Programma
Sayaka Murata

Leesclub le Monde

Leesclub le Monde

zondag 25 oktober 2020

zondag 25 oktober 2020

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 10:30, Hoofdprogramma: 11:00

In verband met het coronavirus gelden er een aantal maatregelen die tijdens dit programma van toepassing zijn. Programma met maximaal 30 mensen. Kaartkopers hebben meer informatie per e-mail ontvangen. 

Onder leiding van Andrea van Pol en ons vaste leespanel (Maarten Westerveen en Babs Gons) hebben we de afgelopen drie jaar veertien boeken met elkaar gelezen uit evenzoveel landen. We eindigen deze allerlaatste editie met een boek uit Japan: 'Buurtsupermens' door Sayaka Murata. Met speciale gast Kaoru Iwamura.

Buurtsupermens
De 36-jarige Keiko Furukura heeft al haar halve leven een uitzichtloos baantje als medewerkster van een Japanse buurtsupermarkt, en is daar volkomen tevreden mee. Van de mensen om haar heen begrijpt ze weinig, maar gelukkig heeft ze haar werk. Dáár heeft ze een functie, een handleiding om te volgen en collega’s wiens gedrag, kledingstijl en manier van praten ze kan imiteren.
Hoewel Keiko zelf geen vuiltje aan de lucht ziet oefent haar omgeving steeds meer druk op haar uit om toch vooral een échte carrière na te jagen, of anders in elk geval snel een man te vinden, met alle gevolgen van dien.
Buurtsupermens is een hartverwarmend, tikje nerdy en bevreemdend verhaal over een onvergetelijke outsider die zich afvraagt waarom normaal zo normaal is. Met veel humor en een scherpe pen bevraagt Murata de alomtegenwoordige druk om te conformeren – in een wereld vol ingewikkelde sociale conventies en vakjesdenkers.

Sayaka Murata is een van de meest getalenteerde hedendaagse Japanse auteurs. In 2003 debuteerde ze met Junyu, waarmee ze de Gunzo New Writers’ Prize won. Verschillende boeken en prijzen volgden, waaronder de Akutagawa Prize voor Konbini Ningen. Haar werk verscheen eerder o.a. in Granta en in 2016 verkoos Vogue Japan haar tot vrouw van het jaar. Naast haar schrijfwerkzaamheden werkt ze parttime in een buurtsupermarkt.

Kaoru Iwamura is pianiste met een passie voor de fortepiano. Ze studeerde aan de Musashino Academy of Music in Tokio en specialiseerde zich in de fortepiano aan conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Naast liefde voor piano, heeft ze liefde voor verhalen. Zo maakt ze de familievoorstelling Kaoru's Magipodium, waarin ze jonge en oude bezoekers meeneemt op een reis door de tijd aan de hand van een magische brief van Mozart. Ook treedt ze 6 november op bij het Geelvinck Fortepiano Festival met een optreden over Beethoven, bommen en Basjkieren. Meer informatie over Kaoru en haar optredens is te vinden op haar website.

Line-up

Grote Zaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma