Programma
Didier Eribon

Joris Luyendijk interviewt Didier Eribon over nieuw boek

Joris Luyendijk interviewt Didier Eribon over nieuw boek

vrijdag 23 maart 2018

vrijdag 23 maart 2018

In Tolhuistuin - Zonzij

Zaal open: 20:00, Hoofdprogramma: 20:30

  • Programma met zitplaatsen

'Terug naar Reims' van de Franse socioloog en filosoof Didier Eribon combineert een bijzonder autobiografisch verhaal met een scherpe sociologische analyse. Didier is – als intellectueel en homoseksueel - afkomstig uit een milieu van communistische fabrieksarbeiders in Noordoost-Frankrijk. Een familie waarbij vrijwel iedereen in de afgelopen jaren overstapte op het Front National, net zoals velen om hen heen. In dit persoonlijke essay gaat Didier in op de vraag waarom dit gebeurt, en waarom op zo’n grote schaal. Want wat zich afspeelt in de familie van Didier, staat niet op zichzelf maar is een tendens die in heel Europa plaats lijkt te vinden.

"Het is frappant hoe Eribon's ervaringen en observaties ook op de Nederlandse situatie van toepassing zijn. Een meesterwerk."
- Joris Luyendijk

"…een openhartige roman over zijn ooit communistische familie: fabrieksarbeiders in Noordoost-Frankrijk, die nu vrijwel allemaal op het Front National stemmen. Eribon (1953) is als homoseksuele intellectueel hard uit het nest gevallen, maar keert na jarenlange radiostilte terug als zijn moeder op een dag belt om te zeggen dat zijn vader overleden is. Tegelijkertijd, en bovenal, is dit een intrigerend boek over hoe linkse partijen er niet in slagen om zich de problemen van grote groepen gemarginaliseerde, angstige burgers aan te trekken - in Frankrijk en elders in de westerse wereld." 
- Caroline de Gruyter, Links in Europa wordt nu óók nationalistisch, NRC

'Terug naar Reims' verschijnt 15 maart bij Uitgeverij Leesmagazijn.

Voertaal: EngelsBekijk evenement op Facebook

Line-up

Zonzij

  • Joris Luyendijk
  • Didier Eribon

Route naar Tolhuistuin

Tolhuistuin (voorheen Paradiso Noord) is gevestigd aan IJpromenade 2 in Amsterdam Noord. Vanaf Amsterdam Centraal kun je met de gratis veerpont naar de overkant, waar je na links af te hebben geslagen, tegen Tolhuistuin aanloopt. Voor clubnachten wordt de ingang aan de achterkant gebruikt (Buiksloterweg 5C), die te bereiken is via het Overhoeksplein. In het pand bevindt zich restaurant THT, dat een uitgebreide menukaart voor iedere muziekliefhebber serveert - reserveren wordt aangeraden.

Paradiso Programme

Programma