Programma
Nieuwsoverzicht

King Nun zou wel eens je nieuwe favoriete band kunnen zijn

24 februari, 2020

King nun 1

Je mag gerust zeggen dat het nergens op slaat, maar soms lijkt het wel alsof het Londense indierock-kwartet King Nun het bastaardkind van The Libertines en Placebo is. Losjes gespeelde gitaarakkoorden gekoppeld aan zang met enige grandeur.

Luister bijvoorbeeld naar nummers als 'Chinese Medicine' en 'Cowboy' en probeer het dan nog eens overtuigend te ontkennen. De band heeft sinds 2016 flink wat losse singles uitgebracht, maar het duurde tot vorig jaar voordat ze met een debuut-album voor de dag kwamen. En wat voor een! 'Mass' staat vol met vlammende composities waarbij zanger Theo Polyzoides een glansrol vervult. Wat dat betreft zou King Nun binnen no time een grote indienaam kunnen worden. Maar dat blijft koffiedik kijken. King Nun beschikt over zo veel rake tunes dat het wel heel raar moet lopen als het aanstaande donderdag in de kleine zaal van Paradiso niet een topavond wordt. Om het helemaal af te maken: bezoekers van King Nun mogen na afloop blijven hangen bij het optreden van het excentrieke Londense vijftal HMLTD en dat is ook niet mis.

Wij spraken met zanger Theo en vroegen hem de hemd van het lijf zodat je donderdag volledig geïnformeerd vooraan kunt staan bij het optreden van je nieuwe favoriete band.

Hqdefault 200224 065657

King Nun

Chinese Medicine

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Op jullie Facebook-pagina staat dat jullie onlangs het zeven jarig bestaan van de band vierden. Bij die post zien we een foto waarop een aantal jongetjes die echt heel jong zijn sterretjes afsteken.
"We waren toen ook pas vijftien. Op de avond dat die foto genomen werd, ontmoetten we onze drummer Caius voor het eerst. Nathan, James en ik zaten al wel in een band en we waren naarstig op zoek naar een drummer. We wisten dat Caius drumde, maar niet of hij goed was. Hij kwam langs met een vriend van me en we raakten aan de praat. Ik vond het sowieso ook belangrijk dat we goed met elkaar overweg konden. Het waren trouwens geen sterretjes! We maakten een vuur in een lege badkuip die op straat stond en spoten daar met deodorant op."

Klinkt riskant. Maar goed, het heeft wel een erg vette eerste King Nun groepsfoto opgeleverd! Jullie langverwachte debuut 'Mass' begint niet met een lang uitgesponnen intro. 'Mascara Runs' ramt er gelijk goed in. Was dat het idee?
"Absoluut. Ik speelde nog wel met een gedachte om iets met een mantra van de stem van een priester te doen, maar dit vonden we uiteindelijk sterker. Een drum beat en gelijk los!"

Waar luisteren jullie zelf zoal naar?
"Toen we heel jong waren zijn we begonnen met echte classic rock en gaandeweg schoven we meer richting New Yorkse punk rock. Richard Hell and the Voidoids, Blondie, de Dead Boys, dat soort werk. Zo klinken we zelf niet helemaal, maar wat we doen moet altijd wel lekker rauw klinken."

In 'Chinese Medicine lijken jullie op zoek te zijn naar een remedie voor een hoop kwaaltjes die het hedendaagse leven met zich meebrengt.
"Ja klopt, maar het is meer metaforisch bedoeld. Chinese medicijnen helpen veel mensen, maar het is vaak wetenschappelijk niet al te goed onderbouwd. Maar het geeft mensen met klachten wel een zekerder gevoel; ze vertrouwen erop. De boodschap is: misschien moet je dat dan toch niet klakkeloos bekritiseren als zij er wat aan hebben."

Hqdefault 200224 065657 1

King Nun

Low Flying Dandelion (Live)

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Jullie zijn momenteel op tour door Europa. Daarna vrijwel gelijk door naar Amerika. Veel plekken waar jullie voor het eerst spelen?
"Bijna alle plekken. Heel spannend!"

In een Engels blad gebruikte een journalist de term ‘attitudinal’ om jullie te omschrijven. Dat vond ik een beetje een sneer. Enig idee waarom hij jullie zo zou presenteren?
"No fucking idea."

Haha, misschien wel daarom! Cowboy is een van mijn favoriete nummers van jullie debuut. Zowel scherp gerand als melodieus. Het is King Nun op zijn best.
"Dank je. Tof om dat te horen. Dat nummer gaat over het bizarre concept dat mannelijkheid eigenlijk is. Is een cowboy het toonbeeld van mannelijkheid of gewoon een soort kinderspeeltje? We hebben flink geschrapt toen we de songs voor Mass uitzochten, maar dit liedje moest er sowieso op komen. We zijn heel snelle schrijvers, maar we gooien vervolgens ook weer heel veel weg."

'Low Flying Dandelion' is weer heel anders dan jullie andere nummers. Ik moest zowaar even aan Suede denken.
"Dat is niet zo gek hoor. Brett Anderson en zijn manier van zingen was absoluut van invloed op dat specifieke nummer van ons. 'Mass' is echt een optelsom van onze muzikale ontwikkeling van de afgelopen zeven jaar. 'Low Flying Dandelion' is één van de nummers die we pas in de studio hebben geschreven."

Eva Boursier maakt vaak foto’s van King Nun die jullie vervolgens plaatsen op jullie social media. Ze is een beetje de hof-fotograaf die de band ook echt spannend in beeld brengt.
"Ze is geweldig. Het is nooit willekeurig. Haar foto’s creëren echt een heel specifieke atmosfeer die goed bij ons past. Natuurlijk gaat het voor bands in de eerste plaats om hun nummers, maar het visuele aspect wordt steeds belangrijker dus daar willen we niet in achterblijven."

Op jullie tour spelen jullie bijna iedere show met een andere band als voorprogramma. Dat heb ik volgens mij nog nooit meegemaakt.
"We deden een oproep, iedereen mocht zich melden. We wilden weten wat er per regio zoal speelt. Het gaat allemaal om verbroedering, die punk rock gedachte houden we graag in ere!"

King Nun speelt op donderdag 27 februari om 20 uur in de kleine zaal van Paradiso. Bezoekers mogen na afloop blijven voor het optreden van HMLTD om 22 uur.