeiende indierock. Folky gitaren met melancholische zang. Het duo tourt in het kader van hun debuutalbum ‘When The Storms Would Come’ dat later dit najaar in Europa zal verschijnen. In eigen land heeft de band al flinke successen geboekt: uitverkochte shows, hun single ‘Impossible Like You’ dat door radiozender Triple-J in Australië werd bestempeld als ‘close to perfection’en lovende recensies door Australische indieblogs als Indie Shuffle. Deze Australische storm zal de bezoekers van London Calling met hun hypnotiserende kwaliteiten doen verlangen naar meer materiaal.

The Jacques is een band uit Bristol die helemaal geen Bristol-sound heeft maar juist een heuse snotty Britrockstijl. Dus geen strak geproduceerde triphop en vergelijkingen met stadsgenoten als Massive Attack of Portishead, maar eerder de rammelige postpunk van bands als The Libertines en The Vaccines zijn grote voorbeelden. Luister maar eens naar nummers als ‘Pretty DJ’ en ‘Weekends’ en je weet genoeg.

De Nieuw-Zeelandse Marlon Williams is al een bevestigde naam in zijn thuisland en gaat nu voor de rest van de wereld. De singer-songwriter maakt bescheiden nummers met een vleugje country en prachtige teksten. Zijn debuutalbum zal begin 2016 uitkomen en we hopen dat je tegen die tijd niet kan wachten op de release.


Mike Krol ziet eruit als die politieagent van Village People, inclusief snor en met een paar forse handboeien in de rechterhand. Is dit een gespeeld personage of is Mike een serieuze geloofwaardige figuur? Zijn muziek straalt de sfeer uit van mannenstriptenten. De sound lijkt gemaakt van rafelig polyester. Ook leuk om te weten dat hij z'n eerste album uit 2011 'I Hate Jazz' heeft genoemd. Lofi-speed-indietrash-garage-rock met een knipoog.

Gruizige gitaren, scherpe zang en lome drums. De band Inheaven heeft nog vrij weinig uitgebrachte nummers op hun CV staan maar desondanks heeft The Strokes-frontman Julian Casablancas al laten weten dat hij fan is! Voor liefhebbers van onder andere The Jesus and Mary Chain en Echo and the Bunnymen.


The Big Moon is een nieuwe hele hippe meidenband uit Londen. Juliette, Soph, Celia en Fern. Juliette (Jackson) is de leider van de band. Zij zag een poos geleden Palma Violets in actie en dacht “ik wil ook in een band zitten” en na het zien van een show van Fat White Family besloot ze zelf liedjes te gaan schrijven. Via vriendinnen kwam ze met de anderen in contact. Het klikte al voordat ze nog maar één noot hadden gespeeld. ‘Sucker’ is de debuutsingle van The Big Moon en hoogst waarschijnlijk het begin van iets heel moois.

Charlotte O’Connor is de dochter van een half Malawische, half Indiase moeder en een Ierse vader. Zij lieten haar kennis maken met de meest uiteenlopende folk en soul. Zelf voegt Charlotte O.C. daar nog gospel, house en elektronische muziek - die ze hoorde in de beruchte Berlijnse nachtclub Berghain - aan toe. Het resulteert in mysterieuze popliedjes van bijna spirituele proporties. De vocalen van O´Connor hebben een gigantisch bereik en betoveren je waar je bij staat.

LA Priest maakt psychedelische pop met veel dance-invloeden. Hij scoorde dit jaar een bescheiden hit met ‘Oino’. Daarnaast bouwt de ex-zanger van Late of the Pier zijn eigen instrumenten. Dit zorgt vaak voor experimentele optredens die voor zowel voor hem als het publiek een unieke ervaring zijn.


Paradiso Programme

Programma