Programma
KIV Adoc verkleind

KIVA: The Call of the Wisdom Keepers

KIVA: The Call of the Wisdom Keepers

woensdag 26 juli 2023

woensdag 26 juli 2023

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 20:00, Hoofdprogramma: 20:30

 • Programma met zitplaatsen

Naast het 10e Futurologisch Symposium Vrije Culturele Ruimtes wordt er aansluitend een unieke avond georganiseerd met de vertoning van de documentaire ‘KIVA The Call of the Wisdom Keepers', Message 4 Wisdom Keepers en een optreden van Snow Apple and Maestro Letitia. Kaartkopers van het symposium kunnen deze vertoning gratis bezoeken. 

Speciaal voor deze avond wordt een programma samengesteld waarin ruimte is voor verschillende traditionele en hedendaagse stijlen van over de hele wereld met een focus op verbinding, water en Moeder Aarde. Zing en dans met ons mee en sluit je aan bij deze golf genezing en liefde. Samen banen we een pad naar onze eigen wortels om vervolgens in balans te zijn om aan een duurzame toekomst te werken. Muziek. dans en poëzie overschrijden grenzen.

Programma:
KIVA: The Call of the Wisdom Keepers (documentaire)
Talk by Chery Ann Angel (USA), Shirley Djukurna Krenak (BRA) and Ya Bia D'osumare (BRA)
Live music by Snow Apple (NL/Mexico)

KIVA – The Call of the Wisdom Keepers + Message 4 wisdom keepers
A Message from the Original Peoples of Mother Earth

In december 2022 vond in de Ruigoordkerk de Pre-première van de documentaire ‘Kiva – The Call of the Wisdom Keepers’ plaats. De film nam daarna een ongekende vlucht, die zeker nog niet ten einde is. Hij draaide al op veel uitverkochte plekken, vaak met een randprogramma met bijzondere sprekers en muzikanten. Nu dus een heel speciale editie in Paradiso. Op deze unieke filmavond zullen - naast regisseur Marijke Kodden - 4 internationale gastsprekers / inheemse Wisdom Keepers hun wijsheid delen: Shirley Djukurna Krenak en Ya Bia D’Osumare uit Brazilië, Lakota Elder Cheryl Ann Angel uit de VS en Maestra Leticia uit Mexico. Opbrengsten van de ticketverkoop gaan naar de Wisdom Keepers.

Snowapple & Mujeres del Viento Florido (Mixe, Oaxaca, Mexico)
Het muzikale gedeelte wordt geleid door het Amsterdams internationale gezelschap Snow Apple en Maestra Leticia Gallardo. De laatstgenoemde komt naar Nederland met een aantal muzikanten uit haar vrouwen orkest ‘Mujeres del Viento Florido’ uit Oaxaca Mexico. Het is het eerste muziekensemble uit de regio Tlahuitoltepec in Oaxaca, Mexico dat volledig bestaat uit vrouwen. Het werd opgericht in 2006 door Maestra Leticia Gallardo, die hiermee de positie van vrouwen wilde verbeteren, en daarnaast de traditionele cultuur en muziek wilde waarborgen. Het orkest inspireert mensen over de hele wereld en speelde onlangs in het Lincoln Center in New York.
Snowapple’s muziek was o.a. te horen op BBC Radio, op diverse televisie stations wereldwijd en stond op festivals als Oerol Nederland, Cervantino Mexico, Avignon Frankrijk, Edinburgh Fringe UK en Larmer Tree UK.

Synopsis documentaire KIVA – The Call of the Wisdom Keepers
In 1968 kreeg medicijnman Raymundo Tigre Perez (Mexico/VS) een visioen. Hij zag inheemse Wisdom Keepers van over de hele wereld verenigd in een cirkelvormige kuil - met een vuur in het hart - een ceremonie uitvoeren. Een spirituele ceremonie voor de aarde, voor vrede en welzijn van alle levende wezens. Pas later ontdekte hij dat dit een KIVA was, een eeuwenoude ceremonie die 3000 jaar geleden al door de Anasazi werd gehouden. Honderden inheemse Wisdom Keepers beantwoordden zijn oproep en deze KIVA-ceremonies vinden al meer dan 30 jaar over de hele wereld plaats. De KIVA-ceremonie is een collectieve oproep vanuit de gehele inheemse bevolking: zij hebben het contact met de natuur nooit verloren en kunnen ons met hun eeuwenoude wijsheid ons handvaten aanreiken naar een meer verbonden en duurzame manier van leven. De kijker wordt uitgenodigd om na te denken over hoe we onze relatie met de aarde kunnen herstellen. ‘De aarde huilt en roept haar kinderen naar huis!’ Marijke Kodden filmde sinds 2018 bij de unieke KIVA-ceremonies in Nederland, Mexico, KIVA Kumbha Mela in India en Duitsland. Vele Wisdom Keepers werden geïnterviewd en samen met vriendin Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven (die zij in 2021 bij het project betrokken) maakten zij een hoopvolle documentaire, die ons laat zien hoe we onze relatie met de aarde kunnen herstellen.

Filmcredits: Regie: Marijke Kodden / Jaap Verhoeven - Productie Marijke Kodden / Rakinah Buttner - Jaar: 2022 - Duur: 56 min.

Line-up

Grote Zaal

  Speciale gastsprekers / inheemse Wisdom Keepers

  CHERYL ANN ANGEL (USA) - Cheryl Angel is een inheemse leider en eerbiedwaardige (Sioux) Lakota Elder. Ze is een waterbeschermer en stamt af van de Sicangu-stam van South Dakota.

  SHIRLEY DJUKURNA KRENAK (BRA) - Sinds haar 13e heeft ze gehoor gegeven aan de oproep van Moeder Aarde om een beschermer te zijn van inheemse (vrouwen) rechten en - bovenal - om een beschermer te worden van Moeder Aarde en voorouderlijke spiritualiteit.

  YA BIA D’OSUMARE (BRA) - Als vertegenwoordiger van Brazilië en Afrikaanse matrixreligies nam ze deel aan de Kiva-ceremonie in Chili in november 2018 en 2019, en aan de Kumbha Mela in India in 2019. Yá Bia geeft lezingen over hoe voorouders en de natuur met elkaar verbonden zijn in Candomblé. Ze zet zich oa in voor de ontwikkeling van culturele en milieubewustzijnsprojecten.

  Trailer KIVA

  Wisdomkeepers for Worldpeace! @ Kiva Gatherings - Roots of the Earth

  Trailer

  Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

  Route naar Paradiso

  Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

  Paradiso Programme

  Programma