Programma
Los angeles freeways preview

De ondergang van het Avondland in Paradiso

De ondergang van het Avondland in Paradiso

dinsdag 10 oktober 2017

dinsdag 10 oktober 2017

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 20:00, Hoofdprogramma: 20:30

In oktober 2017 verschijnt bij Boom uitgevers Amsterdam ‘De ondergang van het Avondland’ van cultuurhistoricus Oswald Spengler, in een vertaling van Mark Wildschut. Het is voor het eerst dat het bijzondere, omvangrijke en invloedrijke werk vertaald is naar het Nederlands. Hoewel het werk in de periode 1918-1922 werd geschreven, is het nog steeds een invloedrijk tegengeluid op het idee dat de geschiedenis één universele ontwikkeling doormaakt die leidt tot vooruitgang, welvaart, vrede en gelijkheid.

De Nederlandse vertaling wordt op dinsdag 10 oktober gepresenteerd met een gevarieerd programma in Paradiso Amsterdam, bestaande uit onder meer lezingen, muziek en beeld. Met onder andere: Denker des Vaderland René ten Bos, criticus/essayist/schrijver Arnold Heumakers, socioloog Willem Schinkel, rechtsgeleerde en filosoof/dichter Afshin Ellian, filosoof en politiek activist Ad Verbrugge (die tevens meewerkte aan de vertaling van Spengler’s boek), filosoof en vertaler Mark Wildschut, vertaler van Oswald Spengler’s ‘De ondergang van het Avondland’, filosoof en historicus André Klukhuhn, filosoof Marli Huijer, politiek filosoof en antropoloog Femke Kaulingfreks, filmcriticus Hugo Emmerzael, beeldend kunstenaar Evelin Brosi, dichter/schrijver en muzikant Arjan Witte, filosoof Ype de Boer, wiskundige en filosoof Emanuel Rutten, criminoloog en publicist Chris Rutenfrans, rechtsfilosoof Laurent de Sutter, historicus Frits Boterman en literatuurwetenschapper en cultuurcriticus Arne De Winde. Het programma wordt gepresenteerd door Lette Vos en Hassnae Bouazza.

‘De ondergang van het Avondland’ is een beroemd en berucht werk, mede omdat het ook vandaag de dag nog steeds invloed heeft op cultuur en politiek. Wat we er ook van mogen vinden: Spengler geeft te denken. Het houdt ons een spiegel voor als het om de ontwikkeling van democratie, de multiculturele samenleving, geopolitiek en de vooruitgang in het algemeen gaat. 

  
Naast de vertaling lanceert Boom ook een website waarop tal van opiniemakers en intellectuelen de actualiteit van het boek toelichten en bediscussiëren. Ook biedt de website door samenvattingen, annotaties en videocolleges de hedendaagse lezer een handvat om de 100 jaar oude tekst te begrijpen en met het heden te confronteren.
 
Dit programma is een samenwerking tussen Paradiso, Boom uitgevers Amsterdam, programmamaker Menno Grootveld en het Goethe Instituut

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

  • De Ondergang van het Avondland
Oswald spengler

The Decline Of The West

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.
Boekomslag De Ondergang van het Avondland van Oswald Spengler
Pf I4909
Gi

Route naar Paradiso

Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

Paradiso Programme

Programma