Programma
Robot

De Nieuwe Mens - Paradisolezing door Prof. dr. Guszti Eiben

De Nieuwe Mens - Paradisolezing door Prof. dr. Guszti Eiben

Sunday 27 May 2018

Sunday 27 May 2018

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 10:30, Zaal sluit: 13:00, Hoofdprogramma: 11:00

Studenten/CJP/Stadspas: €5,67 incl. servicekosten. Vrienden Verstegen & Stigter en Leden VPRO: €11,35 incl. servicekosten.
 • Programma met zitplaatsen

Technologische vernieuwingen grijpen, in een steeds hoger tempo, diepgaand in op ons mens-zijn. Technologieën die tot voor kort nog voor onmogelijk werden gehouden, zijn inmiddels bijna normaal: zelfrijdende auto's, optimalisatie van het menselijk lichaam, zelflerende algoritmes en computers die zo 'menselijk' zijn dat ze vrijwel niet meer van echte personen zijn te onderscheiden. Mens en machine versmelten steeds verder met elkaar. Hoe ziet de mens 2.0 eruit? Wat is technisch mogelijk (wat kan?) en wat zijn de ethische en morele consequenties van deze technische mogelijkheden (wat mag?)? In de Paradisolezingen 2018 gaan zeven topwetenschappers in op de vraag hoe technologie ons leven in de nabije toekomst zal vormgeven.

Op zondag 27 mei 2018 houdt Prof. dr. Guszti Eiben (hoogleraar kunstmatige intelligentie Vrije Universiteit Amsterdam) de zesde Paradisolezing in de serie DE NIEUWE MENS. Zijn lezing is getiteld Robot zijn – dat is toch geen leven! Wij leven en robots niet. Wij zijn menselijk en zij niet. Hoewel … Bij nader inzien blijken de zaken ingewikkelder te liggen. Wat te denken van mens-robot vriendschappen of robots die kinderen kunnen krijgen?

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der WetenschappenMuseum Boerhaave en de VPRO.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

  Wetenschap nieuwsbrief Paradiso

  Meld je aan voor de mailinglijst en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.

  Route naar Paradiso

  Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

  Paradiso Programme

  Programma