Programma
Cliteracy web

Cliteracy

Cliteracy

woensdag 27 september 2017

woensdag 27 september 2017

In Tolhuistuin - Club

Zaal open: 19:30, Hoofdprogramma: 20:00

  • Programma met zitplaatsen

Een avond in het teken van het enige menselijke orgaan dat als functie “genot” heeft: de clitoris. Met onder meer seksuologe Ellen Laan en schrijver Emma Curvers gaan we op onderzoek naar vrouwelijke seksualiteit. Spread the word: Get cliterate.

Wist jij dat de mensheid eerder op de maan was (1968) dan dat we wisten hoe het vrouwelijk seksueel orgaan er uitziet? Pas in 1998 beschreef uroloog Helen O’Connell voor het eerst de clitoris in haar volledige anatomische vorm. En nog steeds schiet sekseducatie tekort over dit bijzondere orgaan. Onze samenleving heeft een heuse obsessie met de seksualisering van het vrouwelijk lichaam, terwijl we tegelijkertijd bijna niets weten over vrouwelijk seksueel genot; laat staan de anatomie van het vrouwelijk seksueel orgaan: de clitoris.

De kennis over seksualiteit wordt gedomineerd door het mannelijk script. In de wetenschap, filosofie, film, pornografie: overal bestaat de mythe van de vrouw als passief, lijdzaam object. Een belangrijk voorbeeld is Freud, die vrouwen zag als ‘mannen zonder penis’, waarbij de vrouw dus een gebrek - een leegte - heeft, waar een man een penis heeft. Gelukkig is er in de laatste decennia steeds meer aandacht voor het genot van vrouwen. Wat blijkt? Niet alleen bestaat er geen penisnijd; het is zelfs nergens voor nodig. De clitoris doet niet onder voor de penis. Daarover gaat deze avond.

Schrijver Emma Curvers gaat aan de haal met dit mannelijk script en vertelt over de representatie van voortplanting in film. Professor seksuologie en hoogleraar aan het AMC Ellen Laan deelt de inzichten die ze opdeed tijdens haar onderzoeken naar (vrouwelijk) seksueel genot. We eindigen de avond met een leerzame climax. De avond wordt gepresenteerd door programmamaker Shula Tas. Daarnaast kun je als bezoeker clitorisbroches kopen, KutCakes maken en eten, en nog veel meer…

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Club

    Route naar Tolhuistuin

    Tolhuistuin (voorheen Paradiso Noord) is gevestigd aan IJpromenade 2 in Amsterdam Noord. Vanaf Amsterdam Centraal kun je met de gratis veerpont naar de overkant, waar je na links af te hebben geslagen, tegen Tolhuistuin aanloopt. Voor clubnachten wordt de ingang aan de achterkant gebruikt (Buiksloterweg 5C), die te bereiken is via het Overhoeksplein. In het pand bevindt zich restaurant THT, dat een uitgebreide menukaart voor iedere muziekliefhebber serveert - reserveren wordt aangeraden.

    Paradiso Programme

    Programma