Programma
3 Ernst Haeckel onder

On demand: Paradisolezing Veelzijdig Leven - Bert Meijer

On demand: Paradisolezing Veelzijdig Leven - Bert Meijer

zondag 23 mei 2021

zondag 23 mei 2021

Zaal open: 10:45, Hoofdprogramma: 11:00

Regulier: €17,-
Vrienden V&S | VPRO-leden | Quest-lezers: €14,50
Student: €5,50
  • Beperkt aantal tickets per persoon
  • Tickets alleen online verkrijgbaar

Deze livestream is on-demand terug te kijken via live.paradiso.nl tot en met zondag 23 mei 2021. Hiervoor kun je de eerder ontvangen code gebruiken, of een nieuwe code aankopen via de tickets-knop op deze pagina. Bekijk deze pagina voor informatie en een FAQ.

Op zondag 16 mei 2021 houdt Prof. dr. Bert Meijer (TU Eindhoven) een Paradisolezing in de serie ‘Veelzijdig leven’. Zijn lezing is getiteld ‘En ... schiep de mens’, over chemische evolutie, het bouwen van cellen en het synthetiseren van leven.

‘Hoe is het leven op aarde ontstaan?’ is wellicht één van de meest intrigerende vragen waar geen wetenschappelijk antwoord op te geven is. Desondanks worden steeds meer raadsels over het leven opgelost door de enorme vooruitgang in de wetenschap en technologie. Hierdoor worden de mogelijkheden om het leven op ingrijpende wijze te veranderen bijna onbeperkt. We kunnen cellen, planten en bacteriën genetisch modificeren en we zijn in staat om organen te kweken. Het synthetiseren van moleculen uit simpele stoffen is tot grote hoogte gestegen, waardoor we met allerlei medicijnen ziektes kunnen genezen. Maar de vele inzichten leggen ook de complexiteit van de moleculaire celbiologie bloot. Hierdoor wordt de verwondering over hoe leven kan zijn ontstaan des te groter. Bert Meijer zal in zijn lezing aangeven waar de grootste uitdagingen liggen in het begrijpen van het ontstaan van leven en waarom het, ondanks alle onderzoeksinspanningen, nog heel, heel lang zal duren voordat een levende cel uit zijn individuele componenten in een laboratorium kan worden gemaakt.

Veelzijdig leven
Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

“Don’t miss your brief moment to be alive.”

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Rijksmuseum Boerhaave en de VPRO.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

    Paradisolezing via livestream

    Voor het volgen van de livestream dient een ticket aangeschaft te worden. Na aankoop van een ticket ontvang je voor de betreffende lezing een mail met een link naar de livestream, en een stapsgewijze gebruiksinstructie. Na de lezingen krijgt het publiek net als altijd gelegenheid tot vragen stellen. Bovendien blijft de livestream nog een week online beschikbaar, zodat je deze later nog terug kunt kijken.

    Eerder gekochte tickets voor de lezingen in Paradiso worden automatisch omgezet naar een livestream-ticket. Alle kaartkopers ontvangen hierover bericht per mail.

    Tickets en prijzen

    De online lezingen zijn alleen te volgen met een livestream-ticket. Onderstaande prijzen zijn inclusief servicekosten:

    •  Regulier € 17
    •  Vrienden V&S | VPRO-leden | Quest-lezers: € 14,50
    •  Student: € 5,50

    Programma Paradisolezingen 2021: Veelzijdig leven

    Met een zelfgemaakte microscoop ontdekte Antoni van Leeuwenhoek in 1674 als eerste microben (‘kleijne diertgens’), waarmee hij aan de wieg stond van de microbiologie. Aan de andere kant van het spectrum staan reusachtige radiotelescopen (moderne tegenhangers van Van Leeuwenhoeks microscoop) gericht op onbekende en mysterieuze uithoeken van de Melkweg en nog verder. En ondertussen is het leven op Aarde volop in ontwikkeling: soorten verdwijnen en ontstaan, leven wordt nagebootst en gebouwd, en kunstmatige toepassingen worden steeds levendiger. 

    Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

    Wetenschap nieuwsbrief Paradiso

    Meld je aan voor de wetenschap nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.

    Paradiso Programme

    Programma