Programma
Paradiso

Neutrino's

Neutrino's

zondag 27 mei 2012

zondag 27 mei 2012

Feiten en fictie over razendsnelle deeltjes.

Met medewerking van  natuurkundigen Lucie de Nooij en Jan Willem van Holten, en dichter/theoloog Jan van den Berg. Moderator Patrick Decowski.

Sinds de ingebruikneming van de LHC deeltjesversneller in Genéve heeft de kernfysica zowel letterlijk als figuurlijk een nieuwe dynamiek gekregen. De wiskundige modellen van de atoomstructuur kunnen zichtbaar gemaakt en dus empirisch bewezen worden; eindelijk zou bijvoorbeeld het al jaren veronderstelde  Higgs-deeltje te zien zijn. En er komen nieuwe observaties bij. Neutrino’s mogen dan niet sneller dan het licht reizen, maar hebben veel interessantere eigenschappen: ze breken de spiegelsymmetrie in de natuur (links en rechts zijn niet equivalent). En deze zogenaamde spookdeeltjes kunnen ook zomaar hun identiteit veranderen: het deeltje dat vertrekt is niet altijd hetzelfde als het deeltje dat aankomt. De kernfysica maakt met andere woorden een revolutionaire tijd door. De gebeurtenissen in Genéve zijn sinds de ingebruikneming van de LHC wereldnieuws, het grote publiek is namelijk terecht  gevoelig voor de heroïsche en de kunstzinnige aspecten van de kernfysica. Hoogleraar Jan Willem van Holten spreekt over de implicaties  van zogenaamde ‘spookdeeltjes’ voor tijdreizen en causaliteit. Dr Lucie de Nooij van het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica spreekt over de manier waarop de metingen naar supersnelle deeltjes worden uitgevoerd. Voor performer Jan van den Berg zijn de deeltjes aanleiding tot een dichterlijke evocatie.

Dit mini symposium is een co-produktie van Verstegen & Stigter / culturele projecten en Paradiso, met steun van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten, Science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO .

Paradiso Programme

Programma