Programma
Saarein verkleind

Save de Saarein

Save de Saarein

zondag 14 april 2024

zondag 14 april 2024

In Paradiso - Grote Zaal, Kelder

Zaal open: 19:00, Hoofdprogramma: 19:30

Alle opbrengsten gaan naar de crowdfunding

Dit programma is uitverkocht.
Doneren kan wel nog via deze link.

Op 14 april 2024 verhuist Saarein voor één avond naar een andere locatie, in Paradiso, samen met vrienden. Deze avond brengt de hele Saarein haar gemeenschap onder één dak om zowel de geschiedenis van dit queer instituut te vieren als het volgende hoofdstuk in te luiden.

In 1978 kocht een vrouwencollectief een café van eigenaren Saar en Rein (Saarein). Vrouwen konden elkaar in alle vrijheid en veiligheid ontmoeten in Café Saarein. In 1999 nam de legendarische Dia Roozemond het café over en breidde het deurbeleid uit naar alle 'queer minded people'. Sindsdien is het een van de belangrijkste historische queer ruimtes in Amsterdam.

Na 25 succesvolle jaren gaat Dia met pensioen en is het tijd voor een nieuwe generatie om het stokje over te nemen en het (culturele) erf- en gedachtegoed van Saarein voort te zetten. Maar een café overnemen kost geld. Om dit voor elkaar te krijgen vindt er een crowdfunding plaats voor de hele gemeenschap - en daarbij heeft de Saarein jouw hulp nodig. Dus kom langs en geniet van een avond vol met live muziek, dj's, performances, dansers en nog veel meer.

Alle opbrengsten van deze avond gaan naar de crowdfunding.

Line-up TBA

Fotocredits: Marian Bakker

Line-up

Grote Zaal

  • TBA

Kelder

  • TBA

Over Saarein

Saarein is het oudste vrouwencafe in Amsterdam, gevormd door een collectief in 1978 aan de Elandsstraat 119 in de Jordaan. Het was eerst een regulier café van Saar en Rein: Saarein. Het collectief bestond uit 10 vrouwen die het café begonnen als vrouwenkroeg dat veelal lesbische bezoekers trok.

Saarein is een van de populairste meetingpoints voor de queer community met legendarische straatfeesten door de jaren heen tijdens Koninginnedag, Gay Pride weekend en nu Koningsdag natuurlijk.

Saarein verkleind

Café Saarein in 1978

Route naar Paradiso

Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

Paradiso Programme

Programma