Programma
Paradiso

Meindert Talma en de Rode Kaarten presenteren… Eenmaal Oranje

Meindert Talma en de Rode Kaarten presenteren… Eenmaal Oranje

zaterdag 9 juni 2012

zaterdag 9 juni 2012

Speciale gast: Marcel Peeper. Zijn verhaal is één van de mooiste én tragische uit Eenmaal Oranje: na 14 minuten in Oranje brak het grote talent Marcel Peeper zijn been op twee plaatsen. Dat gebeurde nota bene in Kiev, waar dit jaar de finale plaatsvindt. Na 2,5 jaar revalidatie haalde hij nooit meer zijn oude niveau. Karel Smouter praat met hem.

Voetbal en popmuziek, ze zijn voor elkaar gemaakt, zeker tijdens het Europees Kampioenschap. Maar eerst terug naar Derde Kerstdag 2011. De Randstedelijke voetbalschrijvers Remko den Boef en Karel Smouter bezoeken zanger en schrijver Meindert Talma in Groningen met de vraag of hij een soundtrack zou willen schrijven bij Eenmaal Oranje, hun boek met verhalen over eenmalige internationals zoals Bert van Marwijk en Oekie Hoekema dat voorafgaand aan het EK voetbal 2012 zal verschijnen. Talma, groot voetballiefhebber, duikt meteen z'n studio in en komt twee weken later terug met elf songs die ook voor voetbalhaters genietbaar zullen zijn.

Denk aan liedjes over de mooiste Nederlandse voetbal(bij)namen. Aan het rampjaar van Marcel Peeper. Aan een 39-jarige Groningse die verliefd is op een man die een beetje lijkt op recordinternational Edwin van der Sar. Over eenmalige internationals die snordrager zijn, plotseling bevangen worden door faalangst, liever anoniem waren gebleven, moeten kiezen voor welk land ze willen spelen, het Wilhelmus niet mee durven te zingen, of stoppen met het voetbal vanwege de zwaar christelijke vriendin. En ook waarom eenmalige international en onze huidige bondscoach Bert van Marwijk wel het WK Klaverjassen won in 1975 en niet de WK-finale in 2010.

Eenmaal Oranje verschijnt eind mei bij Uitgeverij Atlas-Contact (vm. LJ Veen) en Excelsior Recordings. Het album (Talma's tiende) werd in februari opgenomen in de voetbalkantine van VV Helpman in Groningen door producer en muzikant Pim van de Werken (Silence is sexy, Eins Zwei Orchestra).

Live brengt Meindert Talma Eenmaal Oranje met z'n nieuwe en stampende pop&soul-combo De Rode Kaarten. Ook zal Karel Smouter, samen met Remko den Boef auteur van Eenmaal Oranje, voordragen uit het boek. Voor het publiek zal aansluitend de wedstrijd Nederland – Denemarken ook in de kleine zaal te zien zijn.

Paradiso Programme

Programma