Programma
Nieuwsoverzicht

King Isis: "Muziek heeft me uit diepe dalen gered"

25 april, 2024

King Isis web

Vanuit Los Angeles, Californië, deelt King Isis inzichten in hun creatieve proces, inspiratie en de helende werking van muziek. We verkennen de diepten van hun songwriting, waarin thema's als schaduwwerk, kwetsbaarheid en spiritualiteit in toenemende mate een rol spelen. Terwijl King Isis zich voorbereidt om het podium te betreden tijdens London Calling Festival, krijgen we een inkijkje in hun hoop om luisteraars een gevoel van bevrijding en veiligheid te bieden.

Over inspiratie, schaduwwerk en de toenemende rol van spiritualiteit

Allereerst gefeliciteerd met je nieuwste EP ‘Shed’. Wat vormde de inspiratie voor de thema's en emoties op je nieuwe plaat?
De liedjes gaan over het verwerken van trauma, waardoor ze wat persoonlijker en kwetsbaarder zijn, vergeleken met mijn eerdere werk. Van nature ben ik vrij verlegen en introvert, dus het was voor mij een heel emotioneel proces om mijn persoonlijke verhalen in muziek om te zetten. Wat voor mij ook een bron van inspiratie is geweest, was het lezen van een boek over schaduwwerk, getiteld Borderlands.

Zou je zeggen dat spiritualiteit een grote rol speelt in je songwriting en dagelijks leven?

Muziek en spiritualiteit spelen beide een grote rol in mijn dagelijks leven, maar ik denk dat in mijn songwriting, de aanwezigheid is gegroeid, omdat het voor mij over persoonlijke gebieden van ongemak en onderdrukking gaat. Spiritualiteit was maakte daar ook een deel van uit: ik moest mijn relatie met spiritualiteit herstellen, door de verschillende ideeën over wat het betekent om een spiritueel persoon te zijn, af te leren. Daar deel ik zeker meer over op ‘Shed’, vooral op ‘Monki’ en ‘333’.

Is het maken van deze EP in zekere zin therapeutisch voor je geweest?

Zeker. Ik denk dat muziek voor mij altijd een safe space is geweest, waar ik het gevoel heb dat ik gewoon kan zijn wie ik ben. Er is geen oordeel, alleen mijn gitaar, mijn notitieboekje en ik. Ik heb het gevoel dat ik mezelf het meest vrij kan uitdrukken in muziek, dus het is zeker heel therapeutisch geweest.

King Isis

King Isis

Monki

De helende werking van muziek op de samenleving

Hoe voelt het voor jou om op het podium te staan, gezien je van nature vrij introvert bent? Vormt optreden voor publiek een belemmering voor die safe space?
Het schrijven van de muziek voelt veiliger voor mij dan het daadwerkelijk optreden en uitvoeren van liedjes. Ik geniet er wel van hoor, maar ik heb moeten leren om daar minder angst voor te hebben en me kwetsbaarder op te stellen. Ik heb het gevoel dat wanneer ik optreed, ik me op mijn gemak voel, wanneer ik de liedjes daadwerkelijk zing. Zodra ik ervan bewust wordt dat ik op het podium sta, heb ik de neiging om een beetje in mijn hoofd te kruipen.

Hoe is jouw carrière op het podium dan precies tot stand gekomen?

Ik ben opgegroeid omringd door muziek en het is altijd mijn passie geweest, maar pas op de universiteit omarmde ik het volledig als mijn carrièrepad. Ik ging aanvankelijk naar de universiteit met het idee dat ik advocaat wilde worden, maar dat was uiteindelijk niks voor mij. Ik vind het nu, tijdens dit interview, al best moeilijk om te spreken; laat staan dat ik in een rechtbank iemand zou moeten verdedigen! Dat zou niet goed gaan. Maar ik geef heel erg om mensen, en ik denk dat muziek een helende werking heeft, zowel op persoonlijk als op gemeenschappelijk niveau.

Op welke manier heb je die uitwerking van muziek op de samenleving ervaren?

Als lerares heeft mijn moeder altijd muziek in haar lesprogramma opgenomen. Door te zien hoe muziek haar klaslokaal samenbracht en het leerlingen hielp informatie vast te houden, zeker wanneer dit via zang werd onderwezen, besefte ik wat de kracht van muziek nou eigenlijk was. Ik heb ook even als vrijwilliger gewerkt bij Riker's Island, daar gaf ik muzieklessen aan de wat jongere gedetineerden. Ik merkte dat het ze verlichting bood wanneer ze toegang kregen tot creativiteit, en de mogelijkheid zich op een gezonde, creatieve manier te uiten, waardoor ze zich eventjes buiten de gevangenis waanden.

King Isis

King Isis

NVR RLLY

"Muziek heeft me uit diepe dalen gered"

In welke zin heb je die helende werking van muziek zelf ervaren?
Luisteren naar de muziek van anderen, maar ook het spelen, schrijven en creëren van muziek, heeft me uit diepe dalen gered in mijn leven - en in mijn gedachten. Ik ben niet rijk opgegroeid, opgevoed door een alleenstaande moeder in Oakland; in die tijd geen fijne plek om op te groeien. Elke week vielen er slachoffers in mijn buurt, en ik denk dat het hebben van muziek iets was waardoor ik me veilig voelde. Het is voor mij daarom ook heel belangrijk om dat gevoel van veiligheid op andere mensen over te brengen.

Wat hoop je, naast dat gevoel van veiligheid, nog meer over te brengen op het publiek tijdens je komende show in Paradiso?

De nummers die ik speel, gaan in op thema’s als het loslaten van woede, het verwerken van trauma's, en genezing... Dus ik hoop dat ze een gevoel van bevrijding ervaren en alles samen met mij kunnen loslaten tijdens die gedeelde ervaring van de show.

Op zaterdag 18 mei kun je King Isis zien optreden tijdens London Calling Festival in Paradiso.


Tekst: Yvonne den Outer