Programma
3210 NPO BC Sjostakovitsj in Paradiso website Paradiso

Nederlands Kamerorkest; Sjostakovitsj in Paradiso

Nederlands Kamerorkest; Sjostakovitsj in Paradiso

Tuesday 14 January 2020

Tuesday 14 January 2020

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 20:00, Hoofdprogramma: 20:30

  • Programma met zitplaatsen

Sjostakovitsj in Paradiso? Het had gekund. Paradiso opende namelijk in maart 1968 zijn deuren voor het publiek, en Dmitri Sjostakovitsj, de Russische componist die ook te boek stond als begenadigd concertpianist, stierf in augustus 1975. Toch is het nooit gebeurd. Sjostakovitsj verkeerde de laatste jaren van zijn leven namelijk in zeer slechte gezondheid; hij kon niet van de wodka afblijven en rookte als een ketter. Maar zijn muziek leeft voort. Op dinsdag 14 januari speelt het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Gordan Nikolić Sjostakovitsj in Paradiso.

De van oorsprong Russische celliste Anastasia Feruleva soleert deze avond in het Eerste Celloconcert van Sjostakovitsj. Dat Feruleva dat als geen ander kan, bewees ze in 2016 tijdens het Nationaal Cello Concours van de Cello Biënnale, waar ze de tweede prijs won met dit beroemde celloconcert van de Russische componist. Anastasia werd in 1992 geboren in de havenstad Archangelsk in Rusland - ruim 1200 km boven Moskou - en begon al als vijfjarig meisje met cellospelen. Inmiddels is ze afgestudeerd aan de Masteropleiding van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar ze in 2016 een 10 met onderscheiding kreeg.

Naast Celloconcert nr. 1 van Sjostakovitsj, speelt het Nederlands Kamerorkest de Suite 'Pelléas et Mélisande' van Fauré en Symfonie nr. 31 'Parijs' van Mozart. Het orkest speelt overigens niet op het podium in de grote zaal, maar op de vlakke zaalvloer met het publiek, op stoeltjes, er dicht omheen. Door die intimiteit, maar ook door speciale belichting, ontstaat een bijzondere theatrale sfeer. Daarnaast is het een laagdrempelige setting; een drankje in de zaal is geen probleem.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma