Paradiso

Felabration 2015: o.a. Seun Kuti and Egypt 80, Jungle by Night, Pierre Kwenders, Umeme Afrorave

Felabration 2015: o.a. Seun Kuti and Egypt 80, Jungle by Night, Pierre Kwenders, Umeme Afrorave

3 Oct 2015

3 Oct 2015

De vijfde editie van de Nederlandse versie van Felabration: celebrating life and music of Fela Kuti!

Wereldwijd vinden rondom Fela Kuti's geboortedag (15 oktober) feesten plaats ter ere van deze 'Godfather of Afrobeat'. Sinds enkele jaren wordt deze avond door Jungle by Night samen met Kindred Spirits georganiseerd in de hoofdstedelijke poptempel Paradiso. Tijdens Felabration verandert Paradiso in Kuti's nachtclub 'The Shrine'.  Naast ‘huisband’ Jungle by Night’ zijn Fela’s zoon Seun Kuti met zijn band Egypt 80 te gast en ook rising star Pierre Kwenders uit Canada doet zijn opwachting.

Seun Kuti & Egypt 80; Als Fela Kuti de koning van de Afrobeat is, dan is Seun Kuti de kroonprins. Zijn vader overleed in 1997, Seun was toen 14 en hij erfde de laatste band van Fela, Egypt 80. Veel meer dan zijn oudere broer Femi blijft Seun Kuti met Egypt 80 veel dichter bij het oeridioom van de Afrobeat.  Zijn debuutplaat ‘Many Things’ werd wereldwijd goed ontvangen en nu is hij sinds vorig jaar terug met het album ‘A Long Way To The Beginning’ . Daarop ook de politieke aanklacht tegen de grote oliemaatschappijen die zich onder meer in Nigeria hebben gevestigd, getiteld ‘IMF’ (International Mother Fucker). Live is Seun Kuti & Egypt 80 een op hol geslaagde stoomtrein. Niet af te remmen, stomend en bloedheet!

Jungle by Night; de gastheren van Felabration. In de beginjaren raakte de band geïnspireerd door de muziek waar Fela Kuti de grondlegger van was. Inmiddels, een paar jaar verder, tourt de band over de wereld en laten zij zich voeden door muziek uit alle uithoeken van de wereld. Van Ethiojazz tot dub en van hiphop tot Turkse funk. De basis wordt echter nog steeds gevormd door Afrobeat. Tony Allen, de architect van de Afrobeat, bestempelde Jungle by Night al  ‘de evolutie van de Afrobeat’. 

Pierre Kwenders; Iedere Felabration zijn er wel enkele verrassingen te ontdekken. Dit jaar is het debuut van Pierre Kwenders op een Nederlands podium. Zijn familie-roots liggen in Congo, maar hij is woonachtig in de multiculturele smeltkroes Montreal. Noem zijn muziek Afrofuturism, Afropop, hiphop of funk, maar ontdek vooral zijn bijzondere live-show.

Vanwege de vijfde editie is er in Amsterdam een extra uitgebreid programma plus een afterparty. In de bovenzaal is de nieuwe Afrotronic-band Umeme Afrorave te zien. Onlangs brachten zij een EP uit via het Franse label Mawimbi.  Bij ieder gebouw is de kelder het fundament. Zo ook hier: Antal (Rush Hour) draait drie uur lang een selectie uit z’n beste Afro, Latin en Island platen. De grote zaal is in vertrouwde handen van KC The Felaholic.  Het nachtprogramma is in handen van The Jungle. Zij presenteren sets van Rich Medina (Jump n Funk) en boogie/disco/house legende Joe Claussell.

Grote zaal:

20:15 Seun Kuti & Egypt 80

22:15 Jungle by Night

Kleine zaal:

21:30 – 22:15 Umeme Afrorave

23:30 Rich Medina (Jump n Funk)

Kelder:

23:30 Dj Antal - African Cut

[Tijden ovb.]

* Er is ook een Combiticket to the Tropics geldig voor: 3/10 Felabration, 6/10 Samba Touré, 18/10 Danse Danse - ADE, 21/10 Throes + The Shine, 20/11 Orchestre Poly-Rythmo & 24/11 Songhoy Blues. Combitickets to the Tropics à 40,- incl. daglidmaatschap zijn beperkt beschikbaar vanaf zaterdag 18 juli. Om een Combiticket to the Tropics te bestellen klik hier

Paradiso Programme

Programma