Programma
Towards the symbiocene square alleen beeld webversie

10e Futurologisch Symposium Vrije Culturele Ruimtes o.a. Philipp Blom, Glenn Albrecht

10e Futurologisch Symposium Vrije Culturele Ruimtes o.a. Philipp Blom, Glenn Albrecht

Wednesday 26 July 2023

Wednesday 26 July 2023

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 11:00, Zaal sluit: 17:00, Hoofdprogramma: 11:30

  • Programma met zitplaatsen

Na afloop van het symposium wordt er aansluitend een unieke avond georganiseerd met de vertoning van de documentaire ‘KIVA: The Call of the Wisdom Keepers', sprekers van Message 4 Wisdom Keepers en een optreden van Snow Apple en Maestro Letitia. Kaartkopers van het symposium kunnen deze vertoning gratis bezoeken.

Free Cultural Spaces Amsterdam organiseert gezamenlijk met Ruigoord en Paradiso het 10e Futurologisch Symposium Vrije Culturele Ruimtes. Met als gastsprekers onder meer de filosofen Philipp Blom en Glenn Albrecht.

Dit jaar is het thema: ‘Free Cultural Spaces towards the Symbiocene?’

Welke stappen zijn cruciaal om het symbioceen, het tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren, te bereiken? Filosoof en keynote spreker Glenn Albrecht staat centraal tijdens dit symposium en pleit voor de switch van het antropoceen, het huidige tijdperk waarin de mens centraal staat en de natuur uitbuit, naar het symbioceen. Bekijk hieronder de Tegenlicht aflevering om meer te leren over deze filosofie.

Het symposium is onderdeel van het programma rondom 50 jaar Ruigoord. Gezien de gedeelde geschiedenis van Ruigoord en Paradiso, beide kraakpanden en vrije ruimtes van oorsprong, was het voor Paradiso een vanzelfsprekende keuze om mee te doen met dit symposium.

De Verklaring
Op de derde dag van het symposium in Paradiso richt het symposium zich op het ‘De Verklaring betreffende de Universele Waarde van Vrije Culturele Ruimtes’.

De Verklaring beschrijft niet alleen wat vrije culturele ruimten (zoals Ruigoord maar ook Paradiso) zijn en waarom zij relevant zijn voor een samenleving, maar geeft ook aan welke (rand)voorwaarden noodzakelijk zijn om ze vorm te geven en te behouden. De Verklaring is opgesteld omdat vrije culturele ruimten, waar ook ter wereld, sinds mensheugenis deel zijn van een samenleving, maar binnen het bestuur van een streek, regio of land niet altijd als relevant worden bejegend dan wel de aandacht krijgen die ze verdienen.

Na het symposium wordt de Verklaring ter ratificatie aangeboden aan de UNESCO en dat leidt tot het op de politieke en bestuurlijke agenda verkrijgen van vrije culturele ruimten als essentieel onderdeel van een samenleving. Deze Verklaring en 'het Amsterdamse Vrijheidsbeeld', ontworpen door kunstenaar Aja Waalwijk, zullen na een ludieke demonstratieve mars van Paradiso naar de Stopera (26 juli) als cadeau worden overhandigd aan de burgemeester van Amsterdam.

Programma
11:10 - 11:25 Introductie door Marco de Goede
11:30 - 12:10 Philipp Blom (online) - keynote spreker
12:15 - 12:40 Floris Alkemade
12:45 - 13:10 Edwin Gardner

13:10 - 13:20 Pauze

13:20 - 13:45 Golnar Abbasi (online)
13:50 - 14:15 Zoénie Liwen Deng
14:15 - 14:40 Yentl Schattevoet

14:40 - 15:00 Pauze

15:00 - 15:15 Glenn Albrecht - keynote spreker
15:15 - 15:25 Myra Driessen & Jefta Hoed
15:25 - 15:50 Henry Mentink
15:50 - 16:15 Jeremiah Wolff
16:15 - 16:40 Aja Waalwijk
16:40 - 17:00 Verklaring betreffende de Universele Waarde van Vrije Culturele Ruimtes

Futurologisch Symposium
Elke twee jaar organiseert Free Cultural Spaces een internationaal Futurologisch Symposium gericht op het ontmoeten en uitwisselen van kennis over een specifiek urgent thema. Dit jaar is het thema ‘Towards the Symbiocene?’ Welke stappen zijn cruciaal om het symbioceen te bereiken? De centrale vraag is: "Hoe gaan we een toekomst tegemoet die het wederzijdse voordeel voor alle levende wezens en ecosystemen bevordert?”

Het doel van het symposium is om de weg naar het symbioceen te helpen effenen met vrije culturele ruimtes als proeftuin. Het driedaagse symposium wil een statement maken over het belang van vrije culturele ruimtes op weg naar dit verstrengelde leven. Vrije culturele ruimtes zijn ruimtes van de verbeelding en spelen vaak een voortrekkersrol in het in harmonie met elkaar leven en samenwerken aan een duurzame toekomst voor de planeet.

Line-up

Grote Zaal

    VPRO Tegenlicht 'welkom in het Symbioceen'

    Misschien vind je dit ook leuk

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma