Livestream: ‘70 Jaar Molukkers’, een Amsterdams verhaal
Livestream: ‘70 Jaar Molukkers’, een Amsterdams verhaal
maandag 26 april 2021
maandag 26 april 2021
Zaal open: 19:45, Hoofdprogramma: 20:00
In het voorjaar van 2021 is het 70 jaar geleden dat de KNIL-militairen en hun gezinnen uit de Molukken aankwamen in Nederland. Toen de boten aanmeerden in Rotterdam en Amsterdam, was de verwachting dat hun verblijf van tijdelijke aard zou zijn. Zeventig jaar later spelen derde generatie Molukkers een belangrijke rol in de actuele gesprekken over diversiteit, postkolonialisme en het Nederlandse slavernijverleden.
Op maandag 26 april presenteren stichting Nusantara Amsterdam en Paradiso de gratis, online livestream '70 Jaar Molukkers', een Amsterdams verhaal, live vanuit de grote zaal van Paradiso. Tijdens dit gratis vanuit huis bij te wonen evenement wordt samen met een groot aantal sprekers, onderzoekers, ervaringsdeskundigen en activisten teruggekeken in de tijd, maar wordt daarnaast ook vooral gesproken over wat de invloed is van de Molukse geschiedenis op het heden en de actuele discussies. Daarbij zoomen we in op Amsterdam - de stad speelde een belangrijke rol in de Molukse gemeenschap in de jaren zeventig en tachtig - en de stappen die Amsterdam recent heeft gezet om in het reine te komen met haar eigen slavernijverleden.
Dit doen we onder leiding van gespreksleider Maurice Seleky samen met onderzoekers, ervaringsdeskundigen, activisten, in ieder geval allemaal betrokkenen: Fridus Steijlen, Wim Manuhutu, Nancy Jouwe, Jeftha Pattikawa, Surya Nahumury, Wouter Neuhaus, Hanoch Nahumury, Eddy Tutuarima, Anis de Fretes, Nina Wattimena en Liz Pelupessy. En met muziek van Jessica Manuputty.
'70 Jaar Molukkers', een Amsterdams verhaal is een programma van Nusantara Amsterdam i.s.m. Paradiso. De livestream is gratis vanuit huis te volgen via Paradiso.nl
Line-up
Grote Zaal
Maandag 26 april om 20:00 uur - Livestream: '70 Jaar Molukkers', een Amsterdams verhaal
Bekijk hier de livestream
Molukkers in Amsterdam
Hoewel de aandacht meestal uitgaat naar Rotterdam als aankomstplaats voor de Molukkers, kwam een derde van de schepen aan in de Amsterdamse haven. In de loop der tijd vestigden Molukkers met verschillende achtergronden zich in Amsterdam. Van Molukse studenten in de jaren dertig en ‘veiliggestelden’ die voor de grote groep KNIL-militairen uitkwam tot Molukkers uit Nieuw-Guinea, en van een kleine groep intellectuelen in de jaren vijftig tot jongeren die in de jaren zeventig de Molukse wijken voor de stad verruilden vanwege studie of werk of drugs.
Eind jaren zeventig en tachtig waren hoogtijdagen voor Molukkers in Amsterdam. Activiteiten in de stad ontwikkelden een soort dorpsplein (‘alun alun’) voor de Molukse jongeren in heel Nederland. Paradiso speelde daarin regelmatig een prominente rol, onder meer met de Moluccan Moods avonden, waarbij Molukse bands uit heel Nederland naar Amsterdam kwamen voor een competitie. Er waren eigen tijdschriften zoals Tjengkeh en een eigen radio door Oras. Molukse organisaties waren actief op gebied van anti-racisme, politieke adviesorganen en welzijnswerk. Drugs waren een groot probleem onder Molukse jongeren, organisaties als Meneti ontwikkelden een eigen aanpak in de drugshulpverlening.
Het belang van gedeelde geschiedenis
Amsterdam is een optelsom van een meerstemmig verleden met veel diversiteit en kleur, dat doorwerkt in het heden. Om een vrije en tolerante stad te zijn voor iedere Amsterdammer, is het belangrijk om aandacht te geven aan onbekende en soms pijnlijke kanten van de geschiedenis. Ons verleden met elkaar te delen, om een gemeenschappelijke taal te vinden en meer begrip te krijgen voor elkaar. In de discussies die daarover momenteel worden gevoerd nemen ook Molukkers deel.
Poster door Ismay Schaduw
De poster voor dit online programma is ontworpen door Ismay Schaduw:
Ismay Schaduw: ''Ik heb 3 personen geïllustreerd, gebaseerd op verhalen en foto’s van o.a. mijn eigen familie, die in de jaren '70 en '80 ook in Amsterdam te vinden waren. De kleuren zijn een zachte mix van de kleuren uit de Molukse vlag, met een vintage feel. Er zijn wat wolkjes aan de lucht, maar dan zie je een witte duif boven de horizon en de zon voorbij vliegen. In onze cultuur staat dat symbool voor een goed voorteken''.
De poster is voor €15 (exclusief eventuele verzendkosten) te koop in de webshop van Paradiso.
Hoe bekijk ik de livestream?
'70 Jaar Molukkers', een Amsterdams verhaal is een gratis, online evenement. Je kunt de livestream op maandag 26 april om 20:00 uur gratis bekijken via deze pagina op Paradiso website, het YouTube-kanaal van Paradiso of de Facebook-pagina van Paradiso.
Paradiso
56 jaar concerten, clubnachten en cultuur
Super-Sonic Jam x Skatecafe
In Skatecafe
10 oktober
Net bevestigd
Charlotte Day Wilson
In Zonnehuis
4 november
Net bevestigd
Zonneprijs #1 TEUN • Fata Morgana • Amelie Spinks • Honey I'm Home
In Zonnehuis
3 oktober
Concert
Net bevestigd
Toro y Moi
In Paradiso
12 maart
Knits and Tits: a celebration of craftmanship, art, music, and sexiness
In Paradiso
9 december
Concert
Net bevestigd
Arin Ray
In Bitterzoet
10 oktober
Concert
Net bevestigd
Ashley Henry
In Tolhuistuin
4 april
Concert
Net bevestigd
CMAT
In Paradiso
5 februari
Concert
Net bevestigd
Thee Sacred Souls
In Paradiso
15 februari
Concert
Net bevestigd
Branko - ADE
In Paradiso
17 oktober
Net bevestigd
Porches
In Bitterzoet
20 april
Net bevestigd
Joe & The Shitboys
In Toekomstmuziek
28 november
Net bevestigd
Panchiko
In Tolhuistuin
3 april
Concert
Net bevestigd
Christian Kuria
In Bitterzoet
23 maart
Concert
Net bevestigd
Arny Margret
In Tolhuistuin
26 november
Concert
Net bevestigd
Franz Ferdinand
In Paradiso
3 maart
Clubnacht
Net bevestigd
Bassline
In Paradiso
27 september
Net bevestigd
Yevgueni
In Paradiso
24 april
Talk
Net bevestigd
Brainwash Festival 2024
In Paradiso
27 oktober
Clubnacht
Net bevestigd
Mall Grab
In Paradiso
7 december
Net bevestigd
James Bay
In Paradiso
27 januari
Concert
Net bevestigd