Paradiso

Dvorák in Paradiso - Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolic

Dvorák in Paradiso - Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolic

31 jan 2017

31 jan 2017

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić speelt: Slavische dans op. 46 nr. 1 ‘Furiant’ (Dvorák), Slavische dans op. 72 nr. 1 ‘Odzemek’ (Dvorák), Sinfonia Concertante (Mozart) en Serenade voor Strijkers (Dvorák).

De presentatie is in handen van Floris Kortie, bekend van het tv-programma Podium Witteman.

Concert met zitplaatsen.

Dvorák
Antonín Dvorák is een echte trainspotter. Geen drugsgebruiker zoals in de film Trainspotting uit 1996, maar eentje die met een notitieblok in de aanslag te vinden was in het treinstation van Praag om alle type locomotieven te registreren. Toen hij in 1892 naar New York verhuisde, moest hij deze maniakale hobby achter zich laten. Gelukkig lagen er in de New Yorkse haven genoeg stoomschepen om vast te leggen; een nieuwe hobby was geboren.
De fascinatie voor repetitie hoor je terug in zijn muziek, maar Dvorák was ook een gevoelig mens, die in zijn Amerikaanse jaren zijn heimwee verdreef in het plaatsje Spillville in de staat Iowa, waar veel Tsjechische kolonisten woonden. Die gevoelige kant hoor je ook in Serenade voor Strijkers in E uit 1875. Dvorák was net getrouwd, zijn eerste zoon was net geboren en hij had geen onzekerheden meer, omdat hij inmiddels een gewaardeerd componist was.

Mozart

Naast muziek van Dvorák staat ook Sinfonia Concertante van Mozart op het programma. Het stuk komt uit een andere tijd – uit 1779, een eeuw eerder – maar heeft veel overeenkomsten met de Serenade van Dvorák.  De muziek is sereen en vrolijk, maar soms ook bedachtzaam en droevig. Sinfonia Concertante wordt gezien als een van Mozarts mooiste werken. Vanwege de muziek, maar ook vanwege het spektakel op het podium. In het stuk is de hoofdrol namelijk weggelegd voor de violen: violist Gordan Nikolić en altviolist Richard Wolfe leggen elkaar het vuur aan de schenen.

Meld je aan voor de mailinglijst klassieke concerten in Paradiso >>


Paradiso Programme

Programma