Programma
Gavrilos Kokonas 1600

Gavrilos Kokonas

Gavrilos Kokonas

zondag 8 oktober 2017

zondag 8 oktober 2017

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 19:00, Hoofdprogramma: 19:30

Entree aan de deur 15,- incl. daglidmaatschap

Gavrilos Kokonas: zang, gitaar, bouzouki
Vassiliki Christopoulou: zang
Giannis Kadoglou: bouzouki, zang
Sakis Mitkas: baglamas, gitaar, zang

Gavrilos Kokonas is een Griekse componist, gitarist, bouzouki speler en zanger met een bijzondere stem en een grote kennis van de rebetika (ook bekend als de Griekse blues). 

Gavrilos groeide op in een muzikale familie. Zijn voorouders kwamen in 1922 als vluchtelingen naar Griekenland, na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk vond een uitwisseling  plaats tussen  bevolkingsgroepen uit Griekenland en Turkije. Mede door deze  vluchtelingenstroom ontwikkelde zich de vroege rebetika. In de sloppenwijken van Athene, Piraeus en Thessaloniki mengde de muziek van de vluchtelingen uit het Oosten - de muziek uit Izmir en de Bosporus - zich met de muzikale tradities van de Griekse eilanden en de marginale subculturen van het Griekse vasteland, zoals gevangenisliederen. De bloeitijd van de rebetika is de periode tussen 1933 en 1943, met zijn voornaamste vertegenwoordiger Markos Vamvakaris. De rebetika bezingt de bitterheid, het verdriet en het lief en leed in het leven. Bekend geworden als de Griekse blues, betoverde de rebetika het publiek door zijn  authenticiteit en virtuositeit.

De rebetika is al sinds jonge leeftijd de grote passie van Gavrilos. Hij heeft jarenlang met de prominente volksmuzikant Chronis Aidonidis samengewerkt. Ook speelde hij met Mariza Koch, Domna Samiou, Nikos Oikonomidis, Afentoula Razeli, Mario en de bekende rebetika speler Antonis Ainitis. Zijn eerste album met eigen composities kwam in 1996 uit. Zijn nieuwste album ‘Rebetika Report’ is een verzameling van het mooiste en het beste uit de rebetika muziek van net voor en net na de tweede wereldoorlog. Een ontdekkingsreis naar de rebetika-meesterwerken die een inspiratiebron zijn geweest voor grote componisten als Manos Hatzidakis, Mikis Theodorakis en Xarchakos. Geniet mee in deze ontdekkingsreis.

Het concert is een productie van Stichting Pera in samenwerking met het Nederlands Genootschap Nieuwgriekse Studies (NGNS) 

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Bovenzaal

  • Gavrilos Kokonas
Gavrilos Kokonas

Mediterranean Music Festival

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.
Gavrilos Kokonas

The Rembetiko

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Route naar Paradiso

Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

Paradiso Programme

Programma