Programma
West Papua

Een Avond met Nicolaas Jouwe

Een Avond met Nicolaas Jouwe

maandag 10 september 2018

maandag 10 september 2018

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 20:00, Hoofdprogramma: 20:30

  • Programma half zittend, half staand

Vorig jaar september overleed Nicolaas Jouwe. Begin jaren ’60 leek hij de eerste premier van een onafhankelijk West-Papoea te worden. Voor dit nieuwe land ontwierp hij zelf de vlag, die de naam ‘Morgenster’ kreeg. Het liep anders. Na een paar jaar politiek geschuif, gevolgd door een - zeer omstreden – referendum werd West-Papoea onderdeel van buurland Indonesië. Leiders als Nicolaas Jouwe en Marcus Kaïsiepo waren al naar Nederland uitgeweken, net als ongeveer 2.000 van hun landgenoten.

Vijftig jaar later leggen veel Papoea’s zich nog altijd niet bij de situatie neer. Zij streven naar erkenning van de eigen cultuur en recht op zelfbeschikking. Nicolaas Jouwe bracht ruim veertig jaar in ballingschap in Nederland door en gaf pas kort voor zijn dood toe aan het verlangen om zijn moederland weer te zien. Maar wat voor land is West-Papoea eigenlijk? Waarom maakt het bij allen die er langere tijd waren nog altijd zoveel emoties en verhalen los? En wat voor man was Nicolaas Jouwe?

In het programma ‘Een Avond met Nicolaas Jouwe’ bespreekt hoogleraar Susan Legêne het Nederlandse koloniale verleden van West-Papoea. Journalist John Jansen van Galen en filmmaakster Babette Niemel vertellen over Nicolaas Jouwe. John Jansen van Galen (Met het Oog op Morgen) schreef het boek 'Ons laatste oorlogje', over hoe het ideaal van de papoea-natie stierf in de internationale machtspolitiek. Babette Niemel maakte twee documentaires over Nicolaas Jouwe: 'Koning zonder Land' en 'Land zonder Koning'. Nico Jouwe gaat in gesprek met diverse leden uit de Papua gemeenschap. De presentatie is in handen van Nancy Jouwe.

Na de pauze zorgen Robinson Jouwe en zijn begeleiders voor muziek. De avond wordt afgesloten door dj Teddy, met muziek van o.a. Mambesa, Arnold Ap, Pacific Soul en Lagu Lagu. 

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Bovenzaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma