Programma
Paradiso

Finale Grote prijs van Nederland Singer-Songwriter

Finale Grote prijs van Nederland Singer-Songwriter

zondag 18 december 2016

zondag 18 december 2016

Ieder jaar strijdt de crème de la crème van een nieuwe lichting muzikaal talent om de Grote Prijs van Nederland. Uit honderden inschrijvingen zijn zes acts tot de finale doorgedrongen en klaar om zichzelf te bewijzen voor de jury en het publiek.

Voor veel bekende Nederlandse singer-songwriters was de Grote Prijs een opstap naar groter succes. Eerdere winnaars en finalisten zijn o.a. Lucky Fonz III, Eefje De Visser, Charl Delemarre, Rogier Pelgrim, Nicole Bus, Roosbeef en Yori Swart.

De finalisten van dit jaar zijn:

JOIA
Een ontwapenend grapje is snel gemaakt op het podium, maar zodra ze een nummer inzet met een stem die doet denken aan Fiona Apple is ze bloedserieus. "De liefde is groter dan hoe we die in deze tijd leven." Een zangeres met een boodschap. Na een succesvolle crowdfunding campagne op voordekunst is Joia momenteel bezig met het opnemen van haar debuut-album Living it Now. Joia studeerde af met een 9 aan Codarts, releasde haar videoclip in de Doelen en stond in de finale van Music Matters.

One Clueless Friend
One Clueless Friend is een ongekunstelde liedjeskunstenaar die tijdens zijn optredens de tijd stil lijkt te kunnen zetten. Een ervaren, onconventionele songwriter met een repertoire nummers dat rijk is aan hooks en twists. Denk aan Fink, The Tallest Man on Earth en Damien Rice in een blender. Werkelijk niemand ontkomt aan de klasse van deze songwriter. Het debuut album From the Sea laat genadeloos zien waarom One Clueless Friend een van Nederlands meest getalenteerde songwriters is.

Sam & Julia
We ontmoetten elkaar op een jamsessie; er bleek een muzikale klik te zijn. Al snel begonnen er songs te komen, en daarmee veel optredens in en rondom Amsterdam. Met piano, gitaar, veel tweestemmige zang en verhalende teksten zingen we over van alles: verloren liefde, een weduwe, God, de gevangenis en meer. Op de planning van het aankomende jaar staat onder andere het uitbrengen van een EP, met wellicht een bijpassende tour.

Squirrel
Squirrel is Joram Tornij, zanger van Most Unpleasant Men. Sinds vorig jaar is hij bezig om zijn eigen liedjes op te nemen, alleen of samen met bevriende muzikanten. Squirrel speelt break-up songs met folky gitaartjes, drumcomputers en her en der wat vrouwenstemmen. Zijn muziek is beïnvloed door onder andere J.J. Cale, Leonard Cohen en José Gonzalez. Squirrel is geselecteerd voor de Popronde 2016.

Tolls
Tolls (Daan van Beijeren) brengt zijn publiek tot zwijgen en dat is niet vreemd. Geboren op een woonboot in Amsterdam heeft singer-songwriter Daan van Beijeren (alias Tolls) de golving van het water meegekregen. Tolls beiert en luidt met zijn deinende golven als luistermuziek met folk, indie en pop invloeden.

Vic Willems
Vic vertelt verhalen. In het Nederlands vertaalt hij zijn gevoelens en ervaringen naar liedjes. Persoonlijke verhalen, ergens op het kwetsbare snijpunt tussen lief en woedend en tussen euforisch en onzeker. Live worden de nummers compromisloos en schaamteloos gebracht, wat tot een intiem en intens schouwspel leidt, afgewisseld met verhalen over de gebeurtenissen die de liedjes tot stand hebben doen komen. Intrigerende slaapkamerfolk op het raakvlak tussen Spinvis en Damien Rice.


 

De vakjury bestaat uit o.a. Erroll Antonie (BMG Talpa Music), Maarten Middendorp (Agents After All) en Danny van Tiggele (Mister & Mississippi)


Paradiso Programme

Programma