Paradiso

Teenage Fanclub + Tim Knol

Teenage Fanclub + Tim Knol

Tuesday 7 February 2017

Tuesday 7 February 2017

De indieveteranen van Teenage Fanclub geven een exclusief concert in Paradiso naar aanleiding van hun nieuwe album ‘Here’. De Schotse band werd opgericht in 1989 en brak door met hun derde album ‘Bandwagonesque’ (1991), dat destijds Spin Magazine’s Best Album Poll won en daarmee o.a. ‘Nevermind’ van Nirvana en R.E.M.’s ‘Out of Time’ achter zich liet. Kurt Cobain noemde Teenage Fanclub in die tijd “the best band in the world”. Enkele jaren later was het Liam Gallagher, die hen de “second best band in the world” (na Oasis natuurlijk) noemde. Het mainstream succes van deze bands evenaarde Teenage Fanclub echter bij lange na niet. De invloed van deze underdog – van The Lemonheads, Travis en Johan tot jonge indiebands als Alvvays en Yuck – is echter des te groter.

Begon Teenage Fanclub aanvankelijk als noiseband en schoven ze vervolgens door naar powerpop, wordt de muziek gaandeweg wat milder, zonder aan kracht te verliezen. Met smaakvolle, sprankelende en melodieuze gitaarpop, omlijst met vaak melancholische samenzang, zijn de Schotten uitgegroeid tot ware indieveteranen. Na concerten in 1993 en 1995 is Teenage Fanclub eindelijk weer terug in Paradiso.

Het voorprogramma wordt verzorgd door niemand minder dan Tim Knol, die eind vorig jaar in een interview met OOR aangaf fan te zijn van de band: "Ik ben fan van Teenage Fanclub. Die band is alleen maar bezig met songstructuren. Dat vind ik geweldig, daar krijg ik kippenvel van. Dan ga ik niet bewust iets anders proberen."


Paradiso Programme

Programma