Programma
Paradiso

Bal der Geweigerden

Bal der Geweigerden

Tuesday 13 March 2012

Tuesday 13 March 2012

Ulysses: Ithaka / Dublin / Uitgeest.

Dit programma vindt plaats in De Kring. Adres: Kleine Gartmanplantsoen 7-9, 1 hoog, Amsterdam.

Het thema van het Bal der Geweigerden 2012 is Ulysses. Rond dit – al bijna een eeuw omstreden - werk van James Joyce verschijnen dit jaar twee boeken. Robbert Jan Henkes en Erik Bindervoet komen met een nieuwe en sprankelende vertaling, die de eerdere vertalingen tot kleverig zeeschuim degradeert. Is Ulysses, dat geldt als een van de minst uitgelezen boeken ter wereld, in hun vertaling wél leesbaar?

Peter Smit maakte gebruik van de titel en het raamwerk van Joyce. Dat bestaat uit 28 hoofdstukken in 40 verschillende stijlen, die zich op één dag afspelen in Dublin. Smit draaide dit om naar 40 hoofdstukken in 28 stijlen en nam als plaats van handeling een nacht op het rooms-katholieke kerkhof van Uitgeest.

Bij hun  voordrachten worden Henkes, Bindervoet en Smit muzikaal begeleid, afgewisseld en opgevolgd door de groep Brandjes. Brandjes legt zich toe op ‘Spoken Word & Sung Poems’. De groep bestaat uit schrijver/performer Richard de Nooy, bassist Lesley Lopez (New Cool Collective), gitarist Vincent Kruger en multi-instrumentalist Peter Janssen.

Het eerste deel van de avond wordt afgesloten door auteur Emile Hollman, met een speciaal voor de gelegenheid geschreven Ulysses-column.

Na de pauze – met ouzo en retsina – volgt er rembetika-muziek van Dervisia, de groep van Jan Verdonk en Alexandros Kyrkos. Rembetika kwam rond 1910 tot ontwikkeling, toen Griekenland in een diepe crisis zat. Het is muziek over liefde, drank, hasj en de uitzichtloosheid van de zelfkant en wordt als de Griekse evenknie van de blues gezien.

Na 00.00 uur: dansen met DJ’s Ben Penn en Moonshine.

Filmmaker, kunstenaar en DJ Ben Penn werd in korte tijd bekend met zijn maandelijkse radio show HALLO? op het Amsterdamse Red Light Radio. Dat hij ook een dansvloer weet te bewegen bewees hij onder andere op de afgelopen MuseumN8 waar hij bijna 1000 man mee kreeg met zijn unieke mix van obscure Swing, Soul, Rock & Roll en Jazz!

Onno Post, ook bekend als DJ Moonshine, zoekt in de achterste bakken op rommelmarkten en platenbeurzen naar juweeltjes van de jaren 20 tot de jaren 60. In bakken met stoffige bakelieten platen vindt hij vergeten Rhythm and Blues, Gospel en Rock & Roll uit de VS. Met zijn twee antieke 78 toeren platenspelers laat hij horen dat zijn muziekselectie nog steeds even goed klinkt als toen het werd opgenomen.

Paradiso Programme

Programma