Programma
Linguistics Panos170cjpg

Toren van Babel: Jos van Berkum

Toren van Babel: Jos van Berkum

zondag 16 september 2018

zondag 16 september 2018

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 10:30, Hoofdprogramma: 11:00

Vrienden van V&S: €11,35 // Studenten, CJP of Stadspas: €6,67 // Prijzen inclusief servicekosten
  • Programma met zitplaatsen

De eerste lezing in de serie 'Toren van Babel' wordt gehouden door prof. dr. Jos van Berkum. Hij gaat spreken over emotie tijdens taalbegrip. Zijn lezing is getiteld 'Rake taal'. 

Met taal kunnen we elkaar over van alles gedetailleerd informeren. Maar vaak willen we elkaar ook raken. Hoe werkt dat? Wat doet grove taal bijvoorbeeld met ons? Wat gebeurt er als we over slechte mensen lezen? En hoe kunnen we daar via het meten van hersenactiviteit, spierspanning en gedrag inzicht in krijgen? Een kijkje in de keuken van het onderzoek naar de verwevenheid van taal en emotie.

Jos van Berkum is hoogleraar Communicatie, Cognitie en Emotie aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op de samenhang tussen taal en gevoel, met speciale aandacht voor wat er allemaal tijdens taalbegrip in het brein en het lichaam gebeurt.

Voor meer informatie zie dit video interview met Jos van Berkum op de website van De Kennis van Nu.

Toren van Babel
Taal kan verbinden, taal kan scheiden. Taal kan leiden tot beter begrip of juist verwarring veroorzaken. Met taal benoemen, duiden en structureren we de wereld om ons heen. Door middel van taal proberen wij ons met elkaar te verstaan. In de lezingenserie ‘Toren van Babel’ gaan drie wetenschappers in op verschillende facetten van taal en communicatie.

Zondag 14 oktober 2018: Carel ten Cate - 'Vogelzang en taal'
Zondag 13 januari 2019: Carel Jansen - 'Ik denk … een mannetje of drie, vier'


De Taallezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso. 

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma