Programma
Paradiso

Van Onderen van 02.00 tot 06:00: Bunker Records, BAKK, Drvg Cvltvre, New York Haunted, yEs!yEs!, Nimbus 3000, Charlie & The Lesbians, MNHM The Lumes, Glice, Kieff, Gewoon Fucking Raggen, DJ Ramses3000

Van Onderen van 02.00 tot 06:00: Bunker Records, BAKK, Drvg Cvltvre, New York Haunted, yEs!yEs!, Nimbus 3000, Charlie & The Lesbians, MNHM The Lumes, Glice, Kieff, Gewoon Fucking Raggen, DJ Ramses3000

zaterdag 7 januari 2017

zaterdag 7 januari 2017

Tijdschema's: www.van-onderen.nl/tijdschemas

Programma van 02.00 uur tot 06.00 uur

“De Nacht” van Van Onderen in Paradiso

Een festival dat een etmaal duurt draait letterlijk en figuurlijk om de nacht. In de schaduw gebeuren meestal de interessantste dingen en duistere figuren spreken het meest tot de verbeelding. The Empire Strikes Back. Batman. En Guy Tavares: Acid-profeet en cultfiguur.

In 2017 is het 25 jaar geleden dat de eerste release op het illustere Haagse Bunker Records uitkwam: Bunker001, een titelloze LP van het nietsontziende Unit Moebius, gefinancierd met de opbrengst van de legendarische Acid Planet feesten in de Blauwe Aanslag en de navenante verkoop van LSD. Op het label verschenen sindsdien tientallen releases van toonaangevende acts als Legowelt, I-F en Orgue Electronique. Bunker was zijn tijd vooruit en is altijd relevant gebleven.

De man aan de wieg van Bunker en Unit Moebius, maar ook van Motorwolf en de ondergrondse acidtempel Dystopia, is Guy Tavares. Als DJ Schmerzlabor leidt de Haagse Mephistopheles ons in de grote zaal van Paradiso de duisternis in met zijn verzameling acid, techno en obscure elektronica.

Daarna is de beurt, en de grote zaal Paradiso, aan BAKK.  Ook uit Den Haag en ook een label. Op Van Onderen een DJ collectief. Tijdens hun studies aan de kunstacademie ontmoetten Steve Motto, DJ Randstand en The Social Lover elkaar en besloten BAKK op te richten – een platenlabel (BAKK Records) en muzikaal front in zowel dag- als nachtleven.

Gevestigd in Den Haag probeert het label een richting in te slaan die zijn muzikale krakersverleden waardeert (denk aan Bunker, Intergalactic FM en Creme) en nieuw terrein aanboort. Het label bracht bont en uitgesproken platen uit van underdogs en legendes zoals Legowelt, Aurora Halal, MGUN, Robert Bergman, Haron, Halvtrak, Jeremiah R. en SFV Acid. In de nacht verrijkt BAKK het festival met een kranig en bont geluid.

De Nacht wordt afgesloten met een showcase van het label Fog Mountain. Op Van Onderen presenteert het label: HOEK, Lemontrip en Know V.A.

HOEK is het alias van Amsterdammer Casimir Geelhoed. HOEK maakt duistere, experimentele muziek, die zich kenmerkt door avontuurlijke, rauwe percussie en texturen. Gecombineerd met een abstracte sfeer en buitengewone ritmes, verkent HOEK de grenzen van het muzikale universum en sticht hij er zijn eigen ruimtestation.

Producer Lemontrip liet zich inspireren door beklemmende tonen, mystieke vibes en progressieve song-structuren. Zijn muziek wordt omschreven als een melancholische mix van dromerige partijen, obscure beats en knisperende melodieën. Lemontrip sleept je mee langs meanderende en steeds verrassende wegen.

Feico & Marijn, alias Know V.A. (Know Various Artists), maken al sinds hun twaalfde samen muziek. Samen werden ze gevormd door de Amsterdamse hiphop-scene, breakcore, drum ‘n’ bass en rave, waarna ze uiteindelijk terecht kwamen bij een eigen geluid dat moeilijk te plaatsen is. 

Onderwijl gaat Van Onderen in de kleine zaal de nacht in met experimentele en avant-garde electronica van onder meer Spoelstra, Drvg Cvltvre en YesPinkPink. De Kelder is het podium voor de stevige en noisy gitaarrock van bijvoorbeeld WOLVON, Crustenunie en MNHM.


Paradiso Programme

Programma