Programma
Header website ASK Okopie

Reinbert de Leeuw - Im wunderschönen Monat Mai

Reinbert de Leeuw - Im wunderschönen Monat Mai

woensdag 16 januari 2019

woensdag 16 januari 2019

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 19:30, Hoofdprogramma: 20:30

  • Programma met zitplaatsen

Ensemble Asko|Schönberg 
Piano Reinbert de Leeuw
Zang/actrice Katja Herbers

Ruim 15 jaar na de wereldpremière in Paradiso, destijds in het kader van het Holland Festival, is Reinbert de Leeuws romantische liederencyclus naar Schumann en Schubert Im wunderschönen Monat Mai terug in Paradiso. Actrice/zangeres Katja Herbers vertolkt de hoofdrol en Reinbert de Leeuw, onder meer bekend van zijn Satie-uitvoeringen, neemt zelf plaats achter de vleugel. 

Reinbert de Leeuw bewerkte de romantische liederen voor stem, piano en ensemble tot een eigenzinnige, kwetsbare en wonderschone cyclus. Een reis door het leven en de tragische liefde waarin alle menselijke emoties voorbij komen. Actrice Katja Herbers zorgt voor een intense, rauwe en sensuele uitvoering, vol overgave en dramatiek.

Reinbert de Leeuw schreef Im wunderschönen Monat Mai speciaal voor het Asko|Schönberg ensemble, als visie op het romantische lied in de traditie van Schumann en Schubert. Het werk is een bewerking van welbekende liederen voor stem en piano tot een muzikaal-theatraal stuk voor ensemble en vrouwenstem die zich beweegt tussen spreken en zingen (het zgn. Sprechgesang).

In de Romantiek gaat het vaak over grote gevoelens; van prille verliefdheid tot hoop en begeerte, en van kwellingen en twijfels tot noodlotsmachten. Heftige aandoeningen, met niet zelden als uitkomst de dood of verlatenheid. In de liedteksten zijn die emoties begrensd door de versvorm en maatschappelijke voorschriften die de dichter dwongen impliciet te blijven. Ook de muziek is vaak ingetogener dan de bijbehorende emoties.

Onze hedendaagse oren zijn inmiddels gewend geraakt aan hardere woorden en hardere noten. De Leeuw heeft de liederen van Schumann en Schubert dan ook nadrukkelijker, directer en aardser gemaakt. De verstilling in de muziek wordt soms nog stiller, terwijl het grillige en extreme ook meer nadruk krijgt. Ongrijpbaar en sterk aanwezig tegelijkertijd; de expressie wordt aan alle kanten opgerekt. 


Foto's Reinbert de Leeuw en Katja Herbers door Nielson & Claus.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma